Politerno > Україна і світ > Набридло бути мудаком

Набридло бути мудаком

  • 30 Червня, 2017
  • 1501 Переглядів
  • 0

Хочу розказати одну річ, про яку ви, напевно, не задумувались. Полягає вона в тому, що для досягнення успіху в Україні потрібно бути мудаком. І де ж тут новина, запитаєте ви? Ми і так бачимо, що всі “господарі” країни – відверті покидьки.

Проте новина полягає в тому, що “бути мудаком” – це не характеристика особистості, “бути мудаком” – це дієслово.

Люди не є хорошими чи поганими за своїм єством (крім психопатів). Вони роблять хороші і погані вчинки. А далі в гру вступає біхевіоризм. Не лякайтесь цього слова, зараз поясню)

За кожен вчинок ми отримуємо реакцію, яка дає оцінку вчинку. Зробили добру справу – нам подякували, зробили погану – нас покарали. На основі цих покарань/заохочень ми починаємо більше робити вчинки, за які є винагорода, і менше робити вчинки, за які прилітає по голові.

Так от, Система відносин в Україні побудована таким чином, що за хороші вчинки не приходить винагорода, а за погані не прилітає по голові. Більше того, вона працює навпаки – за погані вчинки, коли ми ведемо себе як мудаки, частіше отримується винагорода.

Наприклад, починає молода людина працювати в державній установі. І тут з’ясовується, що за хорошу самовіддану працю немає винагороди, хіба “дякую” скажуть раз в рік. В той же час, якщо бути мудаком і загнати почуття власної гідності в глибокі підвали душі, то можна збудувати непогану кар’єру.

Законодавство, інституції, традиції та культура в Україні побудовані таким чином, що “бути мудаком” вигідніше, ніж бути добрим хлопцем. Більше того, бути мудаком в Україні легко і просто, в той час як бути “добрим хлопцем” потребує зусиль.

Наприклад, можна бути мудаком і торгувати в тіні. Для цього не потрібні ніякі зусилля – просто купуй і перепродуй без жодних ліцензій та звітів. Прийдуть перевіряючі органи? Дай хабаря, і по всьому.

В той же час, хочеш бути чесним підприємцем? Отримай один документ, нотаріально завір другий, відскануй третій, купи бланки четвертого, вистій чергу за п’ятим, з’їзди в інший орган за шостим, зачекай, поки вийде з відпустки чиновник, який видає сьомий. І не забуть здати звіти: в податкову, статистику, пенсійний. Забув чи помилися на цьому шляху доброго хлопця? Плати штрафи і здавай нові звіти.

Чому Система, в якій бути мудаком вигідно, шкодить всім?

По-перше, бо за умов, коли для просування вгору потрібно робити погані вчинки, на верхівці піраміди влади і грошей опиняються просто неймовірні мудаки. Так, тут вже мова про особисті характеристики, а не дієслова.

По-друге, коли мудаком бути легко, а хорошим хлопцем потребує зусиль – вгадайте, який вибір робить більшість населення? Достатньо згадати, що обирала більшість, коли існувало ДАІ, – дати хабаря в 100 грн за порушення, чи мучитись з офіційним оформленням, сплатою та погашенням штрафу.

За таких умов, всім нам хоча б раз в житті доводилось бути мудаками. І саме цього від нас чекають психопати, які засіли у владі. Вони витягують погані вчинки своїх опонентів і через ЗМІ показують їх в гіперболізованому вигляді. “Подивіться, хто нас критикує!” – кричать вони. “Вони ж нічим не кращі за нас” – лунає з трибуни парламенту про молодих політиків, громадських діячів та журналістів.

Це підриває віру в зміни. Це знищує надію. І люди без віри та надії йдуть на вибори та обирають “реальні справи” у вигляді підкупу гречкою, поштовими скриньками чи дитячими майданчиками.

По-третє, це перетворює все суспільство на злочинців, які починають співчувати корупціонерам у владі. Адже їм теж доводилось давати і брати хабарі. Їм теж доводилось обходити законодавство, чи просувати на посади своїх друзів і рідних.

Хіба можуть вони за таких умов щиро ненавидіти тих, хто краде їх майбутнє і змушує шукати компроміс з власною совістю?

Як розірвати це замкнене коло? Просто перестати бути мудаком самому? За сучасних умов це означає стати аутсайдером та програти конкуренцію за ресурси та владу. Це наче відкинути себе на декілька десятків кроків назад у грі, яку веде з нами влада.

Тому єдиний правильний шлях – це вимагати змін правил гри. Вимагати зруйнувати систему, за якої “бути мудаком” легко, а бути “хорошим хлопцем” – складно і довго.

Чи погодяться на це чотири сотні переможців гри “Будь мудаком”? З доброї волі навряд.

Проте їм завжди можна допомогти ухвалити правильне рішення. І від вашої наполегливості в цій допомозі залежить, як часто і як довго вам ще доведеться обирати шлях між хорошим та вигідним.

Олександр Равчев

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE