Politerno > Україна і світ > $ 12 млрд і “знакові імена”: Матіос розповів про викриття корупційної схеми Клименко

$ 12 млрд і “знакові імена”: Матіос розповів про викриття корупційної схеми Клименко

  • 14 Липня, 2017
  • 1692 Переглядів
  • 0

Екс-міністр доходів і зборів України часів Януковича Олександр Клименко вивів в офшори і легалізував 96 млрд грн ($ 12 млрд за курсом 8 грн / $)

Про це заявив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос на брифінгу.

“$ 12 млрд – це 96 млрд. грн треба було відмити – це встановлено доказами. Сума більше”, – повідомив він.

Він вказав, що ці кошти через 8 податкових майданчиків були “фактично вкрадені і виведені з державного бюджету … виведені через офшорні юрисдикції та легалізовані шляхом покупки нерухомості, офісів, земель і діючого бізнесу в Україні”.

“Цей бізнес ми сьогодні прикрили”, – заявив головний військовий прокурор.

Матіос також зазначив, що $ 778 млн, які “вивів Клименко з офшорних юрисдикцій, – ми з сьогоднішнього дня будемо оформляти відповідні документи і пересилати партнерам, з якими є міжнародно-правові угоди, щоб вони блокували рахунки, які діють до сьогоднішнього дня в банках європейських країн”.

Крім цього, Матіос повідомив, що силовики проводять більше 150 обшуків, причетні дві компанії з управління активами та відомі особистості, повідомляє УП.

“Нам доведеться досить довго разом з департаментами кіберполіції та департаментом економіки Нацполіціі робити огляд цього всього (вилученого) – але ми переконані, що там будуть дуже знакові прізвища, транші і механізми”, – заявив він.

“Ми знайшли унікальний європейський інструмент – компанію з управління активами. Ми довго не могли зрозуміти, як можна було вкрасти гроші – і потім якось легалізувати, щоб у мого колеги Горбатюка 2 роки не було питань.

Так ось, компанія з управління активами зробила схему – майже легальну, практично виглядає досконалою – коли мільярд грошей в найактивніший період Революції Гідності був заведений в країну і працював до сьогоднішнього дня!”, – сказав Матіос.

Він не став називати “імена концесіонерів або тих, хто скористався послугами цих двох компаній з управління активами просто від “сім’ї екс-президента”, закінчуючи чинними правоохоронцями”.

“Коли діючі правоохоронці – не буду називати нікого поки – отримують при курсі 8 гривень за долар по 6-7 мільйонів гривень дивідендів в певні періоди часу, то це точно викликає питання”, – сказав головний військовий прокурор.

“Це була унікальна швидка, але недоторканна схема легалізації коштів. У кожного українця по тільки встановленими нами збитками, було вкрадено 300 доларів. Це ніби незначна сума – але перемножте на понад 40 мільйонів живих українців – це просто жах, 12 мільярдів доларів – це підтверджені нами збитки”, – заявив Матіос.

У свою чергу, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив: “Міністерство юстиції проводить ряд заходів за вказівкою слідства і за рішенням суду щодо блокування цього майна, щоб спритні хлопці не встигли все майно переписати на підставних осіб”.

Нагадаємо, сьогодні силовики провели ряд обшуків в приміщеннях, що належать екс-міністру Клименко.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE