Politerno > Україна і світ > Газова залежність. Олігархи освоюють імпорт газу з Європи

Газова залежність. Олігархи освоюють імпорт газу з Європи

  • 26 Травня, 2017
  • 1539 Переглядів
  • 0

Великий бізнес виходить із зони комфорту на газовому ринку. З початку цього року на конкурентний ринок імпорту газу з Європи вийшли компанії Віктора Пінчука і група Приват Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова. Ще до них в міжнародний газовий трейдинг повернувся Рінат Ахметов і Дмитро Фірташ з партнерами.

Про це повідомляє Liga.net.

Поки що обсяги поставок газу з Європи українських великих фінансово-промислових груп невеликі. Проте різниця в цінах газу в Європі і Україні дозволяє їм непогано заробити на імпорті.

В кінці березня перші обсяги газу з Європи закупила газовидобувна компанія Укрнафтобуріння. Контроль над цією компанією має дніпропетровська група Приват Ігоря Коломойського. Їх партнерами у бізнесі також стали Віталій Хомутинник і Павло Фукс.

З кінця березня Укрнафтобуріння імпортувала понад 5 млн кубометрів через Словаччину по 240 дол/тис. кубометрів на кордоні, свідчать дані ДФС, наявні в розпорядженні видання. У цей період НАК Нафтогаз України пропонував найдешевший ресурс по 268 дол/тис. кубометрів (без ПДВ і витрат на транспорт).

У 2016 році Дмитро Фірташ, який втратив свій газовий бізнес у 2014, і його партнери повернулися в міжнародний газовий трейдинг. З червня минулого року газ в Україну почала поставляти швейцарська компанія Nafta-Gaz Trading Ltd, зареєстрована в кантоні Цуг.

Крім поставок природного газу Nafta-Gaz Trading займається імпортом скрапленого газу з Білорусі та Росії для облгазів, підконтрольних Фірташу.

У лютому цього року пробну партію природного газу завезла з Польщі група Інтерпайп Віктора Пінчука. Продавцем виступив польський трейдер AOT Energy (Польща), покупцем – Нижньодніпровський трубопрокатний завод. Це перші обсяги газу, завезені Інтерпайпом. Про подальші плани в групі не поширюються.

Як повідомляється, Рінат Ахметов зайнявся імпортом газу ще в 2013 році разом зі структурами Сергія Курченко. За 2013 рік ДТЕК, за даними компанії, завіз з Європи 630 млн кубометрів. З 2014 року цей бізнес простоював. Фаворов звільнився з ДТЕК і з партнерами заснував власну компанію ЕРУ Трейдинг, що стала одним з найбільших приватних імпортерів палива в країну.

ДТЕК відновив закупівлі блакитного палива в Європі тільки у вересні 2015 року, імпортування за рік 27 млн кубометрів. Результат 2016-го ще скромніше – 17 млн кубометрів. За перші три місяці нового року обсяг поставок не перевищив 4 млн кубометрів, свідчать дані ДФС.

Невеликі обсяги імпорту пояснюються просто. Найбільші фінансово-промислові групи володіють власними видобувними активами.

Зазначається, що на частку компаній Ахметова, Пінчука і групи Приват в минулому році довелося більше 3,5 млрд кубометрів, або 66% всього приватного газовидобутку (з урахуванням Укрнафти). Газ українського видобутку обходиться їм дешевше, ніж імпортний.

В цілому за підсумками першого кварталу 2017 року приватні компанії поставили в Україну близько 1 млрд кубометрів газу – 24% від загального обсягу імпорту (4,2 млрд).

Іншу частку – близько 3,2 млрд кубометрів – імпортував НАК Нафтогаз України.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE