Politerno > Україна і світ > Копачі бурштину на Рівненщині нищать територію Рівненського природного заповідника (Відео)

Копачі бурштину на Рівненщині нищать територію Рівненського природного заповідника (Відео)

  • 16 Травня, 2017
  • 1619 Переглядів
  • 0

У Рівненській області видобуток бурштину досягла свого апогею: добувачі каменю знехтували законом про охорону заповідної зони, проникли на територію Рівненського природного заповідника та почали рити вже там.

Охоронці заповідника бояться їм протистояти і просять допомоги у правоохоронців, а ті розводять руками – у них грузнуть машини в болоті, тому до копачів дістатися не можуть.

У Старосільському лісництві в Рівненському природному заповіднику з’явилися копачі бурштину в заповідній зоні. Кілька десятків нелегалів працюють в важко доступному місці серед боліт, навіть в’їзд на яке карається штрафом.

Журналісти вирушили на спілкування і відразу почули погрози з вимогою вимкнути камеру. Не на зйомку робочі пояснюють: мають 950 грн пенсії і повинні якось виживати – шукати заробітку. Те, що при цьому знищуються заповідні землі з десятками червонокнижних видів рослин і тварин, нікого з них не цікавить.

“Який тут заповідник? Горобця не видно, щоб пролетів. Заповідник знайшли”, – говорять копачі. Спілкування перервала охорона – агресивні люди в балаклавах. “Своя життя і здоров’я важливіші”, – пояснив інженер-охоронець захисту лісу Павло Тишков.

Екологи кажуть, що крім знищення флори і фауни, роботи на болоті ще й небезпечні для екології краю. Копачі бурштину вимивають тонни грунту, через що на поверхню можуть піднятися радіоактивні пласти, адже ця територія була вражена після Чорнобильської катастрофи.

“Ця вся товща води, піску, яка була забруднена радіонуклідами, виноситься на поверхню, поширюється водними потоками і вивітрюється. Тобто маємо вторинне забруднення радіонуклідами”, – пояснив науковий співробітник заповідника Михайло Франчук.

У заповіднику кажуть, що без допомоги правоохоронців протистояти шукачам не можуть. “Вісім чоловік проти 80. Не секрет, що ті люди мають зброю. Фактично, ми безсилі”, – визнає директор Василь Бачук. Він показує два десятка заяв і звернень в міліцію і обласної влади за останні місяці і констатує: “Навіть відповіді не змогли надати – не те, щоб вислати наряд поліції”. У Рівному ж запевняють, що про проблему чують вперше.

“Жодного разу не зустрічався зі мною цей директор заповідника, не піднімав питання на рівні керівництва ГУНП, що там проблема”, – заявив один з керівників рівненської поліції Валерій Самчук. На питання про виклик журналістами силовики розповіли, що поліцейські вирушили, але до місця не дісталися.

“Виїхали три машини, вони просто туди не доїхали, загрузли. Нам потім ще довелося їхати вночі їх витягувати”, – заявив керівник Рокитнівської районної поліції Михайло Євтушик.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE