Politerno > Україна і світ > “Батьківщина” пропонує новий принцип формувати ЦВК

“Батьківщина” пропонує новий принцип формувати ЦВК

  • 23 Лютого, 2018
  • 1425 Переглядів
  • 0

Виходячи з того, що Центральна виборча комісія – це незалежний орган, який організовує та проводить вибори, забезпечує їх чесність, прозорість та дотримання демократичних процедур, фракція “Батьківщина” виступає з пропозицією застосувати абсолютно новий підхід до формування ЦВК.

Про це повідомляє прес-служба ВО “Батьківщина”.

Подання, нещодавно внесене президентом, ми вважаємо неприйнятним, оскільки, за аналізом громадських організацій, 11 з 14 поданих осіб так чи інакше пов’язані з Петром Порошенком. Це створює ґрунт для можливих фальсифікацій.

“Батьківщина” пропонує позбутися ризиків політичного впливу на незалежний орган і сформувати новий склад Центральної виборчої комісії таким чином, щоб у ньому, відповідно до закону, були представлені по 1 кандидатурі від усіх фракцій та груп чинної Верховної Ради (6 фракцій та 2 групи), а решта вакансій посіли представники громадянського суспільства, які забезпечать рівновіддаленість від політиків.

Кількість людей у поданні не повинна перевищувати кількість наявних вакансій у складі ЦВК. Компромісні рішення мають бути знайдені фракціями та президентом до внесення подання, а не під час голосування.

Як відомо, на даний момент у Центральній виборчій комісії підлягають ротації 13 членів з 15. Президент 23 січня вніс подання на новий склад ЦВК, у якому всупереч закону не були представлені кандидати від “Батьківщини”. Після критики всередині і за межами України (заяви Опори, ПАРЄ, Венеціанської комісії, заяви дипломатів про необхідність збалансованого подання) президент замінив одне прізвище в поданні на кандидата від «Батьківщини» Андрія Євстігнєєва.

Водночас, на 13 вакансій президентом подано 14 кандидатів. Є підстави вважати, що «незручному» кандидату не вистачить голосів під час голосування у Верховній Раді.

“Батьківщина” закликає фракції та групи у Верховній Раді сісти за стіл переговорів і вирішити питання формування ЦВК у демократичний і прозорий спосіб.

Нещодавно Юлія Тимошенко повідомила, що “Батьківщина” є учасником розробки нової світової концепції повернення миру в Україну.

Читайте також: “Їй замість “Мерседеса” пропонують розбиту “Таврію”. Що стоїть за інсинуаціями Банкової про дострокові вибори

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE