Politerno > Україна і світ > Парламент визнав нелегітимними російські вибори в анексованому Криму

Парламент визнав нелегітимними російські вибори в анексованому Криму

  • 22 Березня, 2018
  • 1413 Переглядів
  • 0

Верховна Рада України визнала нелегітимними вибори президента РФ на території анексованого нею Криму.

За постанову №8168-1 проголосували 255 нардепів.

У заяві вказується, що “організація окупаційною російською адміністрацією в рамках виборів президента Російської Федерації голосування на тимчасово окупованій території України – Автономній Республіці Крим та міста Севастополь є протиправною”.

Також у заяві Верховна Рада закликала “міжнародне співтовариство застосовувати додаткові санкції проти Російської Федерації та персональні санкції (обмеження) до осіб, причетних до організації і проведення незаконного голосування”.

Як відомо, раніше у Міністерстві закордонних справ України заявили, що найбільш прийнятною реакцією Верховної Ради на вибори президента РФ є заява про їх невизнання на території окупованого Криму.

Як відомо, 18 березня, в день офіційної анексії Криму, Російська Федерація провела вибори президента. Очікувано лідирував чинний президент Володимир Путін.

Російські ЗМІ стверджують, що на “виборах” в окупованому Криму за Володимира Путіна проголосували близько мільйона “виборців” – 92%, а явка була однією з найвищих по регіонах.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявляв, що кримські татари не голосували на незаконних “виборах” президента Росії на окупованому півострові.

Уповноважений президента у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявляв, що явка в Криму сфальсифікована, а з кримських татар лише 10% пішли на незаконні “вибори” – переважно “бюджетники”. Також, за його словами, бойкотували “вибори” і частина росіян.

Як повідомлялось, під час виходу до преси на “борту №1” представник Білого дому Гідлі заявив, що президент США Дональд Трамп не збирався вітати Путіна з перемогою.

У той же час, згодом речниця Білого Дому Сара Гакабі Сандерс підтвердила журналістам, що у телефонній розмові з Путіним президент Трамп не порушував питання справедливості російських виборів.

“Ми не маємо диктувати процедури в інших країнах. Ми знаємо, що Путіна в його країні обрали”, – підкреслила речниця.

Дональд Трамп, за словами пані Сандерс, також не згадував про стурбованість, висловлену у нещодавній спільній заяві керівників США, Британії, Франці та Німеччини через можливу причетність Росії до застосування нервово-паралітичної отрути в англійському містечку Солсбері.

Також стало відомо, що в оприлюдненій в понеділок спільній заяві Парламентської асамблеї і Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ сказано, що вибори президента Росії, які відбулися минулої неділі, пройшли в умовах браку справжньої конкуренції, викликаних обмеженнями свободи слова, зібрань і об’єднань.

Президент США Дональд Трамп та президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер зазнали критики за те, що стали одними з найвищих міжнародних посадовців, які беззастережно привітали Володимира Путіна з початком його четвертого терміну на посаді.

Читайте також: Богуцька: Порошенко привітав Путіна з перемогою найпершим – ще до виборів

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE