Politerno > Тернопільщина > “Rich Town” для Яреми. Історія сумнівної інвестугоди та звинувачень у підробці документів і шахрайстві

“Rich Town” для Яреми. Історія сумнівної інвестугоди та звинувачень у підробці документів і шахрайстві

  • 16 Січня, 2022
  • 9618 Переглядів
  • 0
Андрій Ярема - Rich Town

У колажі використано фото з сайту “Тернополяни

Четвертий рік посеред центрального ринку у Тернополі красується торговий центр «Rich Town». «Це торговий центр європейського рівня, що відповідає усім сучасним вимогам», – пишуть його власники на офіційній сторінці в мережі. Зовні все виглядає справді досить красиво, стабільно і з розмахом. Тільки от мало хто знає, що історія зведення цієї будівлі в центрі Тернополя, а особливо тривала судова, і не лише, війна за права власності на приміщення у ньому – зовсім не європейська і навіть нагадує буремні 90-ті. Ну якщо не буремні 90-ті то рейдерські «нульові» точно. У цій історії мають місце і підробка документів, і незаконне будівництво, і рейдерське захоплення, і шахрайство, і безкінечні суди. Хтось скаже: «Так вони недоведені!». Що ж, наша справа розповісти подробиці, а ви робіть висновки.

Наше розслідування – це екскурс в історію, опис подій. Воно цілком і повністю засноване на даних судових рішень і закритої кримінальної справи. Довге, але цікаве чтиво.

“” Читайте також: Земля для Яреми. На приватизацію ласого шматка в центрі Тернополя пішло 8 років

ДУЖЕ СУМНІВНА ІНВЕСТУГОДА

7 вересня 2010 року Львівський апеляційний господарський суд прийняв рішення у справі №15/175-3440, яким ТзОВ «Тернопільський міський ринок ЛТД» зобов’язали звільнити незаконно захоплену ділянку площею 0.183 га. по вул. Живова, 9 у Тернополі, що прилягає до приринкової території для обслуговування торгових кіосків. Засновником і бенефіціарним власником цього товариства є тернопільський бізнесмен Юрій Ворко, про якого ми ще згадаємо.

24 лютого 2011 року рішенням № 6/6/145 Тернопільська міська рада (далі ТМР – ред.) надає дозвіл комунальному підприємству «Підприємство матеріально-технічного забезпечення» ТМР (далі КП – ред.) на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,2 га з наданням її в постійне користування за адресою вул. Живова для – розташування та обслуговування об’єктів торгівлі.

На підставі цього документу ТОВ «Геоземсервіс» 5 серпня 2011 року був виготовлений проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування КП «Підприємство матеріально-технічного забезпечення» ТМР площею 0,1260 га. А вже 9 листопада 2011 року ділянці присвоєно кадастровий №6110100000220170098.

30 березня 2012 року КП «Підприємство матеріально-технічного забезпечення» ТМР видано державний акт на право постійного користування земельною ділянкою серія ЯЯ № 297576, у відповідності до якого цільове призначення земельної ділянки – для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури.

Що в свою чергу стало підставою для підписання 5 липня 2016 року інвестиційного договору № 33 на будівництво та обслуговування торгово-офісних приміщень за адресою вул. Живова укладеного між ВК ТМР (Сторона-1), ТОВ «Спілка підприємців» (Сторона-2) та КП «Підприємство матеріально-технічного забезпечення» (Сторона-3), предметом якого є проведення сторонами будівництва та облаштування торгових приміщень за адресою: м. Тернопіль, вул. Живова. А також у відповідності до якого Сторона-2 на підставі рішення ВК ТМР №562 від 29 червня 2016 року «Про затвердження результатів конкурсу та/або про будівництво, реконструкцію, реставрацію об’єкта тощо, об’єктів незавершеного будівництва та інженерно-транспортної інфраструктури» реалізовує проект.

Початок кримінальної історії

15 липня 2015 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.367, ч.1 ст.364 КК України (службова недбалість та зловживання владою або службовим становищем) слідчим відділом Тернопільського відділу поліції ГУНП в Тернопільській області розпочинається досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12015210010001910 внесеному до ЄРДР.

Справа у тім, що на адресу ТМВ УМВС України в Тернопільській області надійшли заяви за фактом неналежного виконання працівниками Тернопільської міської ради та її комунальних підприємств своїх службових обов’язків при складанні інвестиційних угод з приватними суб’єктами господарювання, внаслідок чого земельні ділянки комунальної власності в м. Тернополі, перейшли у власність приватних суб’єктів господарювання, що спричинило шкоду громадським інтересам.

Приблизно у цей же час комісія ТМР з питань природокористування, приватизації, продажу та оренди звертається до головного управління національної поліції в Тернопільській області щодо можливого кримінального правопорушення, а саме «зловживання службовим становищем та підробка документів, керівництвом КПТМР «Підприємство матеріально-технічного забезпечення» та посадовими особами ТМР в питанні реалізації інвестиційного проекту та підписання інвестиційного договору щодо земельної ділянки площею 0,1260 га (кадастровий номер 6110100000:12:017:0098)».

Згодом, у цій кримінальній справі серед заявників опиняється народний депутат України, який переймається фактом зловживання службовим становищем посадовими особами ТМР та КП «Підприємство матеріально-технічного забезпечення» ТМР під час проведення інвестиційного конкурсу та укладення інвестиційного договору від 5 липня 2016 року № 33 із ТОВ «Спілка підприємців».

В ході досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до оригіналу проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування КП «Підприємство матеріально-технічного забезпечення» ТМР площею 0,1260 га для розташування та обслуговування об’єктів торгівлі за адресою: м. Тернопіль, вул. Живова, за замовленням КП, з метою підтвердження наявності в діях посадових осіб Управління Держкомзему у місті Тернополі кримінального правопорушення, оскільки в висновках наявних в проекті землеустрою щодо відведення земельної ділянки КП – проект землеустрою погоджено для розташування та обслуговування об’єктів торгівлі, тоді як в подальшому КП видано державний акт на право постійного користування даною земельною ділянкою для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури, незважаючи на наявність в проекті землеустрою інформації Управління з питань містобудування та архітектури від 16 травня 2011 року № 523/09, у відповідності до якої на даній земельній ділянці можуть розміщуватися споруди побутового-торговельного призначення без заглиблених в грунт фундаментів та які не мають перевищувати висотою більше 4 м!

Про все це ми дізналися з ухвали слідчої судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області Мостецької А.А від 7 березня 2018 у справа №607/2898/18 у провадженні № 1-кс/607/1410/2018, якою вона надала тимчасовий доступ та можливість вилучити оригінал проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,1260 га.

А вже ухвалою від 22 березня 2018 у справа №607/3726/18 слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області Дуда О.О надає слідству дозвіл на тимчасовий доступ до документів, у яких міститься інформація про рух коштів по рахунку №26000455021670 ТОВ «Спілка Підприємців», відкритому в АТ «ОТП Банк», за період з 26.01.2016 року по 05.03.2018 року, з метою отримання інформації щодо доходів даного товариства, так як згідно із протоколу засідання комісії з вибору інвестора від 15.06.2016 року № 26 встановлено, що загальна кількість працівників товариства складає 2 чоловіка, тоді як товариство зобов’язується здійснити будівництво торгово-побутових приміщень за власний рахунок, тоді як вартість проекту становить 15 млн. грн. Також товариство зобов’язується внести на рахунок ТМР кошти в розмірі 6% від кошторисної вартості будівництва для вирішення соціально-побутових потреб міста, тоді як розмір статутного капіталу юридичної особи становить – 800 гривень!

Одним словом – в слідчих з’явилося безліч запитань як до законності даної інвестиційної угоди, так і до добросовісності самих «інвесторів». Та все ж головним аргументом заявників виступав той факт, що ТОВ “Спілка підприємців”, як переможець інвестиційного конкурсу щодо будівництва та облаштування торгово-офісних приміщень по вул. Живова в місті Тернополі, повинно було на конкурентних засадах – земельних торгах – отримати визначену для будівництва земельну ділянку або право оренди на неї, що зроблено не було.

Тому, ще до вищезгаданих судових рішень 2018-ого року, а саме у 2016-му – починається судова тяганина у адміністративних та господарських судах.

У депутатів міськради і громадськості виникли побоювання, що договір не передбачає результатів інвестиційної діяльності і веде до набуття інвестором права власності на земельну ділянку та приміщення. Зиск міста від цієї угоди – теж відсутній. Тож у судові інстанції починають звертатися заявники.

«Перетягування канату»

За підсумком перших позовів, Тернопільський міськрайонний суд 22 вересня 2016-го та Львівський апеляційний адміністративний суд 8 грудня 2016-го по суті справи №876/8402/16 вирішують, що рішення виконавчого комітету ТМР від 29 червня 2016 №562 «Про затвердження результатів конкурсу та/або будівництво, реконструкцію, реставрацію обєкта, тощо, обєктів незавершеного будівництва та інженерно-транспортної інфраструктури» – є чинним.

Після цього у справу втручається заступник прокурора Тернопільської області. Він звертається у Господарський суд Тернопільської області з позовом до Виконавчого комітету Тернопільської міської ради, КП «Підприємство матеріально-технічного забезпечення» Тернопільської міської ради, ТОВ «Спілка підприємців» про визнання недійсним укладення інвестиційного договору №33 від 5 липня 2016 на будівництво та облаштування торгово-офісних приміщень за адресою вул. Живова у м. Тернополі.

У даній позовній заяві прокурор також просить забезпечити позов шляхом заборони КП «Підприємство матеріально-технічного забезпечення» Тернопільської міської ради та ТОВ «Спілка підприємців» вчиняти будь-які дії з будівництва на цій ділянці. Ухвалою суду від 31 жовтня 2016 порушено провадження по справі, призначено її до розгляду на 24 листопада 2016.

Після тривалих суперечок позивача та відповідачів, 11 травня 2017 року Господарський суд Тернопільської області за позовом заступника прокурора Тернопільської області визнає недійсним інвестиційний договір №33 від 5 липня 2016, укладений між Виконавчим комітетом Тернопільської міської ради, ТОВ “Спілка підприємців” та КП “Підприємство матеріально-технічного забезпечення” ТМР щодо будівництва та облаштування торгово-офісних приміщень за адресою: м. Тернопіль, вул. Живова. Прокурор хотів заборонити вчиняти будь які дії з ділянкою, втім суд йому у цій вимозі відмовив, так як назване КП є землекористувачем ділянки.

Але свято справедливості тривало лише три місяці. 2 серпня 2017 року Львівський апеляційний господарський суд задовольняє апеляційні скарги Тернопільської міської ради та ТОВ «Спілка підприємців». Рішення господарського суду Тернопільської області від 11 травня 2017 у справі № 921/677/16-г/6 про задоволення позову – скасовується.

Отже робимо короткий підсумок першого розділу: 5 липня 2016 року Тернопільська міська рада підписала інвестиційний договір № 33 на будівництво та обслуговування торгово-офісних приміщень у Тернополі по вулиці Живова на 15 мільйонів гривень з сумнівною фірмою із розміром статутного капіталу у 800 гривень та двома працівниками. Ділянка, на якій планувалося реалізувати проект, відведена з порушеннями, а чиновників, що стояли за даною оборудкою, підозрювали у зловживанні службовим становищем та підробці документів. Від усіх звинувачень ініціаторам схеми вдалося відбитися у судах (за нашими даними, відкупитися – ред.), а справедливе рішення про скасування інвестиційної угоди – скасував Львівський апеляційний суд.

То хто ж стоїть за усіма згаданими подіями і чому навіть заступник прокурора області не зміг добитися справедливого рішення…

ПАВУКИ У БАНЦІ

11 листопада 2019 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва Левицька Т.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 10 Тесленка Віталія Валерійовича про арешт майна у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР під №12019100100010492 від 1 листопада 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України, ухвалив рішення – задовольнити клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 10 Тесленка та накласти арешт на майно, яке було визнано в якості речових доказів, а саме 96 самостійних об`єктів нерухомості, які знаходяться за адресою, АДРЕСА_5.

Читач вже мабуть здогадався, що йдеться про згаданий у першому розділі побудований об’єкт скандальної інвестиційної угоди ТМР. А тепер в подробицях розповімо, чому йдеться про 96 самостійних об’єктів нерухомості і чому ж їх заарештували.

Рейдерське захоплення

Отже, до Шевченківського районного суду м. Києва надійшло клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 10 Тесленка В.В. про арешт майна у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР під №12019100100010492 від 1 листопада 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України (шахрайство – ред.).

Клопотання мотивоване тим, що до Шевченківського УП ГУ НП у місті Києві з заявою звернувся гр. ОСОБА_1 про те, що в період часу з липня 2018 по вересень 2019 ОСОБА_2 та ОСОБА_3 за попередньою змовою з невстановленими посадовими особами Міністерства юстиції України шахрайським шляхом заволоділи корпоративними правами та нерухомим майном ТОВ «Спілка підприємців».

Так, це саме та «товка», з якою підписувала інвестиційну угоду міська рада Тернополя! Що ж трапилося, чому щасливі підписанти скандальної інвестугоди з міськрадою Тернополя побили горшки?

Відповідно до матеріалів кримінального провадження, а також показань потерпілого ОСОБИ_1 встановлено, що у вересні 2019 року з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ОСОБА_1 стало відомо що 2 серпня 2019 року відбулось рейдерське захоплення ТОВ «Спілка Підприємців», в якому ОСОБА_1 належала частка в розмірі 50% статутного капіталу, що в грошовому еквіваленті складало суму 400,00 грн, крім того ОСОБА_1 обіймав посаду директора у ТОВ «Спілка Підприємців».

Внаслідок рейдерських дій, частка корпоративних прав у Товаристві, яка належала ОСОБА_1, була незаконно відчужена, а ОСОБУ_1 виключено зі складу засновників Товариства та звільнено з посади Директора.

Незаконне заволодіння частки корпоративних прав товариства було вчиненне громадянами ОСОБА_2 та ОСОБА_3 у змові з державними реєстраторами та службовими особами Міністерства юстиції України, шляхом проведення низки незаконних реєстраційних дій, що зазначено у Витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про ТОВ «Спілка Підприємців».

Дані, викладені потерпілим, співпадають з інформацією, яку ми отримали від наших джерел, а також підтверджуються показами фігурантів інших судових справ:

Увесь перебіг зазначеного заволодіння Товариством можна побачити на платформі Ring/EDR за посиланням https://ring.org.ua/edr/uk/company/40232314.

Дослідивши зміни у керівництві і власності ТОВ «Спілка Підприємців» робимо висновок, що позивач (потерпілий) ОСОБА_1 – відомий свого часу в Тернополі, але вже покійний, підприємець Березовський Степан Станіславович.

Послідовність дій зловмисників викладена в ухвалі Шевченківського районного суду м. Києва, яка підтверджена апеляцією.

Ще один арешт і розкриття фігурантів

Паралельно з цими подіями вже Господарським судом Тернопільської області було постановлено Ухвалу від 9 жовтня 2019 року у справі № 921/629/19 про забезпечення позову, якою було накладено арешт на активи ТОВ «Спілка Підприємців», майно та грошові кошти, що належать ТОВ «Спілка підприємців» для унеможливлення розпоряджатися ними особами, що діють від імені Товариства до вирішення спору по суті та набранням рішенням у даній справі законної сили.

Про винесення даної Ухвали ОСОБА_3 та ОСОБА_2 було достовірно відомо, оскільки як вони, так і ТОВ «Спецавтоінвест» (учасниця схеми «віджиму» товариства), де вони є засновниками та бенефіціарами, є відповідачами у даній справі.

Після винесення даної ухвали, яка вступила у законну силу, ОСОБА_3 та ОСОБА_2, в обхід заборони відчуження майна Товариства, з метою заволодіння активами та майном товариства, розпочали реалізовувати майно, яке належало ТОВ «Спілка – Підприємців», а саме – новобудову в місті Тернополі (нежитлове приміщення за адресою: АДРЕСА_5 ).

Так, 9-10 жовтня 2019 року вказані активи Товариства (нежитлове приміщення за адресою: АДРЕСА_5 ) було поділено на 96 нових самостійних нежитлових приміщень та відчужено на користь Товариству з обмеженою відповідальністю «Поділля-Тютюн» (ідентифікаційний код 42244295) – компанію, підконтрольну ОСОБА_3 та ОСОБА_2 . Про те, що ТОВ «Поділля-Тютюн» є підконтрольним ОСОБІ_3 та ОСОБІ_2 свідчив той факт, що на момент продажу нежитлового приміщення засновником ТОВ «Поділля-Тютюн» була ОСОБА_7 – незаконно призначений та діючий на той час директор ТОВ «Спілка Підприємців».

До того ж, чинний тоді директор ТОВ «Поділля-Тютюн» ОСОБА_11 є також Директором ТОВ «АБ ТРАНС 2015», засновником якого виступає ОСОБА_3.

Отже з усього зазначеного в ухвалі, провівши аналіз відкритих даних юридичних осіб, робимо висновок: ОСОБАМИ_2 і _3 є відомі тернопільські бізнесмени, власники будівельної компанії «ТехноБудЦентр» Юрій Ханін та Андрій Ярема. ОСОБА_11 – Дмитро Боєчко. Незаконно призначений директор ТОВ «Спілка Підприємців» ОСОБА _7 – Василь Шестерняк. Однозначно фігурує у цій справі і Петро Сточанин – ОСОБА_4. Усіх цих людей пов’язує не одна фірма.

Попри арешт приміщення «продавали» вночі

Як згадувалося вище, продаж вказаних об`єктів здійснювався одразу після винесення Ухвали Господарського суду Тернопільської області від 9 жовтня 2019 року про забезпечення позову.


З кримінальної справи: Реєстрація права власності на ці об`єкти відбувалася з 22 год. 03 хв. 09 жовтня 2019 р. по 02 год. 28 хв. 10 жовтня 2019 р.


За цим договором ТОВ «Поділля-Тютюн» нібито придбало вищезазначені об`єкти нерухомого майна у ТОВ «Спілка підприємців» відповідно до договору купівлі-продажу від 9 жовтня 2019 року за суму близько 95 000 000,00 гривень з ПДВ на підставі нотаріально посвідченого договору купівлі-продажу, який зареєстрований в реєстрі за №1017.

Тобто, за даними слідчих, учасники рейдерського захоплення ТОВ «Спілка Підприємців» терміново, протягом кілької годин вночі, «придбали» один в одного усе нерухоме майно Товариства.

З матеріалів справи: з метою заволодіння нерухомим майном ТОВ «Спілка Підприємців» Юрій Ханін та Андрій Ярема здійснили низку фіктивних правочинів щодо відчуження частки, не спрямованих на реальне настання правових наслідків, оскільки, фактично, залишилися власниками нежитлового приміщення за адресою: АДРЕСА_5. Ринкова вартість вказаного нежитлового приміщення складає приблизно 80 000 000,00 грн. (вісімдесят мільйонів гривень 00 копійок).

Слідство встановило, що підконтрольне Яремі та Ханіну ТОВ «Поділля-Тютюн», з метою обернення нежитлових приміщень на свою користь, «здійснювало реалізацію частини приміщення на користь третіх фізичних осіб».

Горуц, Ворко і офіси для “Батьківщини”

Забігаючи наперед, зазначимо – дослідити власність «третіх фізичних осіб» не видається можливим. У реєстрах нерухомого майна пошук за адресою видає лише дві фірми, яким належить усе майно ТЦ «Rich Town», але про них далі по тексту.

З того, що нам вдалося з’ясувати: неабиякий вплив на процеси у ТЦ «Rich Town» на сьогоднішній день мають згаданий на початку розслідування Юрій Ворко та комерційний директор його фірми «Тернопільський міський ринок ЛТД» Степан Горуц – чинний в.о. голови Тернопільської обласної організації «Батьківщина» і давній товариш Андрія Яреми. Офіційно ні Горуцу, ні Ворку приміщення у ТЦ «Rich Town» не належать.


Читайте по темі: “Батьківщина” Сергія Надала. Як мер Тернополя рейдернув обласну організацію партії Юлії Тимошенко

За нашими даними, під час описаних подій Степан Горуц активно виступав на стороні Андрія Яреми і представляв його інтереси під час неофіційних зустрічей. За деякими даними, це були «розборки» в стилі бандитських 90-их, під час яких у конфлікт встрягали й інші бізнесові групи. У приватних розмовах Горуц не раз заявляв, що має не менший за Андрія Яреми вплив на процеси у ТЦ «Rich Town». Зокрема, ні для кого з власників «точок» у «Rich Town» це не таємниця.

На сьогоднішній день Горуц і Ворко від імені Яреми та Ханіна розпоряджаються майном ТЦ «Rich Town» і, попри існування номінального адміністратора, здійснюють безпосереднє управління Центром. Зокрема, офісні приміщення обласної та міської організацій «Батьківщина» знаходяться саме у «Rich Town». До речі, один з фігурантів згаданої кримінальної справи, на фірму якого зараз записана частка майна Центру, вже став членом цієї партії. Завгосп будівлі – теж. Сам Ворко у розмові з журналістами повідомив, що у ТЦ «Rich Town» ні він, ні його фірма нічим не володіють.

Ще раз зауважимо, що незаконні дії щодо відчуження нерухомого майна ТОВ «Спілка Підприємців» здійснювалося всупереч згаданої вище ухвали Господарського суду Тернопільської області про заборону відчуження майна Товариства від 9 жовтня 2019 року, яка згодом була залишена без змін постановою Західного апеляційного господарського суду від 26 листопада 2019 року. Рішення ж щодо арешту майна Шевченківського суду Києва у кримінальній справі про шахрайство датоване 11 листопада 2019 року.

У зв’язку з цим неабияке обурення викликає той факт, що уже в 20-их числах грудня 2019 року згаданий директор ринку Юрій Ворко (який стверджує, що не має відношення до торгового центру) разом з представником міської ради урочисто відкривали ТЦ «Rich Town». Це зайвий раз доводить, що група Яреми-Ханіна (як і їхні «фунти») діяла нахабно та нехтуючи судовими рішеннями. У той же час з чітким розрахунком добитися позитивних рішень в інших судових інстанціях.

Згадане рішення Господарського суду Тернопільської області і Західного апеляційного господарського суду (який підтвердив дане рішення) щодо унеможливлення розпоряджатися майном і коштами Товариства буде скасовано постановою Верховного Суду лише 26 лютого 2020 року. Про його спірність, звісно, судити фахівцям, але деякі висновки видаються сумнівними навіть неозброєним оком.

Розкриття адреси

Висновок про те, що арешт приміщень Шевченківським райсудом Києва у кримінальні справі щодо шахрайства стосується саме приміщень ТЦ «Rich Town» робимо з іншого судового рішення, якого домоглися власники ТОВ «Поділля-Тютюн». Якщо у згаданій вище постанові Шевченківського райсуду Києва адресу арештованих нежитлових приміщень було закрито для сторонніх, то у судовій справі Тернопільського міськрайонного суду №607/2277/20 від 16 квітня 2020 року – адресу «Живова, 9-м» відкрили.

Та й рішення домоглися хоч і дивного, але потрібного Яремі та Ханіну.

Так, слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області Братасюк В.М., розглянувши клопотання ТОВ «Поділля-Тютюн» про скасування арешту майна, постановив задовольнити клопотання ТОВ «Поділля-Тютюн» про скасування арешту майна, накладеного ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва Левицької Т. В. від 11 листопада 2019 року в рамках кримінального провадження за №12019100100010492 від 1 листопада 2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 190 КК України, а саме на 96 об’єктів за адресою вулиця Живова, будинок 9-м. Цієї справи у реєстрі судових рішень ми не знайшли – лише в системі Ю-контрол.

Звісно, тут виникає юридичний казус, адже рішення Шевченківського райсуду Києва не міг скасувати Тернопільський міськрайонний суд. Це нонсенс. Рішення першої інстанції може скасувати лише апеляційний суд.

Але у нашій історії сталося зворотне – 1 червня 2020 року колегія суддів Київського апеляційного суду розглянула у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу з доповненнями директора ТОВ «Поділля-Тютюн» на ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 11 листопада 2019 року у кримінальному провадженні №12019100100010492.

В апеляційній скарзі разом з доповненнями директор ТОВ «Поділля-Тютюн» ОСОБА_1 просив скасувати ухвалу слідчого судді, постановити нову ухвалу, якою відмовити органу досудового розслідування в накладенні арешту на майно. Разом з тим, до початку розгляду апеляційної скарги, директор ТОВ «Поділля-Тютюн» відмовився від апеляційної скарги та просив закрити апеляційне провадження за поданою ним же апеляційною скаргою. Тож суддя ухвалив рішення – закрити апеляційне провадження.

Дивно чи не так? У квітні ТОВ «Поділля-Тютюн» домагається підозрілого скасування арешту у Тернополі, а у червні спочатку намагається скасувати ту ж саму ухвалу в апеляційному суді Києва але згодом відмовляться від позову, ніби щось «передчуваючи». А «передчували» Ярема і Ханін закриття кримінальної справи.

Передали, об’єднали і закрили

Ще 1 лютого 2020 року прокурор Київської місцевої прокуратури №10 Лимонченко постановляє місцем проведення досудового розслідування кримінальної справи № 12019100100010492 від 1 листопада 2019 року визначити територію Тернополя у Тернопільській області. Проведення досудового розслідування доручено Тернопільському відділу поліції Головного управління Нацполіції у Тернопільській області.

Логіка у цьому рішенні є. Але далі починається «магія».

Після згаданої відмови ТОВ «Поділля-Тютюн» від апеляційної скарги 1 червня 2020 року, постановою прокурора Тернопільської місцевої прокуратури Жук І.О. від 11 червня 2020 року матеріали досудового розслідування у кримінальному провадженні за №12019100100010492 за ч.2 ст.190 КК України та матеріали досудового розслідування у кримінальному провадженні №42019211180000101 за ч.1 ст.358 КК України – об`єднано та присвоєно №120191000100010492.

Тобто звинувачення у шахрайстві та підробці документів об’єднані в одну справу.

А вже через два тижні, 26 червня 2020 року, постановою старшого слідчого слідчого відділу ГУ НП в Тернопільській області Остапчука Ю.М. кримінальне провадження №12019100100010492 від 1 листопада 2019 р. – закрито у зв`язку із встановленням відсутності в діянні посадових осіб ТОВ «Спілка Підприємців» ОСОБА_3 , ОСОБА_4 складу кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.190, ч.1 ст.358 КК України. Досі незрозуміло, чому йдеться про справу від 1 листопада 2019 року, а не про об’єднану 11 червня 2020-ого, але спишемо це на технічну помилку.

Іншими словами, столичні слідчі були переконані у злочинних діях щодо рейдерського захоплення ТОВ «Спілка підприємців», а також незаконному відчуженні майна, а тому діяли досить наполегливо, у тому числі в судах – домагаючись арешту приміщень і доводячи свої підозри. Наші ж, тернопільські «пінкертони» за короткий термін справу просто «утилізували».

Що з майном ТЦ «Rich Town». Розв’язка

Як пояснив прокурор Жук І.О. у попередньому судовому засіданні, при закритті кримінального провадження №12019100100010492 від 1 листопада 2019 року – не вирішено питання про скасування арешту на майно. Адже арешт накладав суд!

6 серпня 2020 року слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області Черніцька І.М. за позовом вже когось з нових власників одного з приміщень ТЦ «Rich Town» загальною площею 53.8 кв. м. у ТЦ «Rich Town» скасовує арешт цього приміщення.

А як бути з рештою об’єктів?

А значення великого це вже немає – на початку листопада Сергій Березовський трагічно помирає. У реєстрі ФОПів на сайті Мінюсту ми знайшли картку, в якій 24 листопада 2020 року зроблено запис про його смерть.

Перед цим, у квітні, в Господарському суді він остаточно відмовився від позову щодо корпоративних прав у ТОВ «Спілка Підприємців» та просив суд закрити провадження. Суд задовольнив його заяву.

Що ж сталося, запитує читач, чому Березовський здався? Справа у тім, що 14 вересня 2020 року він все ж отримує у власність одне з приміщень ТЦ «Rich Town» розміром 41,1 кв. м. Приміщення №8 зареєстровано на його дружину, теж підприємицю і, що дивно, хорошу знайому деяких фігурантів цієї історії – Любов Березовську. 

До слова, усі фігуранти «річтаунської епопеї» знайомі між собою – вони, що називається, вихідці з центрального ринку. Нам вдалося поспілкуватися з вдовою – Любов’ю Євгенівною.


Вона підтвердила основну думку цього розслідування – Андрій Ярема «кинув» її чоловіка.


Суму, яку втратив Сергій Березовський внаслідок цього «кидка» вона не назвала, але підтвердила, що вона значна. Ні Яреми, ні Ханіна жінка особисто не знає, але знайома з особами дещо нижчими за статусом – Горуцом, Ворком, Сточанином. Особисто до цих осіб жодних претензій Березовська не має, так як розуміє, що її чоловік потерпів безпосередньо від дій власників «ТБЦ». Жінка задоволена тим малим, що їй вдалося отримати у підсумку – «могло і цього не бути».

Тим часом, 25 травня 2021 року, ТОВ «ПОДІЛЛЯ-ТЮТЮН» подалі від гріха продає все тим же фігурантам кримінальної справи (своїм же людям) Петру Сточанину і Василю Шестерняку, які на даний час керують ТОВ «РЕНТ-СТЕЙТ», частку приміщень у 79/100 за адресою вулиця Живова, 9-м.

А з 30 грудня 2021 року власником приміщень за адресою вулиця Живова, 9-м загальною площею 1424.9 кв.м. (з долею у 21/100) стало ТОВ «ПАРТНЕР-АВТО-ПРОМ», яке належить безпосередньо Андрію Яремі та Юрію Ханіну.

З чого робимо висновок, що, за підсумком трьох років судових і кримінальних розборок, усіма приміщеннями ТЦ «Rich Town», окрім деяких, вже проданих іншим власникам об’єктів, володіють напряму або через своїх людей – Андрій Ярема та Юрій Ханін. ТОВ «ПОДІЛЛЯ-ТЮТЮН», як фігурант кримінальної справи про шахрайство, жодного відношення до приміщень більше не має.


Ось така вона, некрасива історія красивого і європейського ТЦ «Rich Town».

У ній все почалося з сумнівних дій міських чиновників, які зробили усе можливе, щоб кілька наближених бізнесменів звели за скандальною інвестиційною угодою на комунальній землі торговий центр і мали з нього постійний дохід. А продовжилася вона «розборками» цих бізнесменів між собою, внаслідок яких потерпіла сторона отримала крихітну частку в об’єкті оспорювання. «Халявний» торговий центр став яблуком роздору між добре знайомими підприємцями, які, не змігши домовитися цивілізовано, пішли, що називається, «по-бєспрєдєлу».

Як бачите, у цій історії відсутні судові вироки, а кримінальна справа – таким вже в нас є «правосуддя» – закрита. Юридично – питання вичерпано. А от що стосується істини та моральної сторони – судити вам! Кожен зробить свій висновок.

Редактор Politerno Андрій Щесняк



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE