Politerno > Україна і світ > Правозахисник Борис Захаров: “Маємо практику викрадення людей, замасковану під “примусове повернення”

Правозахисник Борис Захаров: “Маємо практику викрадення людей, замасковану під “примусове повернення”

  • 19 Листопада, 2017
  • 1647 Переглядів
  • 0

Під час депортації з України громадян Грузії була порушена процедура, прописана в “Інструкції про примусове повернення і примусове видворення з України іноземців та осіб без громадянства”.

Про це заявив в Facebook керівник адвокатського центру Української Гельсінської спілки з прав людини Борис Захаров.

“І сама інструкція не відповідає законодавству, міжнародним угодам України і Конституції і повинна бути негайно змінена. Супровід не може бути насильницьким, інакше порушується право на свободу та особисту недоторканність, на справедливий суд і тому подібне”, – написав він.

За словами правозахисника, “можна скільки завгодно заявляти, що все було в рамках закону, але який сенс на чорне казати біле”.

“Були порушені, як мінімум, ст. 29 Конституції України (кожна людина має право на свободу та особисту недоторканність – ред), ст. 5 Європейської конвенції з прав людини (право на свободу та особисту недоторканність – ред.) , а також дії правоохоронців мали ознаки злочину, передбаченого ст. 146 “Незаконне позбавлення волі або викрадення людини” (думаю, ч. 3 – чим СБУ, ДМСУ, ДПСУ і Нацгвардія не організованна група?)”, – заявив Захаров.

Він зазначив, що “абсолютно аналогічні злочини” були здійснені проти Амінат Бабаєвої 12 вересня 2016 року і Володимира Єгорова 5 липня 2017 року.

“Тобто ми маємо практику викрадення людей, замасковану під “примусове повернення”, – вважає правозахисник.

На його думку, “рішення явно прийняте нагорі і має політичний мотив”.

Захаров також звернув увагу на “закони моралі і кодексу честі”.

“Я такого сорому за свою державу не відчував з часів Януковича. Грузинські добровольці пліч-о-пліч з нашими врятували країну в перші місяці війни за незалежність, ризикували життям, їх друзі загинули. І так до них поставитися?! Це просто ганьба”, – заявив він.

При цьому правозахисник підкреслив, що не є прихильником лідера “Руху Нових сил” Михайла Саакашвілі, чиїми знайомими були депортовані.

“Вважаю більшість його дій шкідливими і маргінальними. До того ж, не люблю розганяти “зраду”, хоча і постійно стикаюся з порушеннями прав людини, але це в основному системні рудименти радянських практик або “ефект виконавця”, – написав він.

Як повідомлялось, 17 листопада екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі заявив, що спецназ викрав з дому журналіста провідної грузинської телекомпанії Руставі-2 Тамаза Шашвіашвілі і двох його друзів. У свою чергу, нардеп Юрій Дерев’янко повідомив, що невідомі також схопили і повезли у невідомому напрямку грузинського добровольця АТО Вано Надірадзе. Згодом стали відомі усі подробиці інцеденту.

18 листопада СБУ повідомила про видворення з України восьми громадян Грузії (Відео)

Сьогодні, 19 оистопада, стало відомо, що пором, на якому ймовірно знаходилися виселені з України громадяни Грузії, прибув в місце призначення.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE