Politerno > Україна і світ > Перша за 10 місяців прес-конференція Петра Порошенка – журналісти задають незручні запитання

Перша за 10 місяців прес-конференція Петра Порошенка – журналісти задають незручні запитання

  • 14 Травня, 2017
  • 1730 Переглядів
  • 0

У неділю, 14 травня, Петро Порошенко скликав журналістів на прес-конференцію. Вона призначена в День Європи, з нагоди надання Україні безвізового режиму з Європейським Союзом.

Остання велика прес-конференція президента відбулася в липні 2016 року. Тоді глава держави розповідав про успіхи за минулий рік роботи і пообіцяв, що ЄС надасть українцям безвіз вже в 2016 році.

За цей час накопичилося багато запитань до президента. Початок заходу заплановано на 15:00.

Страна” веде онлайн-хроніку з прес-конференції Петра Порошенка.

16:25 У президента запитали за які прорахунки в держполітики він би взяв особисту відповідальність і чому б він проголосував за такого президента, як він, якби був рядовим виборцем.

Порошенко не перерахував свої помилки.

Про аргументи за свою кандидатуру на виборах майбутнього президента України він спочатку сказав, що це некоректно агітувати за себе, але потім вирішив спробувати. Серед своїх досягнень він перерахував би безвізовий режим, угоду про асоціацію з ЄС, яку повинні ратифікувати, те, що справа Януковича лежить в суді. Також він сказав, що у справі 2 травня в Одесі встановлено левова частина підозрюваних і вони затримані.

Стосовно банку, яким володіє Порошенко і  277% прибутку.

16:23 “Я думаю, що прибуток банку вимірюється на капітал абсолютно помірними цифрами. У минулому році під час перевірки НБУ були сформовані резерви і банк спрямував кошти на резерви. Тепер, коли резерви сформовані, банк показав прибуток”, – пояснив Порошенко стосовно питання про прибутки з Міжнародного інвестиційному банку.

Він додав, що банк не може передати за кордон, оскільки в “сліпий траст” резидентів з Укаїни не беруть.

По вбивству Павла Шеремета

16:18 Петро Порошенко сказав, що є певні законодавчі труднощі участі експертів ФБР в розслідуванні. Про те, хто і чому помив місце слідства, потрібно додатково розслідувати, – сказав президент. І додав, що йому сказали, що це не комунальники помили місце вбивства, а пожежні змили докази водою, коли гасили пожежу.

16:15 Ще одна ремарка про розслідування Павла Шеремета від Дмитра Гнапа. Він зазначив, що співробітники ФБР, про яких говорив президент, були підключені тільки до аналізу вибухового пристрою і те вже після того, як докази були знищені. Оскільки комунальники і правоохоронці помили місце, де сталося вбивство через 5 годин після трагедії. А до аналізу відео і іншим експертиз ФБРівців не допустили.

16:09 Петро Порошенко відповів, що не бачив цих записок і журналісти повинні їх були передати правоохоронцям. А зі слідчою групою він зустрічався шість разів. Також він сказав, що недавно зустрічався з мамою і дочкою Павла Шеремета.

16:05 Журналіст “Української Правди” сказала, що то, як проходить розслідування по Шеремету – це ганьба. Вона попросила сказати, скільки разів Порошенко зустрічався з правоохоронцями з приводу ходу розслідування, яке він пообіцяв взяти під особистий контроль. Також вона нагадала про публікацію аналітичних записок з приводу розслідування, які, за даними видання, лежать і на столі президента, однак його реакції не послідувало.

16:01 Петро Порошенко прокоментував той факт, що журналіста в футболці з написом “Хто вбив Павла?” не пускали на прес-конференцію. Він сказав, що це неприйнятно і вибачився.

15:52 Глава державі не виключив, що новий глава Нацбанку можливо з’явиться ще до відходу Верховної Ради на літні канікули.

15:50 Президент прокоментував рік діяльності Юрія Луценка на посаді генпрокурора і порекомендував йому відзвітувати про виконану роботу перед депутатами Верховної Ради.

15:41 Журналіст “Радіо Свободи” розповів про прослуховування СБУ неугодних журналістів і запитав, як президент відноситься до порушення свободи і що збирається робити.

Порошенко попросив з розумінням поставитися до роботи СБУ, оскільки вона працює в умовах гібридної війни. Він додав, що коли став президентом у 2014 році, то значна частина працівників СБУ була корумпована або працювала на російську сторону.

“Я абсолютно авторитетно заявляю, що з лютого 2015 року, сказав, що такого аналітичного забезпечення не потрібно. І ми не є замовниками цих документів”, – сказав президент, коментуючи інформацію про так званих Т-шках – спеціальних довідках, які збирають спецслужби.

Раніше про масове стеження за журналістами, які пишуть про корупційні схемами Порошенко, заявляв нардеп Сергій Лещенко.

15:36 Петро Порошенко ухилився від прямої відповіді на питання, чи буде він балотуватися на другий термін. Він зазначив, що про це поки рано говорити і додав, що згідно із законом йому вже є 35 років і з цього, а також за іншими критеріями, він може брати участь у виборах.

15:30 Порошенко сказав, що не чув про плівки Онищенко і не збирається чути. Він зазначив, що якщо у нардепа є, що повідомити слідчим, він повинен був прийти до них і захищатися в суді.

“Хочу порадити його друзям приїхати в Україну і дати свідчення … Хто давав? Кому давав? За що просили?” – сказав Порошенко.

15:27 Говорячи про те, хто очолить НБУ, Порошенко зазначив, що у нього є кілька кандидатів, але він не назве їх імена, поки не обговорить це з Верховною Радою. Порошенко подякував Валерію Гонтареву за роботу. Зокрема, за очищення від проблемних банків, які глава держави назвав “раковою пухлиною”.

 

“Я чекав кращого результату і не задоволений, що до сих пір до відповідальності не притягнуті вбивці Павла”, – сказав президент.

Він додав, що після виходу фільму-розслідування особисто зателефонував главі Нацполіціі Сергію Князеву. І його поінформували, що в понеділок, 15 травня, колишнього співробітника СБУ, про який йдеться в розслідуванні, викликають на допит.

15:12 Президент почав з поздоровлення з Днем матері та Днем Європи. Він уточнив, що ті, у кого відкрита візи в ЄС, можуть їздити по ній.

“Я сподіваюся, що зникнуть черги в посольствах і візових центрах. Україна заощадять гроші, які витрачали на візові збори і послуги посередників”, – сказав Порошенко. Він уточнив, що українці можуть подорожувати без віз до 52 країн, а в червні додадуться 34 країни ЄС.

15:10 Порошенко вийшов до преси. Конференція проходить в наметі в дворику АП. Кореспондент “Країни” зазначає, що журналістам при вході видають листочки, щоб вони записували питання президенту.

15:02 На прес-конференцію президента України Петра Порошенка акредитувалися майже 200 представників засобів масової інформації. Прес-конференція триватиме більше двох годин. Президент запізнюється.

До початку виступу журналісти зібрали основні питання, які можуть задати Порошенко. Це підвищення пенсійного віку за вимогами МВФ, відставка Гонтаревої, яку рік тому рекомендував президент, розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета, справа Януковича, ситуація на Донбасі, відносини з Адміністрацією Трампа.

Альтернативний порядок призводить політтехнолог Дмитро Касьянов, іронізуючи, що це “темник Кремля для агентів впливу на Україну”:

1. Вбивство Шеремета – модифікований сценарій Гонгадзе.
2. Корупційні скандали: Онищенко, панамський офф-шор, Рошен, Липецька Фабрика.
3. Невиконані обіцянки

4. Питання для негативного позиціонування: багатодітний батько засуджений за крадіжку шоколаду, фрески, футболка на сина”.

 

 

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE