Politerno > Україна і світ > ЗМІ дізналися про операцію ГРУ в соцмережах по дискредитації Майдану в 2014 році

ЗМІ дізналися про операцію ГРУ в соцмережах по дискредитації Майдану в 2014 році

  • 26 Грудня, 2017
  • 1244 Переглядів
  • 0

Головне розвідувальне управління Росії (ГРУ) після подій на Майдані в 2014 році запустило в Україні кампанію по дискредитації нової влади. Для цього створили “безліч фейкових акаунтів” в Фейсбуці і “ВКонтакте”, сказано в звіті ГРУ, з яким ознайомилася The Washington Post.

Операція спецслужби, як зазначає газета, “віщувала” те, що Москва зробить два роки по тому, в 2016 році, в США.

Як пише газета, на наступний день після “падіння” колишнього президента України Віктора Януковича – 23 лютого 2014 року – ГРУ створило “безліч фейковий людей” в Фейсбуці і “ВКонтакте”. За даними видання, метою кампанії було вплинути на ключових осіб, що приймають рішення, а також на “широку громадськість”. Крім того, таким чином ГРУ “прокладало шлях” до “військових дій, розпочатих 27 лютого з захоплення будівлі кримського парламенту озброєними людьми”.

“Персонажі повинні були представляти простих людей зі всієї України, які розчарувалися в протестах опозиції на центральній площі Києва, яка називається Майданом”, – пише The Washington Post.

Увечері 22 лютого 2014 року людина, яква назвала себе Іваном Галіциним, написав коментар до статті в британській газеті, в якій розповідалося про екс-прем’єр міністра України Юлію Тимошенко, що вийшла в той день з в’язниці.

“Я живу в Києві. Я був на Майдані, але мирний протест закінчився два місяці тому, коли сюди прийшли озброєні націоналісти. Це кошмар. Фашисти прийшли до нас через 70 років після Другої світової війни. Я не хочу такого майбутнього для України”, – писав у коментарі Галіцин.

Пізніше він коментував і інші матеріали в англомовних виданнях. Цей обліковий запис, як пише газета, був створений співробітниками ГРУ 22 лютого 2014 року. У ньому використовували фотографію Костянтина Ярошенка, який відбуває покарання в американській в’язниці за контрабанду наркотиків.

За даними газети, всього ГРУ створило більше 30 українських груп в соціальних мережах. Зокрема, після “захоплення” будівлі кримського парламенту, ГРУ створило чотири групи, щоб спонукати жителів Криму виступити за відділення від України.

“Використовуючи наші акаунти в Фейсбуці, ми поширили коментарі, що інформують населення Кримського півострова про загрозу з боку нацистських організацій”, – цитує The Washington Post звіт ГРУ.

Щоб розкрутити групи, ГРУ використовувало рекламні пости в фейсбуці. У звіті сказано, що тільки 27 лютого групи отримали 200 тисяч переглядів. Пости були продубльовані в співтовариствах “ВКонтакте” і в LiveJournal.

Як пише The Washington Post, вплив інформаційної діяльності ГРУ на розвиток ситуації на Україні “оцінити важко”. При цьому в звіті сказано, що “переважна більшість користувачів соціальних мереж погодилася з опублікованими аргументами і підтримала позицію авторів”.

У грудні 2013 року на Майдані почалися збройні зіткнення протестуючих проти режиму президента Януковича з силовиками.

У лютому 2014 року Верховна Рада перейшла під контроль опозиції, Янукович втік до Росії.

Тимчасово виконуючим обов’язки президента став Олександр Турчинов, пізніше, в травні, пройшли дострокові вибори, і президентом України став Петро Порошенко.

При цьому в ніч на 27 лютого озброєні люди захопили будівлі Верховної Ради і Ради міністрів Криму в центральній частині Сімферополя і встановили над ними російські прапори.

Пізніше, 18 березня, на півострові пройшов псевдореферендум з приводу приєднання Криму до Росії. За його підсумками 96,77% учасників проголосували за приєднання до Росії.

Читайте також: Екс-співробітниця ФАН розповіла про “фабрику тролів” Путіна

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE