Politerno > Тернопільщина > Цигарковий барон. Ч.3. Як дружина Яреми стала фігуранткою кримінальної справи про рейдерство

Цигарковий барон. Ч.3. Як дружина Яреми стала фігуранткою кримінальної справи про рейдерство

  • 6 Квітня, 2023
  • 17630 Переглядів
  • 0

У перших двох частинах нашого журналістського розслідування ми розповіли про те, як одеські митники та працівники ДПС Тернопільської області після багатолітньої судової тяганини допомогли компанії «АТ 2015» Андрія Яреми уникнути сплати акцизного податку. Також ми зазначали, що ТОВ «АТ 2015» починала свою діяльність з ферментування тютюну на Борщівській тютюновій фабриці, яка на той час належала російському бізнесмену-контрабандисту Олександру Потьомкіну. Цей чоловік зареєстрував свою компанію «Тютюн Імпекс» у 1999 році та відразу скупив ряд тютюнових фабрик в нашій області і не тільки. У цей самий час Андрій Ярема створив компанію «Поділля-Тютюн», яка займалася виготовленням та продажом тютюнових виробів. У 2010 році однією з перших компаній в Україні, які почав скуповувати російський монополіст «Мегаполіс», стала саме компанія Андрія Яреми. Чи випадково тернопільське підприємство послугувало основою для становлення тютюнового гіганта, чи знайомство з Олександром Потьомкіним відіграло центральну роль у цьому поглинанні – ми не знаємо. Але фактор впливу російських бізнесменів на долю Андрія Яреми важко переоцінити.

Отже, після продажу «Поділля-Тютюн» Андрій Ярема з цигаркового бізнесу не вийшов. З виробництвом цигарок та дистрибуцією довелося розпрощатися, але ферментаційний бізнес мільйонера почав набирати неабияких обертів. Звісно, ферментував Андрій Ярема не лише імпортний тютюн. Окрім пакистанського, який «АТ 2015» завозила багато і часто, підприємство Андрія Яреми обробляло і власний тютюн.

Цей власний тютюн вирощувався на полях Тернопільської області, щоправда контроль над ними тернопільський цигарковий магнат отримував здебільшого у незаконний спосіб. Ми дослідили кілька кримінальних справ щодо заволодіння чужим майном Андрієм Яремою. Деякі з цих справ в активній фазі розслідування. На наш подив для реалізації земельних афер мільйонер використовував власну дружину.

В попередньому матеріалі ми згадували про компанію ТОВ «ПАРТНЕР – ОВЕРСІЗ», якою володіє Романа Ярема і в оренді у якої знаходиться земельна ділянка під Борщівською тютюновою фабрикою.

Романа та Андрій Яреми на весіллі доньки міського голови Тернополя Сергія Надала – Анастасії

У даному матеріалі ми розповімо, як сімейство Ярем використало ТОВ «ПАРТНЕР – ОВЕРСІЗ» у рейдерстві. Для реалізації злочину тернопільський мільйонер використав ТОВ «АГРАРНИЙ КРАЙ», яка теж оформлена на пані Роману і керівником якої є Олег Деркач, про якого ми згадаємо в наступних частинах.

Рейдерство ТОВ «Агрофірма «Постолівська». Кримінальна справа щодо зловживання владою або службовим становищем

9 вересня 2021 року до Святошинського районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУ НП в Київській області Терпила О.І. про надання дозволу на проведення обшуку за місцем знаходження та діяльності ТОВ «ПАРТНЕР – ОВЕРСІЗ»  за адресою: м. Тернопіль, вул. Д.Лук`яновича, буд. 1, а саме в: офісній будівлі А площею 740 кв.м.; офісній будівлі з прибудовою Б площею 347,2 кв.м.; в складі В площею 822 кв.м.; в складі Г площею 1022,9 кв.м.; в автогаражі Д площею 111,9 кв.м., які на праві власності належать Романі Яремі, яка є власником (засновником) ТОВ «ПАРТНЕР – ОВЕРСІЗ», з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а також відшукування та вилучення речей та документів, що мають значення доказу у кримінальному провадженні,  внесеному до ЄРДР за № 4202111000000001442 від 9 липня 2021 за ознаками злочину, передбаченого  ч. 2 ст. 364 КК України.

Йшлося про документи за період з 2016 по 2020 роки: оригіналів/копій протоколів зборів учасників ТОВ «Агрофірма «Постолівська», на яких приймались рішення про зміну часток учасників, передачу часток товариства, реалізацію (відчуження) майна товариства; оригіналів/копій договорів, угод, контрактів, платіжних документів тощо, щодо реалізації майна ТОВ «Агрофірма «Постолівська» ; оригіналів/копій договорів, угод, контрактів, платіжних документів тощо, щодо перерахування/зняття коштів, отриманих за реалізацію майна ТОВ «Агрофірма «Постолівська»; оригіналів/копій документів суб`єктів господарювання, фізичних/юридичних осіб, які придбали майно ТОВ «Агрофірма «Постолівська» ; оригіналів/копій документів суб`єктів господарювання, фізичних/юридичних осіб, щодо користування/оренди майном ТОВ «Агрофірма «Постолівська» ; оригіналів/копій документів щодо відчуження земель, що перебували в оренді ТОВ «Агрофірма «Постолівська»; оригіналів/копій документів, щодо збору/обліку/реалізації урожаїв ТОВ «Агрофірма «Постолівська»; оригіналів/копій документів, щодо придбання/обліку/реалізації майна ТОВ «Постолівка» , укладання договорів оренди/користування земель; оригіналів/копій документів, щодо придбання/обліку/реалізації майна ТОВ «ПАРТНЕР ОВЕРСІЗ», укладання договорів оренди/користування земель; оригіналів/копій документів, щодо придбання/обліку/реалізації майна ТОВ «Аграрний край», укладання договорів оренди/користування земель; магнітних носіїв інформації із електронними документами, які засвідчують вказані вище факти.

В обґрунтування клопотання слідчий посилався на те, що протягом 2016-2021 років службові особи ТОВ «ПАРТНЕР – ОВЕРСІЗ» (в особі директора Василя Шестерняка) та ТОВ «Аграрний край» (в особі директора Олега Деркача), діючи з корисливих мотивів, за попередньою змовою з невстановленими слідством особами, будучи в злочинній змові із директором ТОВ «Агрофірма «Постолівська» Степаном Тхіром , шляхом зловживання службовим становищем, з метою одержання неправомірної вигоди, заволоділи майном та активами ТОВ «Агрофірма «Постолівська» і її власників.

Тхір Степан Степанович – директор компанії після рейдерського захоплення

Так, вказаними вище та невстановленими особами, шляхом зміни засновників в ТОВ «Агрофірма Постолівська», з використанням підроблених документів (протоколів загальних зборів учасників), здійснено заволодіння майном товариства, а саме: транспортними засобами і сільськогосподарською технікою в кількості понад 60 одиниць (вантажні автомобілі, трактори, комбайни, причепи, устаткування тощо), шляхом їх переоформлення на підконтрольні їм підприємства і фізичні особи. Крім того, за ініціативою вказаних осіб, незаконно розірвано укладені між фізичними особами та ТОВ «Агрофірма Постолівська» договори оренди землі в кількості приблизно 2500 гектарів, розташовані на території Тернопольської області, на яких вказаним підприємством здійснювалось вирощування сільськогосподарських культур, та під тиском укладено нові договори оренди землі з підконтрольним їм ТОВ «Аграрний Край».

Відповідно до заяви засновника ТОВ «Агрофірма «Постолівська» про вчинення кримінального правопорушення та його показань як потерпілого, станом на кінець 2015 року у власності вказаного підприємства знаходились основні засоби (трактори, комбайни, об`єкти нерухомості) балансовою вартістю 2 756 648 грн., тоді як ринкова вартість активів складала понад 100 млн. грн. А також, у постійному користуванні підприємства було понад 2000 гектарів земель.

Так, у 2015-2017 роках всупереч волі фактичного власника товариства , який мав найбільшу частку у статутному капіталі товариства та без його відома, як співвласника вказаного товариства, відбулось незаконне відчуження рухомого і нерухомого майна товариства третім особам, балансовою вартістю більш ніж 27 566 487  грн. (ринковою вартістю понад 100 млн. грн.).

Разом з тим, для фактичного розкрадання майна ТОВ «Агрофірма «Постолівська», у вересні 2016 року третіми особами було зареєстровано ТОВ «Постолівка», тобто іншу юридичну особу із схожою назвою, директором якого був призначений Степан Тхір , який на той момент був одночасно директором і ТОВ «Агрофірма «Постолівська».

Вказані дії, очевидно, були здійснені саме для шахрайського виведення майна з ТОВ «Агрофірма «Постолівська» до ТОВ «Постолівка», а також на інші суб`єкти господарювання, афілійовані із одними і тими ж особами. Вся земля (паї), яка була в оренді у ТОВ «Агрофірма «Постолівська» відійшла до ТОВ «Постолівка» шляхом розірвання і переукладання договорів з селянами під приводом начебто реорганізації.

Ми знайшли ще кілька фірм, які були зареєстровані на Роману Ярему і на які згодом переоформлялися земельні ділянки. Усі вони, як і фіктивна ТОВ «Постолівка», припинили своє існування.

В подальшому, а саме наприкінці 2017 року, ТОВ «Постолівка», ТОВ «Сонце-Дар» , ТОВ «Агровлад» та ПП «Агролюкс-М» шляхом реорганізації увійшли до складу ТОВ «Аграрний край»  (37502531) з відповідними правовими наслідками.

Романа Ярема є власницею ще однієї компанії – ТОВ «Ксені-Я», яка теж має у своєму розпорядженні значну кількість земельних ділянок.

Нерухоме майно та техніку ТОВ «Агрофірма «Постолівська» протиправно передано у власність ТОВ «ПАРТНЕР-ОВЕРСІЗ», а також незаконно відчужено та передано іншим особам. Крім того, значна частина основних засобів ТОВ «Агрофірма «Постолівська» взагалі без будь-яких документів до цього часу перебуває у користуванні третіх осіб. На даний час діяльність ТОВ «Агрофірма «Постолівська» повністю паралізована.

Крім того, протягом останніх років зі сторони третіх осіб, на фактичних власників ТОВ «Агрофірма «Постолівська» та їх сина чиниться постійний тиск з боку невідомих осіб, що безумовно пов`язано із вищезазначеними обставинами, у тому числі неодноразово висловлювались погрози фізичної розправи, зокрема і членам його родини. У 2018 році невідомими особами за адресою проживання потерпілих було здійснено підпал автомобіля марки БМВ, який повністю згорів, і лише за щасливим збігом обставин ніхто не постраждав. Також невідомими особами, здійснено підпал будинку сина потерпілих . В результаті таких дій, невідомі особи намагаються змусити потерпілих та членів його родини відмовитись від будь-яких спроб повернути своє майно та захистити свої майнові інтереси як реального власника підприємства.

1 вересня 2021 у даному кримінальному провадженні призначено судову економічну експертизу, з метою з`ясування точної суми заподіяних збитків. Для дослідження експертизи потрібно було направити документи щодо обліку активів ТОВ «Агрофірма Постолівська», а саме бухгалтерську документацію, баланси, фінансову та податкову звітність, договори купівлі-продажу техніки та майна, акти приймання-передачі рухомого та нерухомого майна, виписки по рахункам, платіжні доручення тощо. Ураховуючи викладене, виникла необхідність у проведенні обшуку за місцем фактичного знаходження та проведення діяльності ТОВ «ПАРТНЕР – ОВЕРСІЗ», за адресою: м. Тернопіль, вул. Д.Лук`яновича, буд. 1, де можуть зберігатися документи та речі, що мають значення в даному кримінальному провадженні.

Відповідно до інформації з «Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна» за адресою: м. Тернопіль, вул. Д.Лук`яновича, буд. 1, знаходяться: офісна будівля А площею 740 кв.м.; офісна будівля з прибудовою Б площею 347,2 кв.м.; склад В площею 822 кв.м.; склад Г площею 1022,9 кв.м.; автогараж Д площею 111,9 кв.м., та на праві власності належать Романя Яремі, яка є власником (засновником) ТОВ «ПАРТНЕР – ОВЕРСІЗ».

9 вересня 2021 року слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва задовольнив клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУ НП в Київській області Терпила О.І. погоджене прокурором відділу Офісу Генерального прокурора Єгжовим Р. та надав дозвіл на проведення обшуку за місцем знаходження та діяльності ТОВ «ПАРТНЕР – ОВЕРСІЗ».

Рейдерство ТОВ «Агрофірма «Постолівська». Кримінальна справа щодо заволодіння майном

Та як з’ясувалося, вище описана кримінальна справа не єдина щодо рейдерства ТОВ «Агрофірма Постолівська».

11 грудня 2022 року слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області продовжив на дванадцять місяців строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №42020110330000012 від 20 травня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України. Дана кримінальна справа у гарячій фазі.

В обгрунтуванні  свого клопотання слідчий пролив більше світла про обставини «віджиму» підприємства та його майна.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що в період з 2016 по 2019 рік не встановлені особи за попередньою змовою групою осіб з військовослужбовцями ЗСУ, заволоділи оборотними активами ТОВ «Агрофірма «Постолівська», у тому числі автомобільною технікою, яка призначалась як гуманітарна допомога ЗСУ, а також іншим майном даного товариства.

Згідно заяви про вчинення кримінального правопорушення, на кінець 2015 року у власності ТОВ «Агрофірма Постолівська» знаходились основні засоби (трактори, комбайни, об`єкти нерухомості) на загальну суму 27 566 487 грн. Крім того у користуванні підприємства було понад 2 000 гектарів землі.

20 січня 2015 року ТОВ «Агрофірма «Постолівська» відправляла цінну гуманітарну допомогу ЗСУ, а саме військовим частинам ЗСУ, розташованим у м. Києві та Київській області, що підтверджується подорожнім листом № 1178.

Фактично в цей же період певними особами було організовано та реалізовано злочинну схему розкрадання майна ТОВ «Агрофірма «Постолівська», у тому числі і не виключено, що шляхом надання спонсорської чи благодійної допомоги.

У 2015-2017 роках всупереч волі фактичного власника товариства, який мав найбільшу частку у статутному капіталі товариства та без його відома, як співвласника вказаного товариства, відбулось незаконне відчуження майка (рухомого і не рухомого) третім особам.

Як і в першій кримінальній справі, у даному провадженні зазначається, що для розкрадання майна ТОВ «Агрофірма«Постолівська» у вересні 2016 року третіми особами було зареєстровано ТОВ «Постолівка»,тобто іншу юридичну особу із схожою назвою, директором якого був призначений Степан Тхір, який на той момент був одночасно директором і в ТОВ «Агрофірма «Постолівська».

Вказані дії, очевидно були здійсненні саме для шахрайського виведення майна з ТОВ «Агрофірма «Постолівська» на вказану юридичну особу, а також на інші субєкти господарювання, афілійовані із одними і тими ж особами. Так уся земля (паї), яка була в оренді у ТОВ «Агрофірма «Постолівська», відійшла до ТОВ «Постолівка» шляхом розірвання і перезаключення догорів з селянами під приводом начебто реорганізації. В подальшому саме наприкінці 2017 року ТОВ «Постолівка» шляхом реорганізації увійшло до складу ТОВ «Аграрний край» з відповідними правовими наслідками . Нерухоме майно та техніку ТОВ «Агрофірма «Постолівська» протиправно передано у власність ТОВ «Партнер ОВЕРСІЗ», а також незаконно відчужено та передано третім особам. Крім того значна частина основних засобів ТОВ «Агрофірма «Постолівська» взагалі без будь яких документів до цього часу перебуває у власності третіх осіб.

А далі описується, власне, сам процес рейдерства.

У 2015 році засновниками ТОВ «Агрофірма «Постолівська» були особи з частками 44% та  11%. Останній являвся директором товариства. У жовтні 2015 року ці особи передали належні їм частки в товаристві Романі Яремі. Третій власник із часткою 45% не заперечував проти цього, оскільки Романа та Андрій Ярема розповідали, що вони хочуть працювати і підприємство буде процвітати.

Проте, як потерпілий вже потім зрозумів, що єдиним їхнім мотивом було заволодіння майном підприємства. Отже, згідно протоколу загальних зборів ТОВ «Агрофірма «Постолівська» № 6 від 30 жовтня 2015 згадані особи передали належні їм частки у товаристві Романі Яремі і вона стала володіти часткою в розмірі 55%, у потерпілого залишилось 45%. Директором товариства залишився Степан Тхір і його ж протоколом уповноважили внести зміни до статуту товариства, пов`язані зі зміною засновників. Але як потерпілому стало відомо пізніше, зміни до статуту були внесені не лише щодо засновників, а й до порядку проведення загальних зборів товариства, а саме згідно нової редакції статуту загальні збори являються правомочними, якщо на них присутні учасники, які в своїй сукупності володіють більш ніж 50% голосів. Тобто, фактично Романа Ярема одноосібно могла приймати рішення по будь-якому питанню діяльності товариства і участь іншого власника у загальних зборах товариства була необов`язковою. Дана редакція статуту суперечить ЗУ «Про господарські товариства», відповідно до якого збори товариства вважаються правомочними, якщо на них присутні учасники, які в своїй сукупності володіють частками більше ніж 60%.

Отже зареєструвавши саме таку незаконну редакцію статуту, зловмисники створили сприятливі умови для подальшого розкрадання майна товариства, оскільки тепер для того, щоб якимось чином вивести чи відчужити якесь майно співвласника із 45% не потрібно було ставити до відома.

В подальшому потерпілому було повідомлено, що Романа Ярема  виходить зі складу засновників товариства, а замість неї заходить ТОВ «Партнер ОВЕРСІЗ». Єдиним засновником даного товариства являється вона ж. Згідно протоколу загальних зборів ТОВ «Агрофірма «Постолівська» № 7 від 6 листопада 2015 року Романа Ярема передала належну їй частку в товаристві 55% ТОВ «Партнер ОВЕРСІЗ». Директором товариства залишився Степан Тхір, і його ж протоколом уповноважили внести зміни до статуту товариства, пов`язані із зміною засновників.

В подальшому зловмисниками був організований процес розкрадання майна ТОВ «Агрофірма «Постолівська». Для цього Романою Яремою  у 2016 році були зареєстровані ТОВ «Постолівка» та ТОВ «Аграрний край».

Вся земля(паї), яка булав оренді у ТОВ «Агрофірма Постолівська», відійшла фірмі ТОВ «Постолівка». Для цього Степан Тхір, будучи директором ТОВ «Агрофірма Постолівська», розірвав без причини договори з орендодавцями і відразу, як директор ТОВ «Постолівка» уклав договори оренди землі з ТОВ «Постолівка», яка в подальшому шляхом реорганізації увійшла до складу ТОВ «Аграрний край».

Щодо нерухомого майна та техніки ТОВ «Агрофірма «Постолівська, то Степан Тхір протиправно передав це майно у власність до ТОВ «Партнер ОВЕРСІЗ» або відчужував іншим особам. Дані дії вчинялися ним протиправно, оскільки потерпілий, як засновник товариства, жодної згоди на будь - яке відчуження майна ТОВ «Агрофірма «Постолівська» не надавав.

Потерпілий вважає, що фігуранти злочину, діючи за попередньою змовою групою осіб, шляхом зловживання своїм службовим становищем, заволоділи майном ТОВ «Агрофірма «Постолівська» вартістю більш ніж 27 566 487 гривень.

Крім того, потерпілий повідомив, що, оглянувши протокол № 2 від 22 серпня 2016 року загальних зборів засновників ТОВ «Агрофірма «Постолівська», може повідомити, що він не був присутній на вказаних зборах та не приймав участі в голосуванні за відчуження напівпричепів - самоскидів, які належать вказаному підприємству. Також в графі «секретар зборів» міститься не його підпис.

Також, потерпілий повідомив, що, оглянувши протокол № 3 від 2 березня 2017 року загальних зборів засновників ТОВ «Агрофірма Постолівська», може повідомити, що на вказаних зборах він присутній не був, участь в голосуванні за відчуження тракторів, які належать вказаному підприємству не приймав. В графі «секретар зборів» міститься не його підпис.

Досудове розслідування розпочате Військовою прокуратурою Центрального регіону України 2 травня 2020 року, в зв’язку з тим, що по справі проходять військові, . 15 червня 2021 визначено підслідність за Тернопільською обласною прокуратурою, проте в ГУНП в Тернопільській області надійшло 5 жовтня 2021 року.

Землі Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН

З матеріалів кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019211190000006 від 3 квітня 2019 року:

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи Тернопільської державної дослідної станції Інституту кормів та сільського господарства Поділля, зловживаючи службовим становищем, з метою незаконної передачі в користування третім особам земельних ділянок площею 690 га, уклали удавані договори про надання послуг із вирощування сільськогосподарської продукції (договори контрактації), чим спричинили збитки державним інтересам.

У ході досудового розслідування проведено тимчасовий доступ до речей і документів у приміщенні Тернопільської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН; неодноразово допитано як свідка директора Тернопільської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту кормів та сільського господарства Поділля; неодноразово допитано як свідка головного бухгалтера Тернопільської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН; допитано як свідка наукового співробітника Тернопільської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН; неодноразово допитано як свідків виконавчого директора ТзОВ «Аграрний край» та директора ТзОВ «Аграрний край»; проведено тимчасовий доступ до речей і документів у приміщенні ТзОВ «Аграрний край»; оглянуто десять земельних ділянок в м. Хоросткові Гусятинського району Тернопільської області; долучено до матеріалів провадження аудиторський звіт Тернопільської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН за період 2015-2018 років; проведено тимчасовий доступ до речей і документів у приміщенні Тернопільської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН; проведено судову економічну експертизу.

26 березні 2021 року слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області вирішив задовольнити клопотання слідчого та продовжив на дванадцять місяців строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні.

У той же час, схожу за суттю кримінальну справу ми помітили відносно вже захопленої ТОВ «Агрофірма «Постолівська», її клону ТОВ «Постолівка» та Тернопільської державної дослідної станції Інституту кормів та сільського господарства Поділля.

Зокрема, старший слідчий в ОВССУ ГУНП в Тернопільській області, за погодженням із прокурором Тернопільської обласної прокуратури 16 січня 2020 року просив суд надати дозвіл на проведення обшуку у приміщенні житлового будинку з надвірними будівлями та спорудами, де проживає керівник зазначених «товок», з метою відшукання та вилучення документів (первинних фінансово-бухгалтерських документів) щодо обліку використання площ під посіви сільськогосподарської продукції, витрат, понесених на вирощування сільськогосподарської продукції, калькуляції вартості сільськогосподарської продукції, регістрів бухгалтерського обліку, актів виконаних робіт, взаєморозрахунків, електронно-обчислювальної техніки (комп`ютерів), портативних комп`ютерів, планшетів, флеш-носіїв, оптичних дисків, записників та чорнових записів, на яких міститься інформація про взаємовідносини ТзОВ «Агрофірма «Постолівська» та ТзОВ «Постолівка» із Тернопільською державною сільськогосподарською дослідною станцією Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН України протягом 2016-2017 років.

В обґрунтування клопотання слідчий вказав, що протягом 2016-2017 років між Тернопільською державною сільськогосподарською дослідною станцією Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН України (Станцією) та ТзОВ «Агрофірма «Постолівська» і ТзОВ «Постолівка» укладено ряд удаваних цивільно-правових договорів, згідно яких останні надають послуги із вирощування та збирання сільськогосподарської продукції на земельних ділянках, площею 690 га, які на праві постійного користування перебувають у вищезазначеної Станції. Після надання послуг із вирощування та збирання сільськогосподарської продукції, Станція продала по заниженим цінам зібраний урожай ТзОВ «Агрофірма «Постолівська» і ТзОВ «Постолівка» на суму вартості наданих послуг із вирощування та збирання урожаю зазначеними товариствами, в результаті чого державним інтересам завдана матеріальна шкоду на суму близько 23000 тисячі гривень.

Проведеними слідчими діями встановлено, що до вчинення вищезазначеного кримінального правопорушення причетний колишній директор ТзОВ «Агрофірма «Постолівська» та ТзОВ «Постолівка». Робимо висновок, що йдеться про вже згаданого нами Степана Тхіра.

У задоволенні клопотання щодо обшуку слідчий суддя відмовив, що відбувалося у цій справі далі - невідомо.

Іншими словами, Романа Ярема та Степан Тхір використовували «віджату» компанію та її двійника у подальших земельних махінаціях за участі посадових осіб Тернопільської державної дослідної станції Інституту кормів та сільського господарства Поділля.

Замість висновку

Як бачимо, після продажу ТОВ «Поділля-Тютюн» Андрій Ярема вирішив серйозно зайнятися сільським господарством. Звісно, здебільшого його аграрні пошуки стосуються вирощування тютюну. Сьогодні його підприємства обробляють сотні гектарів полів цієї рослини, для того щоб в подальшому на фабриках у Борщеві ферментувати її та постачати виробникам сигарет.

Здавалося б, для того, щоб вести таку діяльність в тернопільського багатія є необхідний ресурс - сотні мільйонів доларів. Але ж ні. Тютюновий магнат за найгіршими традиціями 90-их початку «нульових» захоплює компанії та майно підприємців, які роками, не покладаючи рук, працювали задля процвітання свого бізнесу. І що найбільше вразило нашу команду - у брудних незаконних схемах Андрій Ярема не соромиться використовувати власну дружину, матір трьох його доньок. Намагаємося переварити дану інформацію і готуємо продовження «тютюнової історії» тернопільського цигаркового барона.

Головний редактор Politerno Андрій Щесняк

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE