Politerno > Україна і світ > “Нафтогаз” заявляє про перемогу в суді над “Газпромом” – у “Газпромі” це спростовують

“Нафтогаз” заявляє про перемогу в суді над “Газпромом” – у “Газпромі” це спростовують

  • 31 Травня, 2017
  • 1677 Переглядів
  • 0

НАК “Нафтогаз України” 31 травня отримав окреме рішення Стокгольмського трибуналу в провадженні проти “Газпрому” за контрактом на поставку газу. Притензії “Газпрому” до НАК “Нафтогаз України” за умовою “бери або плати” повністю скасовані.

Про це “Інтерфакс-Україна” повідомили в прес-службі держхолдингу з посиланням на главу НАК Андрія Коболева.

Як стало відомо, трибунал задовольнив вимогу НАК “Нафтогаз України” про перегляд ціни в контракті на поставку газу з “Газпромом” з урахуванням ринкових умов.

Заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль зазначила, що суд задовольнив вимогу НАК “Нафтогаз України” про скасування заборони на реекспорт газу.

В свою чергу, російська нафтогазова компанія “Газпром” заявила, що поки вивчає рішення Стокгольмського арбітражу по розгляду між ПАТ “Газпром” та НАК “Нафтогаз України” та вважає, що таке рішення є “проміжною” стадією арбітражного процесу.

Про це повідомляє російське агентство ТАСС з посиланням на повідомлення “Газпрому”.

“Сьогодні отримано окреме (проміжне) рішення Стокгольмського арбітражу по розгляду між ПАТ “Газпром” і НАК “Нафтогаз України” в рамках контракту купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 роках, що є проміжною стадією арбітражного процесу. Стокгольмський арбітраж може винести остаточне рішення не раніше кінця червня “, – йдеться в повідомленні.

В ході телефонної конференції заступник начальника юридичного департаменту “Газпрому” Сергій Коваль повідомив, що компанія вивчає проміжне рішення Стокгольмського арбітражу.

За його словами, рішення не містить конкретних цифр і присвячено вирішенню принципових юридичних питань.

Зустрічні позови “Нафтогазу” і “Газпрому” за контрактом на поставку газу були подані в арбітраж в червні 2014 року, усні слухання були завершені в жовтні 2016 року, а рішення очікується в другому кварталі 2017 року.

Станом на початок квітня 2017 року, взаємні претензії “Газпрому” і “Нафтогазу” за договором купівлі-продажу газу з урахуванням штрафів і відсотків становили близько 45,7 млрд доларів і 17,9 млрд доларів відповідно.

Фінансові претензії “Нафтогазу” за контрактом включають в себе відшкодування переплати за газ (17,9 млрд доларів), претензії “Газпрому” – неоплачені рахунки в частині спірної ціни за листопад 2013 – травень 2014 рр. (2,9 млрд доларів) і оплата не поставленого газу на вимогу “бери або плати” (42,8 млрд доларів).

Без урахування штрафів і відсотків претензії “Газпрому” на кінець травня 2017 року становлять 34,5 млрд доларів за непоставлений газ на вимогу “бери або плати” і 2,2 млрд доларів в частині спірної ціни в четвертому кварталі 2013 року і другому кварталі 2014 го , а вимоги “Нафтогазу” – 14,1 млрд доларів за переплату за газ, придбаний з 20 травня 2011 року до жовтня 2015 року.

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE