Politerno > Тернопільщина > Сімейне насильство: як запобігти і як допомогти?

Сімейне насильство: як запобігти і як допомогти?

  • 19 Травня, 2017
  • 1547 Переглядів
  • 0

У Тернополі жертви домашнього насильства не отримують допомоги через низький рівень виявлення таких фактів.

Про це на круглому столі “Насильство в сім’ї: шляхи допомоги”, який відбувся 17 травня у Тернопільському прес-клубі за участю представників поліції, соціальних служб, громадських активістів і медіа, зазначила представниця ГО “Молодіжний центр розвитку “МІСТ” Мар’яна Гевко.

Як з’ясувалося під час обговорення, відповідні органи, які займаються проблемою насильства в сім’ї, стикаються з рядом труднощів, серед яких – відсутність єдиної бази даних щодо фіксування випадків сімейного насильства, через що за 2017 р. у поліції зафіксовано 185 звернень, а в управлінні у справах сім’ї, молодіжної політики та спорту Тернопільської міської ради  кількість звернень з цього приводу – 0, а повідомлень – 116. Ще однією проблемою є те, що спеціалісти, які працюють на попередження насильства в сім’ї, не завжди знають, як правильно діяти, тому їм необхідно проводити навчання. Ефективному запобіганню сімейного насильства заважає й нескоординованість дій патрульної поліції та служби дільничних інспекторів.

«Зараз на домашнє насильство реагують і патрульні поліцейські, і дільничні. Варто зазначити, що існує велика потреба у вдосконаленні інструменту щодо протидії насильству в сім’ї, особливо щодо співпраці патрульних поліцейських і дільничних. На мою думку, хорошим покращенням у роботі поліції Тернополя було б виокремлення серед патрульних поліцейських тих працівників, які б займалися протидією насильству в сім’ї та проходили регулярне навчання для розвитку професійних навичок» – зазначила Валентина Августович, старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Управління забезпечення прав людини Національної поліції України.

Серед пропозицій, які озвучили учасники круглого столу, були такі:

  • збільшити кількість соціальної реклами щодо попередження сімейного насильства,
  • створити робочу групу для внесення змін у міську цільову програму щодо заходів попередження насильства в сім’ї,
  • систематично проводити інформаційно-просвітницьку кампанію серед населення,
  • охопити навчанням щодо алгоритму дій у випадках насильства усіх осіб, котрі працюють у сфері захисту сімей і дітей.

Усі представники відповідних органів, які були присутні на заході, виявили готовність до змін у своїй роботі задля покращення їх взаємодії та попередження випадків сімейного насильства у м. Тернополі.

В рамках проекту “Захист від насильства – це твоє право”  проводилася інформаційно-просвітницька кампанія серед мешканців м.Тернополя про можливості попередження насильства в сім’ї. Зокрема, у місті було розміщено 10 сіті-лайтів “Захисти себе від насильства” з номерами телефонів гарячої Всеукраїнської безкоштовної гарячої лінії з протидії насильства в сім’ї та міського телефону “довіри”. Також, розроблено та розповсюджено 2500 примірників друкованої продукції – соціальний довідник “Захисти себе від насильства” з інформацією про служби, установи та організації куди можна вернутися за допомогою у випадках насильства в сім’ї .

Реалізація міні-проекту “Захист від насильства-це твоє право” здійснюється громадською організацією “Молодіжний центр розвитку “МІСТ” у рамках проекту “Активні громадські дії на подолання гуманітарної кризи в Україні”, що реалізує Громаська спілка “Освітній дім прав людини в Чернігові” при сприянні Національного фонду на підтримку демократії (“NED”).

Проект є частиною плану дій Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини».

Погляди розробників та виконавців міні-проекту не обов’язково збігаються з офіційною позицією Громадської спілки «Освітній дім прав людини в Чернігові» та Національного фонду на підтримку демократії (NED).


Мар’яна Гевко, 096 506 67 07

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE