Politerno > Тернопільщина > Тернопільська виборча комісія провалила народну ініціативу від “Свободи” (Відео)

Тернопільська виборча комісія провалила народну ініціативу від “Свободи” (Відео)

  • 9 Липня, 2017
  • 2028 Переглядів
  • 0

Голова Тернопільської міської виборчої комісії Віктор Дрозда поклав на стіл кілька томів з підписними листами.

На засідання ТМВК, скликане на 17.00 7 липня, прийшло лиш семеро її членів з 18. Кворуму не зібралося. На Різдво Івана Хрестителя був останній 20-тий день для прийняття рішення щодо аналізу підписних листів по відкликанню трьох міських депутатів за народною ініціативою.

Нагадаємо, народна ініціатива по відкликанню від депутатства стосувалася екс-свободівців Івана Сороколіта, Романа Навроцького та Ігоря Турського.

Новий член ТВК від «Свободи»

Першою новиною Віктор Дрозда оголосив постанову ЦВК про зміну членства в міській комісії. За поданням ВО «Свобода» ЦВК достроково призупинила повноваження Володимира Чорненького. Натомість у міську комісію включається Віктор Заворотний.

Втім, новий член комісії приступити до виконання повноважень не зумів, хоч і був присутній.

– Щоб він приступив до повноважень і став членом ТВК, потрібно, щоб зібралося засідання і він склав присягу. Якщо в нас сьогодні буде така сама квота, як і вчора, то присягу, я так думаю, він не складе – наголосив голова ТМВК Віктор Дрозда перед початком розгляду підписних листів.

У роботі ТВК цього вечора взяли участь лиш семеро її членів. Для кворуму треба не менше десяти. Віктор Заворотний лиш отримав посвідчення члена ТМВК з рук голови комісії.

Рапорти поліції

Того ж дня Віктор Дрозда отримав матеріали від міського відділу Національної поліції вибіркової перевірки підписів виборців Тернополя. За зверненням ТМВК поліція мала би перевірити чи підписувалися тернополяни за відкликання трьох депутатів. Як зазначив голова комісії, правоохоронці склали понад 500 рапортів з опитуванням виборців.

У деяких рапортах були долучені пояснення тернополян, написані ними власноручно або поліцейськими зі слів опитаних. Здебільшого люди відповідали ствердно, що підписувались за відкликання трьох депутатів. Та у цих рапортах було чимало казусів.

Поліцейськими виявлялися випадки, коли в підписних листах зазначалися прізвища громадян, які не проживали за вказаними адресами.

Окрема сторінка підписних листів, де стосувалося відкликання Романа Навроцького, за визначенням членів ТВК написана одним почерком. Відтак, кілька членів ТМВК, в тому числі і голова комісії відмітили, що 12 підписів можуть бути недійсними.

Разом з тим, в рапортах правоохоронців були пояснення від людей, що вони цю відомість бачать вперше і своїх підписів не ставили.

В одному з пояснень звучало, що тернополянка підписалася за «підтримку» Івана Сороколіта. Аби визначити все ж в підтримку депутата чи за його відкликання стоїть підпис жительки міста, Віктор Дрозда зателефонував їй за вказаним номером у відомості.

Як зрозуміло з телефонної розмови, пані Світлана повідомила, що підписувалася за те, аби Іван Сороколіт залишався депутатом, а не на його відкликання.

Кінець чи не кінець з відкликанням?

Протягом двох годин розгляду підписних листів більше семи членів ТМВК так і не з’явилося. Кілька хвилин по сьомій вечора Віктор Дрозда оголосив, що далі роботу призупиняє, бо й так жодних рішень не вправі комісія приймати за присутності такої кількості її членів.

Таким чином, ініціатива по відкликанню Сороколіта, Навроцького і Турського не відбулася. 20-ть днів, передбачених для розгляду підписних листів і та прийняття звернення від ТМВК до вищого керівного органу партії, минуло.

У підсумку  члени ТМВК склали довідку про те, що за відсутності кворуму засідання не було відкритим.

У «Свободі» вбачають бездіяльність міської виборчої комісії.

Голова ініціативної групи по відкликанню Романа Навроцького, депутат обласної ради від ВО «Свобода», Олександр Башта каже, що тепер має сказати своє слово ЦВК.

– Законний шлях – має відреагувати ЦВК. ЦВК реагуватиме на підставі чогось. Це за поданням партії чи від просто людей. І на основі цих подань ініціюється відповідна дія ЦВК. Чи самі прийматимуть рішення, чи в судову площину запустити. В такій ситуації логіка подій виглядає, що ЦВК мала би сама прийняти рішення, бо міська комісія є її підрозділом. І якщо ТВК не справляється, тоді у ЦВК є також такий інструмент, як розпуск і термінове формування нової комісії, при цьому зобов’язати нову терміново розглянути це відкликання.  Або ще можуть таки наполягти до цієї ТВК зібратися ще раз.

На уточнююче питання чи звертатиметься «Свобода» до ЦВК, Олександ Башта відповів ствердно:

– «Свобода» буде ініціювати дію ЦВК на бездіяльність ТМВК.

Щодо сумнівних підписів, які виявляла міська комісія у підписних листах, «свободівець» каже, що зумисне ніхто до цього не причетний.

– Навмисне ніхто цього не робив. Не ті ми люди, щоби отак принижуватись і робити такі порушення. Наприклад, є листи однією рукою написані, але головне підпис. Одна людина могла написати кілька листів, але інші ставили власний підпис. В принципі, не підтверджених підписів дуже мало.

Втім, які будуть наступні дії ТВМК, голова комісії на це питання розводить руками.

– Ви самі все бачили. Що тут коментувати? Як буде діяти далі ТВК, я не знаю, – підсумовував роботу Віктор Дрозда.

Певне, не кінець

Варто зазначити, міське бюро партії ВО «Батьківщина» ініціює збори виборців Тернополя щодо відкликання трьох депутатів, які пройшли в міську раду за списками цієї партії. Згідно раніше озвучених заяв міської «Батьківщини», причиною відкликання з депутатства Петра Поворозника, Наталії Шоломейчук та Андрія Артимовича є їхні голосування «за» прийняті зміни в містобудівну документацію Тернополя.

За іронією долі, Іван Сороколіт, Роман Навроцький та Ігор Турський не брали участь в березневих голосуваннях за зміни до Генплану міста. Ця обставина вважається однією з головних причин, чому «Свобода» їх виключила з партії.

Назар Наджога

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE