Politerno > Тернопільщина > Як “парашутисти” в Тернопільській ОВА самоусунулись від гучного скандалу і чому це непокоїть Київ

Як “парашутисти” в Тернопільській ОВА самоусунулись від гучного скандалу і чому це непокоїть Київ

  • 23 Квітня, 2024
  • 1923 Переглядів
  • 0

На потенційну дискримінацію переселенців у Тернополі відреагував уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Він скерував листа до керівництва Тернопільської ОВА, в якому наголосив на необхідності перевірки інциденту у тернопільській бібліотеці та вжиття заходів.

 “Інформація про конфлікт між родиною переселенців та обласною дитячою бібліотекою поширилася мережею. Йшлося про те, що дитині з сім’ї ВПО відмовили у вільному та безоплатному отриманні у тимчасове користування книг із фонду бібліотеки, а вимагали заплатити заставу.

Наголошу, що ЗУ «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» визначає, що ВПО мають ті ж права і свободи, як і інші громадяни України. Таким чином, прояви дискримінації ВПО у будь-яких сферах є неприпустимими!

Задля невідкладного реагування за цим випадком відправив лист до керівництва Тернопільської ОВА щодо перевірки цього інциденту та вжиття заходів», – повідомив Лубінець.

Випадок, про який повідомила переселенка Катерина Посохова, збурив громадськість у всій Україні, у Тернополі різко підвищилась суспільна напруга, працівників бібліотеки у соцмережах фактично “лінчували”. Про конфліктний випадок написали чимало всеукраїнських ЗМІ,  в контексті останніх систематичних корупційних та хабарних викриттів черговий скандал ще більше понизив репутацію  Тернопільщини.

Та немісцевим “парашутистам”, які зараз керують областю, очевидно, на це все начхати. На офіційних медійних платформах ТОВА досі немає реакції на резонансний інцидент. Чиновники не вважають за потрібне повідомити громаді, що саме вони роблять після скандалу у підпорядкованому ТОВА закладі і чи взагалі вживаються якісь дії, щоб подібне не повторилося, якщо є вина бібліотеки. Якщо ж вини працівників бібліотечного закладу немає, то про це пасувало одразу авторитетно заявити, щоб суспільна агресія не зашкалювала, а невинних бібліотекарів не «розпинали».

Втім, виглядає, керівництво обладміністрації не надто переймається тим, що сталося, або ж з оперативністю в ТОВА все геть погано.

Залишається сподіватися, що звернення уповноваженого з прав людини заставить чиновників хоч трохи поворушитися.

На прохання Радіо Свобода ситуацію прокоментувала також Ольга Алтуніна, представниця уповноваженого з прав громадян, постраждалих внаслідок збройної агресії проти України. Вона заявила, що вбачає дискримінацію в поведінці працівників бібліотеки щодо внутрішньо переміщених осіб.

З її слів, представники секретаріату відвідали бібліотеку, поспілкувалися з посадовцями й ознайомилися з документами.

– Що стосується юридичної частини. По-перше, законом про бібліотеки дійсно передбачено, що може бути бібліотекою визначений розмір коштів, які передаються в заставу за книжки. Але є окрема норма – що в порядку, передбаченому статутом. Коли попросили статут, то статуту немає, не розміщено на жодному сайті. Хоча ми знаємо, що бібліотека є в підпорядкуванні департаменту культури облдержадміністрації. І, на жаль, такого статуту не було. Але після нашого відвідування одразу статут з’явився. І ми бачимо, що статут не передбачає такої дії або такої норми. Тобто не може бібліотека на сьогодні брати кошти як заставу за книжки, – зауважила вона.

Щодо інструкції, яку надали представники бібліотеки, представниця уповноваженого назвала її такою, що не має юридичної сили: «І тому ми вважаємо дії завідувачки незаконними. І уповноважений найближчим часом направить лист на голову облдержадміністрації, де попросить перевірити підпорядковану установу, яка фактично є установою обласної ради, але галузеве підпорядкування – саме обласній військовій адміністрації. Отже, власне, військова адміністрація має дати висновки щодо дій підпорядкованої установи».

Читайте також: Зникнення облдепа. Чому та куди виїхав з України “слуга народу” Захарків

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE