Politerno > Україна і світ > Експерти заявили про слід РФ в кібератаці на Україну – реакція США

Експерти заявили про слід РФ в кібератаці на Україну – реакція США

  • 16 Січня, 2022
  • 516 Переглядів
  • 0

Експерти доводять, що хакерська атака на українські урядові сайти вночі 14 січня здійснювалась з Росії. У США обіцяють відповідь, якщо інформація підтвердиться.

Про це йдеться на сайті Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

“Українські інтернет-ресурси від початку російської військової агресії атакуються уже не вперше і навіть не вдруге. Деякі кібератаки були настільки масовими, що увійшли у світові підручники для кіберфахівців. 

А от такої масової атаки на держоргани не було давно. Припускаємо, що нинішня пов’язана з нещодавньою поразкою Росії на переговорах щодо майбутньої співпраці України з НАТО. Днями Москва уже відновила військові навчання біля кордонів України. А хакерські дії на українські держоргани також можуть бути частиною цієї психологічної атаки на українців.

На російський слід вказує і хронологія поширення новини. Інформація спочатку з’явилась в соцмережах, далі першими публікаціями серед медіа були “зливні бачки”. А далі її активно поширили уже російські видання”, – зазначили фахівці.

Зокрема, одним із перших о 4 ранку (за київським часом) про атаку повідомило російське провладне видання “РІА”.

Урядові експерти пояснили, що використання чутливих тем з історії польсько-українських стосунків повинно було замаскувати слід російських хакерів. 

Однак, текст польською містить стилістичні неточності та лексичні помилки, що підтвердили українським кіберфахівцям і польські колеги.

У центрі наголосили, що атаку на урядові портали України можна трактувати як один із прикладів російської агресії проти держави Україна. Відтак у центрі сподіваються на швидке накладення санкцій на російські структури, пов’язані з атакою.

Вони нагадали, що остання подібна хакерська атака на сайти українських громадських організацій та медіа трапилася після застосування українською армією безпілотників “Байрактар” проти російських бойовиків на Донбасі в жовтні 2021 року.

Крім того, урядові експерти наголосили, що особисті дані громадян України не було вкрадено та втрачено, усупереч повідомленню хакерів.

Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван в інтерв’ю CBS заявив, що якщо підтвердиться причетність РФ до кібератаки на Україну і якщо такі атаки продовжуватимуться, США з союзниками працюватимуть над заходами у відповідь.

“Якщо з’ясується, що Росія здійснює кібератаки проти України, і якщо це продовжиться в майбутньому, ми працюватимемо з нашими союзниками над належною відповіддю”, – зазначив він.

За словами Саллівана, адміністрація Байдена вже кілька місяців попереджає, що кібератаки можуть бути частиною “широкомасштабних зусиль Росії щодо ескалації ситуації в Україні” і США працюють з українським урядом над посиленням захисту.

“Це частина їхнього сценарію. Вони робили це у минулому в інших контекстах”, — сказав радник Білого дому.

Салліван зазначив, що у США ще не встановили організатора кібератаки на Україну, але додав, що його “анітрохи не здивує”, якщо організатором виявиться Росія.

Він також попередив, що Росія зіткнеться з “серйозними економічними наслідками” з боку Сполучених Штатів та західних союзників, якщо вторгнеться в Україну.

За його словами, якщо Росія справді здійснить військові дії, США “вживуть заходів, які завдадуть шкоди їхній економіці, завдадуть удару по їхньому стратегічному становищу в Європі і зміцнять солідарність НАТО”.

Нагадаємо, після кібератаки на сайти українських міністерств у п’ятницю американські експерти попереджають про можливі серйозніші атаки, які можуть порушити життя простих українців.

Центр розвідки загроз Microsoft (MSTIC) виявив замасковану під програми-здирники шкідливу програму, яка використовувалася при хакерській атаці на урядові мережі України. Програма втрутилася в роботу жорстких дисків заражених пристроїв.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE