Politerno > Україна і світ > СБУ викликала Наливайченка через перельоти Медведчука в Росію

СБУ викликала Наливайченка через перельоти Медведчука в Росію

  • 21 Вересня, 2017
  • 1512 Переглядів
  • 0

В СБУ проінформували, що лідер партії “Справедливість” та екс-глава СБУ Валентин Наливайченко, викликаний на допит через перельоти керівника ГО “Український вибір” Віктора Медведчука до Росії як свідок.

Про це йдеться у повідомленні прес-центру СБУ.

Зокрема вказується, що Головне слідче управління СБУ розслідує кримінальне провадження за ч. 2 ст. 332 КК України – незаконне переправлення осіб через державний кордон України.

“У ході якого досліджуються факти сприяння співробітниками правоохоронних органів, у тому числі і Служби безпеки України, колишнім високопосадовцям та керівникам правоохоронних органів у незаконних перетинах державного кордону України протягом 2014 – 2015 років”, – зазначаються у службі.

“Встановлено, що у 2014-2015 роках співробітники СБУ організували незаконний перетин державного кордону України одним із колишніх керівників СБ України, який разом із лідером ГО “Український вибір” Віктором Медведчуком здійснив декілька вильотів до Російської Федерації без проходження прикордонного та митного контролю”, – йдеться у повідомленні.

За цим фактом одному із співробітників СБУ вручено повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332 КК України.

“У ході розслідування виникла необхідність допитати як свідка колишнього Голову СБУ Наливайченка у зв’язку із чим останній з суворим дотриманням вимог, встановлених чинним кримінальним процесуальним законодавством України, був викликаний на допит до СБУ та 21.09.2017 допитується щодо відомих йому обставин вчинення вказаного вище кримінального правопорушення”, – пояснили в СБУ.

Як пояснив “Українській правді” колега Наливайченка Маркіян Лубківський, від СБУ надійшли дві повістки, в обох з них вказано той самий номер провадження, про яке писала Українська правда.

Водночас речник СБУ Олена Гітлянська пояснила “Українській правді”, що у провадженні є декілька статтей. Тому у реєстрі судових рішень згадується ч. 1 ст. 109 КК України.

“Ця справа відкрита у 2016 році за однією статею, але у ході розслідування додалося ряд статей”, – зазначила вона, але не конкретизувала, про які ще статті йдеться.

Відповідаючи на запитання журналіста екс-глава СБУ Валентин Наливайченко запевнив, що ніколи не літав до Росії разом з із лідером ГО “Український вибір” Віктором Медведчуком.

“Ні. Я ніколи не літав (з Медведчуком), тим більше в Росію. Ми розірвали всі відносини з РФ – нова СБУ, і почали знешкоджувати російських агентів”, – заявив Наливайченко.

Він також зазначив, що частина його свідчень в СБУ стосувалася того, що з 20-22 лютого 2014 року з України в Москву, Бєлгрод і в Сочі “вивозили приватними літаками діючого президента і його оточення, тобто була втеча всіх поплічників Януковича”.

Як стало відомо, згідно з повісткою, яка є у “Української правди”, Наливайченко був викликаний на допит в рамках провадження №22016000000000274.

Згідно з реєстром судових рішень, у цьому провадженні є щонайменше два опублікованих рішення.

Згідно з фабулою, справа порушена за ч. 1 ст. 109 КК України. йдеться про дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що до цієї незаконної діяльності причетні державні та неурядові центри Російської Федерації. Ці організації, за матеріалами слідства, для здійснення своєї діяльності використовують повітряне судно  приватної авіакомпанії “GEM AVIATION”, яке належить лідерам громадського руху “Український вибір – Право народу”.

“Невстановлені особи, у т.ч. ряд представників колишньої влади в Україні на борту вказаного повітряного судна переміщаються до РФ без внесення офіційних відомостей до відповідних інформаційних систем з метою отримання відповідних завдань та інструкцій щодо створення і діяльності на території України так званих “територіальних громад”, – вважають слідчі.

Читайте також: Наливайченко: Ми поінформували оточення Трампа про зв’язки Суркова з виборчим штабом Порошенка під час передвиборчої кампанії 2014 року в Україні

або Наливайченко оприлюднив лист від Мін’юсту США щодо корупції в БПП

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE