Politerno > Україна і світ > Пашинський і Вінник – конкуренти Порошенка у схемах “розпилу” оборонки

Пашинський і Вінник – конкуренти Порошенка у схемах “розпилу” оборонки

  • 7 Березня, 2018
  • 2264 Переглядів
  • 0

Голова комітету оборони Верховної Ради і його заступник – конкурують з Порошенком за дерибан оборонного бюджету.

Про успіхи Петра Порошенка і його «шісток» в особі Свинарчук-Гладковського в освоєнні оборонного бюджету – читав кожен. А от про те, що у партнерів БПП по коаліції з Народного фронту теж є своя частина оборонного пирога – знають не багато.

Ситуацію дещо виправив відомий журналіст-розслідувач Олександр Дубинський. Він опублікував докази того, що фінансові потоки від заробітків на крові і смертях заведені не тільки на армійських друзів Порошенко, але і на главу Комітету ВР з оборони Сергія Пашинського від НФ і його заступника, депутата БПП Івана Винника.

На двох вони володіють цілою плеядою компаній, які отримують оборонні замовлення і наживаються на війні. Перлини їх оборонної імперії це компанії:

– ТОВ «Українська бронетехніка»

– ТОВ «Рубін»

– корпорація «Таско»

У кожної з яких є «плюшки», неможливі без доступу до влади. Наприклад, у ТОВ «Українська бронетехніка» наявна держгарантія на 272 млн гривень при уставнику в 11,8 тис гривень.

У свою чергу ТОВ «Рубін» – виступає виробником озброєнь і техніки, і частково контролюється корпорацією «Таско» А корпорація «Таско», що спеціалізується на утилізації боєприпасів, відома тим, що після дивних вибухів військових складів в Калинівці, в результаті яких злетіли на повітря боєприпаси на 600 млн доларів – намагається стати ключовим виробником патронів для держави з обсягом замовлення в 1 млрд дол.

У розпорядженні журналіста виявилася схема володіння цими та іншими компаніями «приватної оборонки», в якій явно простежуються інтереси Пашинського і Винника через підставних контролерів і бенефіціарів.

З боку Пашинського таким є Микола Кузьма, племінник якого керує фірмою ТОВ «Українська бронетехніка» через свого племінника. Кузьма – фігурант скандалу з «австрійським кредитом» під держгарантії, за гроші якого в 2007 році були закуплені в якості санітарних машин Opel Combo.

У ТОВ «Українська бронетехніка» – схожа історія. Держгарантії і контракт на поставку сотні бронемашин «Варта» Нацгвардії на суму в 500 млн. грн. («По дорозі» ціна одиниці зросла майже на 15%). Власних потужностей компанія не має. Це класична «прокладка» – до червня 2015 року вона називалася «Укрглавпак» і спеціалізувалося на виробництві тари з пластмаси і оптової торгівлі.

Сам Микола Кузьма також не має прямого відношення до «Укрбронетехніки», але в грудні 2015 року за сприяння Пашинського презентував «Варту» Олександру Турчинову і Арсену Авакову.

З боку Винника «розпилами» оборонних бюджетів керують особи не менше «масштабні». Наприклад, керівник ТОВ «Рубін» Людмила Васильєва – колишній керівник компанії «Каховка Маркет» Винника.

Вона колишній його помічник, депутат Новокаховського міськради. А також – в минулому, помічник якогось Гринюка, який є номінальним власником 15% ТОВ «Українська бронетехніка». Гринюк – був довіреною особою технічного кандидата в нардепи на виборах 2014 по 184 округу, де йшов Винник.

Що цікаво, до жовтня-листопада 2017 підписантом ТОВ «Українська бронетехніка» значилася інша людина Винника, Сергій Бабій. Він є фігурантом відразу двох кримінальних справ разом зі ще двома колегами і самим Іваном Вінником за статтями 190 і 191 КПК (шахрайство та привласнення майна) – кредитних коштів одного з банків на 350 млн гривень. У цій справі ведеться досудове розслідування №12013110000000370. Справа заведена в квітні 2013 року, а вже в через рік, Винник за підтримки старшого помічника Генерального прокурора Яреми з особливих доручень отримав мандат депутата БПП, після чого кримінальні провадження проти нього затихли.

Їх навіть намагалися закрити на прохання народного депутата Винника та сприяння Карпунцова (в 2016 році відновлені Херсонським міським судом). Після відновлення, в серпні 2017 ц.р. матеріали кримінальних справ були витребувані в прокуратуру Херсонської області, нібито для відправки в м. Києв в зв’язку з черговим депутатським зверненням Винника. І після відправки «по колу» – пішли під контроль відданій Пашинському-Виннику заступнику керівника Київської місцевої прокуратури №10 Ользі Хорольській.

При цьому у «оборонній двійці» вистачає цинізму звертатися до прокурорів з пропозицією: «Оскільки у кримінальних виробництвах з 2013 року розслідування не ведеться, то їх треба закрити».

Очевидно, що такі фінти з кримінальними справами Пашинському-Виннику необхідні для того, що прикрити себе і основних фігурантів їх бізнесу – Кузьму, Бабія і Васильєву, – оскільки вони є директорами і підписантами в підконтрольних компаніях військового бізнесу.

Читайте також: Невідомий російський бізнес Порошенка

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE