Politerno > Україна і світ > Приватбанк докапіталізують ще на 38,5 млрд гривень

Приватбанк докапіталізують ще на 38,5 млрд гривень

  • 23 Червня, 2017
  • 1485 Переглядів
  • 0

Кабінет Міністрів вирішив докапіталізувати Приватбанк на 38,5 млрд гривень. Про це під час брифінгу повідомив міністр фінансів Олександр Данилюк, передають Українські Новини.

Сьогодні на позачерговому засіданні Кабміну було ухвалене рішення про додаткову капіталізацію Приватбанку державою на суму 38,5 млрд гривень.

Рішення було прийнято урядом на підставі пропозицій Національного банку, з урахуванням рекомендацій Експертно-аналітичної ради з питань участі держави в статутному капіталі банків і на основі висновку незалежного аудитора – компанії EY.

“Висновок аудитора свідчить про те, що банк був у гіршому стані, ніж уважалося на момент переходу банку у власність, і змушений сформувати додаткові резерви для покриття збитків від кредитних операцій. Отже, держава як акціонер знову змушена підтримати банк додатковим капіталом, щоб надалі забезпечити нормальну роботу й розвиток банку”, – повідомив міністр фінансів.

Процес докапіталізації буде проходити у два етапи й буде проведений шляхом випуску облігацій внутрішньої державної позики в обмін на акції банку.

На першому етапі передбачається випустити ОВДП на суму 22,5 млрд гривень.

Монетизація цих облігацій не передбачена, а значить додаткова капіталізація банку не вплине на валютний ринок і рівень інфляції.

У свою чергу Національний банк констатує, що майбутня докапіталізація Приватбанку на 38,5 млрд гривень дозволить йому вийти на додатне значення нормативу адекватності капіталу 10%. Про це сказано в повідомленні прес-служби Нацбанку.

Відповідно до аудита річної звітності банку за 2016 за міжнародними стандартами, що здійснила компанія EY, негативний балансовий капітал Приватбанку станом на 31 грудня 2016 становив “- 882” млн гривень і регулятивний капітал “- 2,6” млрд гривень.

Крім того, EY провела аналіз потреби Приватбанку в капіталі (due diligence).

З огляду на результати аналізу й підтверджений аудиторами від’ємний капітал банку, Національний банк надав пропозицію уряду докапіталізувати банк на 38,5 млрд гривень.

“Цього обсягу повинно бути досить для досягнення банком нормативу адекватності капіталу в 10% навіть в умовах консервативного сценарію, за яким EY проводили аналіз”, – зазначають у НБУ.

Із зазначених 38,5 млрд гривень 22,5 млрд гривень – потреба, що виникла через шахрайські дії попереднього менеджменту напередодні націоналізації й необхідність створення резервів під портфель фінансового лізингу, якість обслуговування якого пов’язаними з колишніми власниками особами погіршилося після переходу банку у власність держави.

Ще 16 млрд гривень – обсяг капіталу, яким передбачено покрити уцінку основних коштів.

“На думку НБУ, обсяг капіталу для покриття уцінки основних коштів в 16 млрд гривень може бути зменшений за рахунок розробки й чіткої реалізації стратегії роботи із заставним майном банку й майном, прийнятим на баланс банку як погашення кредитної заборгованості”, – заявила заступниця голови НБУ Катерина Рожкова.

Нагадаємо, ПриватБанк попросив у Національного банку України додаткових грошей для докапіталізації.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE