Politerno > Тернопільщина > Цьогоріч на проект “Громадський бюджет” виділять більше 9 мільйонів гривень

Цьогоріч на проект “Громадський бюджет” виділять більше 9 мільйонів гривень

  • 6 Вересня, 2017
  • 1557 Переглядів
  • 0

Вже другий рік Тернопіль продовжує реалізовувати проект “Громадський бюджет”, відповідно до якого тернополяни можуть безпосередньо вирішувати, як витратити певну частину коштів з міського бюджету.

Тобто кожен громадянин може подати проект, пов’язаний з покращенням життя в місті, взяти участь у конкурсі, перемогти в голосуванні і спостерігати за тим, як його проект реалізують в рамках бюджету.

До слова, минулоріч Тернопіль був найбільш активним містом у реалізації проекту “Громадський бюджет”. Зокрема, свої проекти подали 77 авторів, а проголосувало за них 5539 тернополян. Загалом вони віддали близько 14 365 голосів, адже можна було декілька проектів.

Як кажуть у міськраді, платформа “Громадський проект” дозволить кожному охочому брати участь в конкурсі, не виходячи з дому. Тобто заявку можна подати on-line і відстежувати долю свого проекту на сайті https://pb.rada.te.ua

Станом на сьогодні вже реалізовали декілька малих проектів. Зокрема, облаштування вуличних тренажерів у “Старому парку”. Цей проект набрав 312 голосів. Мистецький фестиваль “Ї” – 161 голосів та влаштування дитячих майданчиків на території дитсадка для мешканців мікрорайону “Канада” – 165 голосів.

Минулоріч бюджет становив спершу 5 млн грн, однак згодом міськрада додала ще грошей. Як результат громадський бюджет 2016 року – 9 млн. грн.

Цього року є ряд змін, каже ініціатор впровадження громадського бюджету в Тернополі, депутат Тернопільської міської ради Назар Зелінка.

– Перше, що змінилося – розмір коштів виділених міськрадою на “Громадський бюджет” на 2018 рік., – каже він. – Зокрема, сума коштів становить 9,4 млн грн. Хоча первинні виконавчі органи пропонували усього 9 млн. грн. Також цьогоріч, участі в громадському бюджеті не будуть брати проекти, які мають комерційний характер.

Разом з тим, депутат запевняє, що право голосу тепер мають виключно тернополяни, які досягли 16-ти річного віку.

– На мою думку це не є правильно, – наголошує пан Зелінка. – Я не зміг переконати своїх колег, щоб надати право голосу для тих хто навчається в Тернополі та тих хто працює в нашому місті. Також цього року подавати проекти може будь-хто, тобто як громадянин України так і іноземці. Окрім цього, тепер голосувати можна тільки за один великий та один малий проект. Минулого року обмежень по голосуванню не було. – Громадські ініціативи наступного року будуть реалізовувати виключно органи виконавчої влади, – наголошує Назар Зелінка.

До слова, минулого року міськрада просто переводила гроші на рахунки громадських організацій і ті реалізовували проекти.

Так як і минулого року, цього року буде два типи проектів. Зокрема, малі від 1 тис. грн і до 300 тис. грн та від 301 тис. грн і до 1 млн грн – великі проекти. Громадські ініціативи будуть реалізовувати виключно на комунальній землі чи приміщенні.

Довідка:

Прийом проектів на реалізацію “Громадського бюджету Тернополя” стартує з 1 вересня і триватиме до 30 вересня на сайті https://pb.rada.te.ua.

Для авторів проектів мерія проводить навчання у  приміщенні Українського дому “Перемога” (м. Тернопіль, бул. Шевченка, 27). Початок заходів о 12.00. Участь безкоштовна. 

15 вересня – тренінг: “Що таке громадський бюджет та як написати креативний проект для свого міста?”

22 вересня – тренінг: “Успішна рекламна кампанія для проектів громадського бюджету”

26 вересня – тренінг: “Як контролювати реалізацію проектів: моніторинг та оцінка”

20 хвилин

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE