Politerno > Україна і світ > У ГПУ побоюються скасування ще не винесених вироків Віктору Януковичу

У ГПУ побоюються скасування ще не винесених вироків Віктору Януковичу

  • 20 Листопада, 2017
  • 1463 Переглядів
  • 0

Недосконалість процедури заочного суду над колишнім президентом України Віктором Януковичем та іншими його соратниками призведе до явного скасування отриманих вироків.

Таку думку висловив глава департаменту спецрозслідування Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк в інтерв’ю виданню “Фокус“.

“Є абсолютне несприйняття генпрокурором ризиків застосування процедури спеціального [заочного] виробництва, які ґрунтуються на безперечних недоліках закону і про які я йому постійно повторюю”, – сказав він.

На думку Горбатюка, “процедура, яку прийняв парламент, недосконала, вона веде до явного скасування отриманих вироків”.

Згідно із законодавством України, норма про заочний правосудді діє до початку діяльності Державного бюро розслідувань. Це, за словами Горбатюка, “говорить про вибірковість правосуддя”.

“Є й інші порушення європейських конвенцій, в результаті захист того ж Януковича цілком успішно зможе оскаржити ці вироки в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ)”, – підкреслив начальник департаменту спецрозслідування.

Горбатюк також вказав на те, що генеральний прокурор України Юрій Луценко, постійно називаючи терміни закінчення судових розглядів щодо Януковича і його соратників, дає адвокатам підстави розраховувати на позитивний вердикт ЄСПЛ.

“Генпрокурора України цікавить виключно завершення розслідувань по топовим представникам колишньої влади, підозрюваної в організації злочинів Майдану”, – зазначив він. – Він постійно озвучує якісь нові терміни розслідування, я ж вважаю, що будь-які терміни можуть розцінюватися захистом як тиск на суд, як доказ того, що слідство не було об’єктивним”.

Щоб не допустити можливого скасування вироків, як вважає Горбатюк, необхідно вносити зміни в законодавство. Закон повинен забезпечувати основні права підозрюваного: знати, в чому його підозрюють, мати можливість дати показання, мати право на захисника, мати право надавати докази.

“Якщо ми внесемо зміни в закон, можна розраховувати, що отриманий вирок буде легітимним”, – резюмував він.

Як відомо, за злочинами на Майдані за чотири роки винесено тільки один реальний вирок.

Також Горбатюк заявив, що розслідування вбивств на Майдані практично припинено.

Сьогодні, 20 листопада, під час брифінгу генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Генпрокуратура клопотатиме про те, щоб їй залишили розслідування справ щодо розстрілів на Майдані, навіть тих, де фігурують перші особи держави.

Також Юрій Луценко повідомив журналістам, що Генеральна прокуратура України і швейцарські правоохоронці втратили контакт щодо 460 кг золота, яке належить одному з членів оточення колишнього президента України Віктора Януковича.

Читайте також: Постраждалих на Майдані прирівняли до учасників бойових дій

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE