Politerno > Україна і світ > Криза у відносинах України і ЄС – саміт в Києві вдруге може закінчитися без спільної декларації

Криза у відносинах України і ЄС – саміт в Києві вдруге може закінчитися без спільної декларації

  • 13 Липня, 2017
  • 1393 Переглядів
  • 0

Другий раз в українській історії, саміт Україна-ЄС, який в ці дні проходить в Києві,  закінчиться без підписання підсумкової заяви або спільної декларації, що говорить про глибоку кризу у відносинах сторін.

Про це пише “Європейська правда“.

Повідомляється, що цю новину вчора пізно ввечері українському президенту Петру Порошенко повідомив голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер і голова Європейської ради Дональд Туск. Хоча в Києві це і так нібито знали.

“За правилами європейської дипломатії, відсутність спільної заяви є демонстрацією глибокої кризи у відносинах: мовляв, лідери зустрілися, але домовитися ні про що не змогли. Тому підсумковий документ вдавалося узгодити кожен раз – навіть в “кризових” 2004 і 2011 роках. Але зараз – все інакше. Україна, як це часто з нами буває, зламала традиції європейської політики”, – пише видання.

Попередній раз, коли не було декларації, був в 2004 році.

“Влітку 2004 року Євросоюз відповів тодішньому президенту Кучмі твердим “ні” на пропозицію поговорити про формат подальших відносин з Україною.

Тоді наближалися вибори і було очевидно, що Київ спробує їх фальсифікувати на користь кандидата Віктора Януковича, тому було точно не до дружби”, – пише ЄП.

За інформацією видання, було підготовлено дуже детальну підсумкову заяву, але її заблокували.

Якась одна країна поставила під сумнів сам факт того, що Україна прагне до інтеграції з ЄС, і інші країни її підтримали.

Повідомляється, що в ході переговорів виникли певні заминки, а потім Нідерланди зажадали додати в текст нові обмеження європейської мрії України, Гаагу підтримали ще кілька держав, і в кінцевому підсумку переговори просто розірвали.

А Рада ЄС на рівні послів вирішила, що проект, підготовлений до саміту, повинен піти на смітник.

Саме тому президентам Юнкеру, Туску і Порошенко в середу ввечері довелося терміново домовлятися, як врятувати саміт від провалу. У найближчі години стане відомо, який вихід із кризи знайшли президенти Порошенко, Туск і Юнкер, і чи був знайдений він взагалі.

Найгірший варіант насправді також є реальним.

Як повідомлялось, на спільній прес-конференції президент Єврокомісії закликав Україну посилити боротьбу з корупцією.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE