Politerno > Україна і світ > Яким чином і звідки “заробітчани” передають гроші в Україну

Яким чином і звідки “заробітчани” передають гроші в Україну

  • 24 Квітня, 2017
  • 1779 Переглядів
  • 0

Гастарбайтери знову стали перераховувати більше коштів в Україні – про це говорить статистика Нацбанку. Як підрахували фахівці банку за 2016 рік у країну надійшло понад $ 5,4 млрд, що на 5,3% більше, ніж в 2015-му.

Ця сума порівнянна з 20% доходів держбюджету минулого року і становить 7% ВВП. Експерти очікують зростання кількості тих, хто виїхав на заробітки за кордон, особливо коли почне діяти безвізовий режим і буде легше знайти роботу в ЄС, а значить, і зростання кількості “народних” валютних надходжень.

ЗВІДКИ ГРОШІ

Як видно з інфографіки, найбільший потік валюти як і раніше йде з Росії, хоча за рік він істотно зменшився – на 15,9%, або майже на $ 200 млн. У НБУ це пояснюють рішенням РНБО України від 16 вересня 2016 року про заборону використання російських платіжних систем. А після того як і РФ з березня заборонила грошові перекази в Україну через іноземні платіжні системи, наші експерти очікують подальшого різкого скорочення потоку валюти (принаймні офіційного) з Росії.

На другому місці за переказами – США – $ 600 млн, що на 17% більше, ніж рік тому. Найвищий приріст у відсотках – з Італії (+ 19,4% за рік), а в цілому на країни Європи тепер доводиться 66% обсягу офіційних валютних переказів. У той же час гастарбайтери зараз пересилають набагато менше, ніж у рекордному 2013 році, коли від них в Україну надійшло валюти в еквіваленті $ 8,5 млрд. До речі, з гастарбайтерських 7% від ВВП Україна посідає 29-е місце в світі. Лідирують Непал – 32,2%, Таджикистан – 28,8% і Киргизія – 25,5%.

За словами президента Украналітцентра Олександра Охріменка, велика частина “заробітчанських” грошей через обмінники потрапляє на міжбанківський ринок і викуповується Нацбанком або імпортерами, що сприяє зміцненню курсу гривні.

“Ця сума в 4-5 разів більше, ніж закордонні інвестиції”, – говорить Охріменко.

ЯК ПЕРЕРАХОВУВАТИ

Як видно зі статистики Нацбанку, понад 80% коштів надходить по офіційних каналах – це банки і платіжні системи. І лише 19% провозять “в кишенях”, щоб заощадити на комісії. Українці, що працюють в РФ, після взаємної заборони платіжних систем знайшли кілька способів передачі грошей в Україну.

Наприклад, організовують закриті групи, члени яких по черзі перевозять гроші раз в 1-2 місяці.

“До $ 10 тис. Можна перевозити офіційно, головне, щоб не пограбували бандити”, – розповіла нам Анастасія Бєлова, що працює в сфері громадського харчування. Ті ж, хто працює “по-білому”, оформляють і передають рідним другу зарплатну картку (не іменну), якою можна користуватися за кордоном, в тому числі в Україні.

Охріменко також відзначив, що заробітчани в РФ стали частіше користуватися банківськими переказами в Україну через філії російських банків.

До речі, експерт вважає заниженими приблизно вдвічі дані Нацбанку по нелегальним переказам. Перш за все, за його словами, це стосується Польщі, яка навіть не потрапила в топ-список НБУ, але де працює близько мільйона українців. За його оцінкою, в рік з Польщі нелегально ввозиться близько $ 1,5 млрд.

З Охріменко згодна і HR-експерт кадрового порталу rabota.ua Тетяна Пашкіна: “Через кордон щодня проходять сотні бусів з” туристами “, які насправді їдуть працювати на 1-2 місяці. Вони перевозять зароблені за цей час 500-800 євро в гаманцях, ці суми статистика не враховує “.

ТЕНДЕНЦІЇ

Економіст Іван Нікітченко відзначає зростання популярності банків для здійснення перекладів, а не міжнародних платіжних систем. “Банки вийшли на перше місце – гроші на рахунку виглядають надійніше, та й комісія там нижче, – аналізує Нікітченко. – Частка переказів з РФ буде падати, а з ЄС – рости.

Слідом за переорієнтацією зовнішньої торгівлі України спостерігається і зміна частки надходжень з-за кордону і від заробітчан. Причини – найгірша економічна ситуації в Росії в минулому році, також ситуація з Донбасом. Велика частина наших заробітчан в РФ були саме зі Східної України, з-за бойових дій багато з них виїхали до Росії на ПМЖ”.

Пашкіна зазначає, що після того, як українцям спростили в’їзд до Польщі, туди виїжджає на роботу все більше народу. “В рази впав потік заробітчан в Росію, перш за все через девальвацію рубля, – каже Пашкіна. – Зараз туди їдуть буровики, зварювальники, авіабудівники, так як їм платять по $ 2-3 тис. на місяць”.

Автор матеріалу: Олександр Панченко, Коновалова Христина

За матеріалами: Finance.ua

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE