Politerno > Україна і світ > Мільярди в шоколаді. Корпорація Roshen в Україні та за її межами

Мільярди в шоколаді. Корпорація Roshen в Україні та за її межами

  • 20 Серпня, 2017
  • 6110 Переглядів
  • 0

Не дивлячись на кризу і війну, Roshen впевнено монополізує ринок кондитерки, примножуючи активи за кордоном. За останні два роки Roshen відкрив представництва в Польщі, Литві, Угорщині, Болгарії, Румунії, Греції, а прибуток корпорації тримається на рівні $ 800 млн, повідомили РІА Новини України.

Все в шоколаді

За роки президентства Петро Порошенко так і не виконав своєї найгучнішого обіцянки – продати корпорацію Roshen, хоча розмови про це велися ще з 2014 року. Втім, президент запевняє, що зараз у нього вже немає контролю над корпорацією – ці права він передав групі Rothschild.

На найбільшу кондитерську корпорацію України задивлялися турецькі, швейцарські, російські кондитери. Однак через два роки відповідальний за продаж партнер компанії ICU Макар Пасенюк заявив, що через нестабільну ситуацію в Україні покупців просто немає. Як виявилося, каменем спотикання стало питання про ціну.

Втім, незважаючи на економічну кризу і війну, корпорація Roshen упевнено монополізує ринок кондитерки, розвиваючи мережу і продаж не тільки в Україні, але і по всьому світу. До складу корпорації Roshen входять дві кондитерські фабрики у Вінниці, фабрики в Києві та Кременчуці, Клайпедська кондитерська фабрика в Литві, угорська компанія Bonbonetti Choco Kft, а також масло молочний комбінат Бершадьмолоко (Вінницька область). Як пишуть ЗМІ, чистий прибуток корпорації тримається на рівні $ 800 млн.

Магазин Roshen у Львові обклеїли антипрезидентськими гаслами

Згідно корпоративної звітності, Roshen завершила 2014 рік з чистим прибутком в 34,8 млн гривень – це в 8,9 рази в порівнянні з 2013 роком! При цьому саме з 2014 року, з початку президентства Петра Порошенка, як на дріжджах росте кількість фірмових магазинів Roshen.

Якщо в червні 2014 року у корпорації було 18 власних торгових точок, то в червні 2017 – вже 47, пише Ліга.net. При цьому тільки в Києві в 2015 році з’явилося близько 30 нових магазинів – це більше, ніж за весь інший час існування.

Представництва по світу

Слід зазначити, що продукція компанії активно продається по всьому світу. Загальний обсяг виробництва фабриками корпорації становить близько 450 тисяч тонн в рік, а продукція Roshen представлена ​​як в Європі і СНД, так і в далеких Америці і Азії.

Як писав інвестиційний банкір Сергій Фурса, зокрема, в Нью-Йорку в одному з магазинів цукерки Рошен в асортименті коштують $ 1,99 за фунт (450 грам). У той же час в Японії популярні цукерки “вершки-ленивки” продаються під ТМ “Lazy Cow”. Разом з тим, за останні три роки корпорація активно розвиває і мережу представництв за кордоном.

Зокрема, представництва були відкриті в Польщі, Литві, Угорщині, Болгарії, Румунії, Греції. Так, в червні 2015 року в Варшаві заробив офіс Roshen Europe – дочірньої компанії української кондитерської. Про це писало польське бізнес-видання Plus Biznesu.

Плани у корпорації були амбітні. “Протягом п’яти років ми хочемо стати одним з п’яти найбільших гравців на польському ринку. Ми уважно стежимо, що виготовляють Wawel, Wedel, Colian i Mieszko (найбільші кондитерські фірми в Польщі – ред.)”, – заявляв Артур Мартинюк, президент Roshen Europe .

Roshen Europe має заводи також в Литві та Угорщині, де виробляються понад 320 видів кондитерських виробів. Крім того, у вересні 2016 року стало відомо, що Roshen також відкрило представництва в Болгарії, Польщі, Румунії та Греції. Виручка литовської Roshen Nord (Клайпеда), дочірньої компанії, в 2015 році склала EUR12,709 млн, що на 7% більше, ніж в 2014 році.

Литовській компанії Roshen LT також належать дочірні підприємства в Болгарії Roshen Bulgaria, польська Roshen Europe, румунська Roshen One і грецька Roshen Hellas. Що стосується Росії, то в квітні 2017 року на скандальній Липецькій фабриці було повністю зупинено всі виробництво, а технологічні лінії законсервовані.

При цьому, як повідомляли в прес-службі корпорації, в 2014-2016 роках Roshen отримало понад 72 млн доларів дивідендів від роботи її Липецької фабрики. З цієї суми до держбюджету України було направлено 125 млн гривень податків. Кошти, що залишилися з цієї суми корпорація нібито відправила на благодійність.

Зокрема, 165,9 млн грн – на будівництво київського театру на Подолі, 54 млн грн – на проект допомоги національної дитячої спеціалізованої лікарні і поліклініці Охматдит і 17,1 млн грн – на будівництво вольєрів в Черкаському зоопарку.

У той же час, як писали ЗМІ, крім цього у Roshen 10 філій в найбільших російських містах: Владивостоці, Волгограді, Красноярську, Курську, Москві, Нижньому Новгороді, Новосибірську, Ростові-на-Дону, Самарі, Санкт-Петербурзі, Челябінську. Правда, вони не займаються виробництвом, а лише реалізують продукцію.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE