Politerno > Україна і світ > Порошенко каже, що критичну газову ситуацію подолано

Порошенко каже, що критичну газову ситуацію подолано

  • 3 Березня, 2018
  • 1301 Переглядів
  • 0

Президент Петро Порошенко заявив, що критичну ситуацію, що склалася з газопостачанням в останні дні, подолано.

Про це він заявив під час зустрічі з керівництвом Укртрансгазу 3 березня.

За словами Порошенка, це стало можливим завдяки тому, що було різко збільшено кількість газу, що постачається з країн ЄС.

“Критична ситуація, яка виникла з постачанням газу у зв’язку зі спробою “Газпрому” зірвати виконання контракту на постачання газу в Україну, …  вже позаду. Зараз ми маємо різке постачання газу з ЄС  – з Польщі, Словаччини та Угорщини,  і станом на 10:20 ситуація із забезпеченням газом стабілізувалася, весь дефіцит газу повністю покрито”, – заявив президент.

“На сьогодні ми маємо стабілізовану ситуацію з газопостачанням, маємо достатньо газу у підземних сховищах, на 2 млрд кубів більше, ніж минулого року… Відбір газу зі сховищ становить 115 млн кубів на добу.  Часи газового шантажу Росією вже минули, ніхто Україну на коліна не поставить”, – заявив Порошенко.

Він додав, що Україна  разом з тим повністю виконує зобов’язання з транзиту газу до ЄС. 

“Ми повідомили усіх наших партнерів у ЄС, вони були готові і добре поінформовані, і реакція ЄК та окремих членів ЄС свідчить про підтримку України… Ще одне свідчення РФ як ненадійного постачальника – навіщо будувати Турецький потік, Північний потік-2, коли в будь-який час без будь-якого попередження можна перекривати постачання газу усьому ЄС з метою забезпечення політичного тиску. Ці инструм більше не працюють”, – зазначив президент.

Також Порошенко подякував українцям за національну солідарність та за те, що вони відгукнулися  на звернення щодо скорочення споживання газу.

“На 25 млн. кубометрів газу Україна скоротила споживання вчора – 14% загального обсягу споживання. Це і є ознака нашої солідарності”, – зазначив президент.

Разом з тим у “Нафтогазі” заявили, що cтаном на ранок суботи українська газотранспортна система повністю збалансована і працює в штатному режимі.

“Наразі падіння тиску у магістральній системі газопроводів, що виникло через недотримання “Газпромом” контракту як на постачання, так і на транзит газу територією України, повністю зупинено завдяки збільшенню обсягів імпорту газу з європейського напрямку”, – зазначили у компанії.

За оперативними даними за 1 березня,  до країн ЄС та Молдови було протранзитовано 257 млн куб. м, за 2 березня – 265 млн куб. м, за 3 березня –очікується 264 млн куб. м газу.

При цьому “Газпром” не поставив “Нафтогазу” 18 млн куб. м газу, за які компанія внесла передоплату, що створило критичну ситуацію з постачанням газу для споживачів України.

Також у Нафтогазі заявили, що компанія наразі досі не отримала від ПАТ “Газпром” жодних документів стосовно наміру розірвати контракти на постачання та транзит газу.

“Діючі контракти не передбачають можливості їх розірвання в односторонньому порядку”, – нагадали у НАК.

Учора ми повідомляли, що Президент також заявив, що його поінформували після дуже уважного вивчення контракту між “Нафтогазом” і “Газпромом”, що договором не передбачено його розірвання в односторонньому порядку.

Нагадаємо нинішня влада, як і попередня, називає газові контракти, які були підписанні за прем’єрства Юлії Тимошенко у 2009 році “кабальними”.

Як повідомлялось, 28 лютого стало відомо, що Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги “Нафтогазу” щодо компенсації за недопоставлені “Газпромом” обсяги газу для транзиту.

За рішенням Стокгольмського арбітражу, “Нафтогаз” домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку “Газпромом” погоджених обсягів газу для транзиту.

За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі “Газпром” має сплатити 2,56 млрд доларів на користь “Нафтогазу”.

У той же час, Стокгольмський арбітраж не задовольнив вимогу НАК “Нафтогаз України” на перегляд тарифу на транзит в контракті з ПАТ “Газпром”.

1 березня стало відомо, що “Газпром” вирішив не постачати газ НАК “Нафтогаз України” за контрактом і повернув отриману передоплату.

Голова “Нафтогазу” Андрій Коболєв на засіданні Ради безпеки й оборони України того ж дня заявив, що дефіцит газу в Україні – близько 10 млн куб м на добу. Він запропонував обмежити споживання газу на 3-4 березня, коли ще очікується холодна погода.

2 березня, глава правління “Газпрому” Олексій Міллер заявив, що його компанія змушена негайно розпочати процедуру розірвання контрактів з “Нафтогазом України” на постачання і транзит газу.

Читайте також: Умови газового контракту, як дбайлива пастка для “Газпрому” від Тимошенко

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE