Politerno > Тернопільщина > У Романівці фермер воює з “Мрією” за свій урожай

У Романівці фермер воює з “Мрією” за свій урожай

  • 24 Липня, 2017
  • 1708 Переглядів
  • 0

Конфлікт між фермером Михайлом Качмарем у селі Романівка та представниками компанії “Мрія” виник кілька днів тому.

Як розповів фермер та директор ТОВ “Агророманівка” Михайло Качмар, кілька днів тому прийшли учасники АТО з договором від “Мрії” і сказали, що компанія передала їм 183 га урожаю. Хоча, згідно з законом, урожай належить йому та компанії “Авангард”, яка допомагала засівати поля.

– Сказати, що мої землі, які я засівав і роками обробляв, їхнї? – не розуміє пан Качмар. – Я реєстрував усі договори згідно з законом. І згідно з законом той урожай мій. А про АТОвців я і сам дбаю. У нашому селі шестеро учасників АТО. Їхнім сім’ям я допомагаю.

Чому трапилась така ситуація не розуміє заступник голови “Спілки інвалідів АТО”, заступник голови “Всеукраїнського союзу учасників АТО” Роман Нагірний. Чоловік приніс договір, який він отримав від “Мрії”.

– Я уже втомився з цією всією істрією, – каже пан Роман. – Ми від “Мрії” отримали ці документи, згідно з якими маємо право на урожай. Це – не для мене. Це – для учасників АТО. Тільки, щоб це все було законно. Я – не юрист. Я – військовий. Є юристи, хай між собою все зʼясовують.

Хочуть віджати урожай

Як закрутилась вся ця історія розповів під час зустрічі фермера та представників “Мрії” 21 липня юрист ТОВ “Агророманівка” Володимир Макух.

– Колись Михайло Васильович працював у “Мрії”, – розповідає чоловік. – У 2015-ому році він уклав договори з людьми на свою фірму. В липні він разом з компанією “Авангард” засіяли ріпак. “Мрії” там не було. Восени приходить з суду рішення, що ці договори з паном Качмарем скасовані. Ми пішли в суд, підняли справу.

За словами юриста, вони зʼясували, що заведено два томи справи, проте пояснень власників паїв чи орендаря немає. В матеріалах справи зафіксовано, що пан Качмар на суд не прийшов.

– Хоча його не викликали, – продовжує Володимир Макух. – Ми подали апеляцію, тоді судді прийняли рішення на користь “Мрії”. На підставі цього в грудні “Мрія” скасовує наші договори оренди і реєструє старі “мріївські”. Більшість з них були дійсні до лютого-березня 2017-го року. Представники агрохолдингу хотіли підписати нові договори з людьми, але всі відмовились.

В ході закінчення терміну дії договорів оренди агрохолдингу пан Качмар підписував договори з людьми на нову фірму ТОВ “Агророманівка”. Зараз ця фірма офіційно орендує землю у селі Романівка.

– До грудня договори були наші – засівали землю ми, тобто пан Качмар з “Авангардом”, – пояснює юрист. – З лютого знову земля наша і відповідно урожай наш. Так, протягом трьох місяців дійсні були договори “Мрії”. Але згідно з законом, навіть якби люди підписали нові договори не з нами, а з “Мрією”, то все одно урожай належить нам. Бо на той момент, коли чоловік засівав поля, у нього всі договори діяли і є всі документи.

Директор компанії “Авангард” Юрій Бойко розповів, що у 2016-ому році він з паном Качмарем уклали договір. Згідно якого “Авангард” допомагає з посівом ріпаку.

– Ми надаємо їм насіння, засоби захисту, мінеральні добрива, а також сіємо, бо в нас є своя техніка, – коментує пан Бойко. – У компанії пана Качмаря перед нами є заборгованість у районі чотирьох мільйонів гривень. І ми уклали договір, що ми збираємо урожай, продаємо його. Свою заборгованість забираємо, а решту суми віддаємо компанії “Селопродукт”, зараз “Агророманівка”.

В цьому договорі є умова, як пояснив пан Бойко, що треті сторони не можуть виставляти жодних претензій доти, поки компанія не збере урожай.

– Зараз приїхали представники компанії “Мрія”, які хочуть забирати урожай, – каже Юрій Бойко. – Це дивно, бо ніяких прав на це вони не мають.

21 липня у Романівку приїхало двоє чоловіків, щоб зібрати урожай. Представитись вони відмовились. Лише сказали, що відповідальні за техінку, яка має зібрати урожай. На всі аргументи юристів та директорів обох компаній у них була відповідь, що вони діють згідно з законом і 21 липня збираються зібрати урожай. Чоловіки прийшли з рішенням суду на користь агрогхолдингу. За словами пана Макуха, на момент здійснення посівів – липень 2016 року – це рішення не набрало законної сили. А лише аж 26 жовтня 2016-го. На запитання журналіста, чи мають вони відношення до “Мрії”, один з них кивнув головою, що ні.

Представники ТОВ “Агророманівка” викликали поліцію. За їхніми словами, вони писатимуть заяву про рейдерство.

Як тільки ми отримаємо коментар від агрохолдингу, ми його опублікуємо.

20 хвилин

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE