Politerno > Тернопільщина > У Тернополі відбулася дискусія щодо проведення земельної реформи та створення ринку земель с/г призначення

У Тернополі відбулася дискусія щодо проведення земельної реформи та створення ринку земель с/г призначення

  • 10 Червня, 2017
  • 1646 Переглядів
  • 0

У Тернополі відбулася відкрита дискусія щодо проведення земельної реформи та створення ринку земель сільськогосподарського призначення. Участь у ній взяв перший заступник голови Тернопільської ОДА Іван Крисак, директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОДА Віталій Луй, а також представники громад, експерти, підприємці, редактори ЗМІ та журналісти. Організатором заходу виступив Український кризовий медіа-центр.

Так, як зазначив під час відкритої дискусії Перший заступник голови Тернопільської ОДА Іван Крисак, сьогодні у рамках реформи децентралізації та з утворенням об’єднаних територіальних громад по-новому почали піднімати питання щодо створення ринку землі. Адже податки на землю – це одне із основних джерел надходжень до місцевих бюджетів.

“На сьогоднішній день реформа на часі й вона потрібна. Наше ж завдання забезпечити реалізацію державної політики у сфері земельних відносин щодо зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель, а також створити прозорий ринок землі. Зокрема, визначальними є й принципи, які вступають в дію із зняттям мораторію на продаж землі. Серед них – продаж не більше 200 га в одні руки, купівля землі дозволена лише фізичним особам, лише прозора форма власності й лише громадянам України. Гадаю, що мораторій все-таки знімуть, адже не може земля залишатися «не товаром» як таким, особливо коли йдеться про землі сільськогосподарського призначення”, – зазначив Іван Крисак.

Водночас він зауважив, що найбільш болючим питанням у контексті цієї реформи є інвентаризація всіх земель.

“Коли раніше проводилося роздержавлення, то не було таких технічних можливостей, як тепер. А тому ми знайдемо ще багато земельних ділянок, які будуть одна на одну накладатися, які будуть накладатися на річки, на ставки, але якщо це питання не вирішити, то воно й надалі залишиться проблемним. Сьогодні ж люди, які є власниками земельних паїв, повинні мати право розпорядитися цим майном, як і іншим, яким вони володіють. Саме тому в країні вже задекларовано курс на зняття мораторію на продаж землі, тепер під час обговорення якого лише потрібно знайти раціональне зерно”, – підкреслив Іван Крисак.

На часі в Україні проведення земельної реформи та створення ринку землі. Це, власне, є однією із основних вимог МВФ. Утім, перш ніж проводити таку реформу потрібно продумати всі її механізми, а зокрема – удосконалити законодавство.

В цьому переконаний директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОДА Віталій Луй.

За його словами, ніхто з аграріїв і ніхто з управління в Тернопільській області не проти створення ринку землі. Адже ринок землі повинен бути і земля повинна стати повноцінним товаром, активом, який можна купити, продати, закласти в банку як заставу й отримати фінансування. Єдине питання, як це повинно відбутися.

“Однозначно цей крок має бути добре продуманий, тому що наслідки можуть бути негативними. У контексті цієї реформи потрібно подумати про аграріїв, які обробляють землю, про соціальну складову і про власників паїв. Потрібно продумати також механізми роботи з державною землею і з землею громад. Власне, ця земельна реформа має завершитись, але завершитися має процедурно правильно, щоб в результаті від неї виграли всі: і аграрії, й економіка України, щоб цей крок дав серйозний поштовх розвитку аграрного сектора й усіх секторів, які з цим пов’язані”, – наголосив Віталій Луй.

Водночас він зауважив, що в разі проведення земельної реформи, ціни на землю можуть суттєво відрізнятися й наразі передбачити їх важко.

“Все залежить від місця розташування земельної ділянки, якісних показників землі, адже є землі сільськогосподарського призначення, які використовувати за призначенням не можна, бо від них не буде користі. А є навпаки землі, які дуже родючі, а відтак дорогі. Власне, ціну на землю можна буде спрогнозувати, коли буде ринок землі. Утім, навіть тоді це відбудеться не відразу. Ціна, гадаю, сформується за два-три роки при вільному обігу, а за цей час власники землі можуть її дуже дешево продати. Звісно, щодо цього є ризики. Як й існують ризики щодо відсутності конкуренції на ринку. Тому над цим законопроектом потрібно працювати, вивчати, обговорювати, давати експертні оцінки, а вже тоді приймати”, – зазначив Віталій Луй.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE