Politerno > Тернопільщина > Суддівський футбол у справі щодо землі для прокуратури

Суддівський футбол у справі щодо землі для прокуратури

  • 12 Червня, 2017
  • 1558 Переглядів
  • 0

Ймовірно, що у важливих для прокуратури питаннях суди та судді проявляють «професійну» лояльність. Спроба скасувати рішення Тернопільської міськради, за яким прокуратура отримала 35 сотих зеленої зони біля літака, пішла на третє судове коло.

Один з варіантів «погасити» запал у дискусії — заговорити про проблему. Один із способів спустити важливе питання «на гальмах» — пустити справу по колу в судах. Щось подібне, судячи із ситуації, відбувається із судовим позовом, що мав на меті скасувати рішення Тернопільської міської ради, яким прокуратурі області вділили 35 сотих землі. Мова йде, нагадаємо, про ділянку неподалік літака між проспектом С. Бандери та «Зеленбудом». Там і за фактом, і згідно з містобудівною документацією зелена зона з десятками дерев. А до 2012 року ця територія взагалі була парком. Ось ту ділянку в 2013 році міська рада віддала в постійне користування прокуратурі Тернопільської області для будівництва багатоквартирного будинку з вбудованими приміщеннями. Прокуратура замість опротестувати, м’яко кажучи, сумнівне рішення уклала інвестиційну угоду з будівельною фірмою «Креатор-Буд». Забудовник освоює землю, а прокуратура отримує цілих дев’ять квартир. Квартири «правоохоронці» таки отримали, а от будова не починалась: вона була б незаконною, адже згідно з діючим Генеральним планом 2010 року, там зелена зона спецпризначення. А будувати житло в таких зонах — злочин. Тому чекали до змін в Генплані. І дочекались: на одній з минулих сесій депутати проголосували за зміни до містобудівної документації Генерального плану Тернополя, де з-поміж десятків різних новацій зелену зону перефарбували в зону «житлової та громадської забудови». То ж зовсім скоро там може початись будова багатоповерхівки із вбудованими комерційними приміщеннями.

Аби будови не було, а порушення закону припинилось, громадська спілка «Рада бізнесу Тернопілля» вирішила через суди скасувати рішення міської ради та права прокуратури на зелену зону. У суд пішли не одразу. Спочатку звернулись до керівництва прокуратури і навіть отримали від попереднього прокурора області пана Мартинюка лист із запевненням «не заперечуємо проти відмови». Та далі слів не пішло, а з призначенням нового прокурора В’ячеслава Перча позиція взагалі набула категоричного «все законно». Тож Спілка направила адміністративний позов до міськрайонного суду. Розглядав голова суду Роман Грицак.

— Суд вирішив, що для адмінпозову підстав немає і роз’яснив, що лише у цивільному позові оскаржувати рішення ради можна, — каже заступник голови ГС «РБТ». — Звернулися з цивільним позовом. Справа знову потрапила до голови суду Романа Грицака. Спочатку суд намагався переконати, що права ніяк не порушені, а коли не вдалось — провів декілька засідань і відмовив у задоволенні. Мовляв, не довели порушення. Звернулись в апеляцію. Колегія з трьох суддів скасувала рішення та роз’яснила: потрібно звернутися з адміністративним позовом. Тобто з тим, з яким уже звертались і який голова суду «забракував». Готуємо нову позовну заяву. Сподіваємось, що втретє співпадіння не буде і справа не потрапить до того ж судді.

Якщо ж потрапить, то активісти проситимуть відвід судді, бо його дії та вчинки викликають у них певні підозри. — Одна з проблем нашої держави — судова система, — каже голова спілки “Рада бізнесу Тернопілля” Ярослав Колодій.

— Бо коли суддя приймає якесь рішення, а потім з’ясовується, що воно невірне чи він не мав так чинити, ніхто ніяких наслідків не несе. Але це, вірю, з часом зміниться. Зараз хоча б прізвище громада має почути. Якщо ж говорити про саму справу, то одним із напрямів діяльності нашої організації є протидія корупції. А коли міська влада віддає шмат зеленої зони, захищений містобудівною документацією, а прокуратура на те все каже, що «все згідно із законом», а потім не помічає інших оборудок влади, то це і є корупція. Вічно перекидати справу не зможуть. Ми зупинятись не плануємо, а заодно й перевіримо, чи є шанси вирішення таких питань юридично, чи все ж лише через Майдан… Ми стежитимемо за перебігом цієї ситуації та інформуватимемо читачів.

Назар Захаренко “20 хвилин

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE