Politerno > Україна і світ > Зеркаль підтвердила правоту Тимошенко щодо умов газової угоди 2009 року – Власенко

Зеркаль підтвердила правоту Тимошенко щодо умов газової угоди 2009 року – Власенко

  • 1 Червня, 2017
  • 2957 Переглядів
  • 0

У “газовій” судовій суперечці з Росією Україна найбільше сподівається на відміну принципу “бери або плати”.

Про це в ефірі “5 каналу” в програмі “Час. Підсумки дня” заявила заступник міністра закордонних справ України з питань євроінтеграції Олена Зеркаль.

Зі слів Зеркаль, найкращим рішенням Стокгольмського арбітражу буде скасування принципу “бери або плати”.

“Найкращим рішенням для нас буде рішення про зняття тягаря, який пов’язаний з тим обов’язком “бери або плати”, тобто те трактування яке нав’язує нам “Газпром”, що ми мали б купувати 52 млрд кубів газу, воно для нас найбільш обтяжливе. Незважаючи на те, що контракт передбачає і перегляд, і перегляд ціни, і всі інші речі, але знову ж таки цього не робилося, і ми сподіваємося, що завдяки рішенню Стокгольмського арбітражу це буде зроблено“, – зазначила Зеркаль

З приводу цих слів заступник міністра закордонних справ, народний депутат від ВО “Батьківщина” Сергій Власенко на свої сторінці у Facebook звинуватив нинішню владу у тому, що раніше її спікери “здебільшого цитувала агітаційно-брехливі мантри” Януковича.

“І ось нарешті перша правда про газовий контракт 2009 року”, – додав депутат.

“Цитую заступника Міністра закордонних справ України Зеркаль: “Незважаючи на те, що контракт передбачає і перегляд, і перегляд ціни, і всі інші речі, але знову ж таки цього не робилося.” Це те, про що “Батьківщина” і ЮВ говорили з 2009 року”, – зауважив соратник Тимошенко.

У наступній публікації нардеп пояснив рішення Стокгольмського суду: “1. Українська влада пішла в арбітраж з вимогою до “Газпрому” про повернення надмірно сплачений коштів, НЕ ПРОТИ вимог контракту, а ЗАВДЯКИ контракту 2009 року. 2. Принцип “бери або плати” був типовим для всіх газових контрактів “Газпрому”. Але Польща і Чехія, підписавши контракт З ТАКОЮ САМОЮ УМОВОЮ через рік пішли в арбітраж і домоглися скасування цього принципу. 3. Вимоги “Нафтогазу” стосувались повернення НАДМІРНО СПЛАЧЕНИХ за газ коштів в період 2011-2013 рр , тобто ці кошти були надмірно сплачені під час президентства янека. Тобто янек переплачував рашці за газ, порушуючи умови контракту”.

Далі нардеп пропонує ознайомитись із його позицію по газових контрактах, котру він висловлював в листопаді 2013 року.

“Аналогічну позицію ми ( і ЮВ і “Батьківщина”) незмінно займали з 2011 року. Сьогодні, після Стокгольмського рішення, готовий підписатися під кожним своїм словом “зразка 2013″. Ми були праві тоді, ми праві і зараз”, – підсумував Власенко.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE