Politerno > Україна і світ > Навряд чи Порошенко отримав задоволення від зустрічі з Меркель

Навряд чи Порошенко отримав задоволення від зустрічі з Меркель

  • 21 Травня, 2017
  • 1755 Переглядів
  • 0

Зустріч Меркель-Порошенко в Берліні. Про що вже можна говорити?

1) Прес-конференція була проведена до зустрічі, а не після.

На дипломатичній мові це означає, що Меркель відмовилася своєю присутністю освячувати традиційний самопіар Порошенко на тему плідних розмов і своєї підтримки з боку Заходу. Порошенко не вдалося сказати свою заготовку про те, як вони з Меркель вирішили разом тиснути на Путіна.

2) Перед зустріччю Меркель в черговий раз заявила про важливість “Мінська”. Але головне – вже найближчим часом відбудеться зустріч в “нормандському форматі” за участю новообраного президента Франції Макрона.

Таким чином, Меркель одним ударом зірвала план Порошенко відтягнути виконання “Мінска” в надії, що Макрон не візьме на себе зобов’язання Олланда. Як бачимо, Меркель знайшла аргументи і для Макрона

3) Зустріч Меркель і Порошенко тривала понад 2,5 години.

А значить – Меркель не давала Порошенко спуску і змушувала говорити конкретно, як саме він буде покроково виконувати “Мінськ”. Змушувала брати на себе конкретні зобов’язання, про які потім можна офіційно оголосити на “нормандської зустрічі”.

Тобто – Меркель має намір узгодити “дорожню карту” прямо на “нормандській зустрічі”. Вона вже навчена минулою зустріччю в жовтні, коли Порошенко пообіцяв розробити виконання “Мінська” на рівні глав МЗС. А в результаті ми побачили “повзучий наступ” і вугільну блокаду Донбасу.

Думаю, Меркель не забула нагадати Порошенко, що він вже отримав аванс у вигляді безвізового режиму. І пора б його відпрацьовувати і виконувати “Мінськ”.

Хотів би відзначити ще один цікавий момент за підсумками зустрічі Меркель-Порошенко.

Як заявив Порошенко, сторони обговорювали виділення економічної допомоги Німеччиною для відновлення Донбасу.
Перекладаємо з дипломатичної мови. За початок виконання “Мінська” Порошенко вимагає грошовий “хабар”. Адже зрозуміло, що будь-яка грошова допомога просто “дерибаниться” владою.

Безвізовий режим імені Меркель – це добре, але на шоколад, як то кажуть, не намазати. Поки не ясно, чи готова Меркель платити гроші за Мінські угоди? Тим більше, що вона вже побачила, як Порошенко тримає слово.

До речі, схему “Я вам” Мінськ “- ви мені гроші” Порошенко намагається провернути і з американцями. Його апетит озвучений: він хоче в 2017 році отримати 4,5 млрл доларів від МВФ. Але, здається, у Трампа теж знають ціну обіцянкам Порошенко.

В цілому, Меркель і Трамп розуміють: розмовляти з Порошенком треба тільки з позиції сили. Іншої мови він не розуміє. На жаль…

Загалом, навряд чи Порошенко отримав задоволення від зустрічі з Меркель. Зашморг все сильніше стискається.

І єдиний вихід для Порошенко- влаштувати чергову провокацію на Донбасі до “нормандської зустрічі”. Що, швидше за все, ми і побачимо ..

Дмитро Корнійчук

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE