Politerno > Україна і світ > Держзавод за посередництва фірми сина заступника глави “Укроборонпрому” купує лопаті РФ – “Схеми” (Відео)

Держзавод за посередництва фірми сина заступника глави “Укроборонпрому” купує лопаті РФ – “Схеми” (Відео)

  • 26 Квітня, 2018
  • 1380 Переглядів
  • 0

Авіаремонтний завод, який входить до державного концерну “Укроборонпром”, купляє лопаті гвинта до гелікоптерів “Улан-Уденського лопатного заводу”, що пов’язаний із державним російським підсанкційним холдингом “Ростех”. Закупівлю проводять через фірми-посередники, зокрема через фірму сина заступника “Укроборонпрому” Олександра Стеценка.

Про це йдеться у розслідуванні “Імпортозаміщення по-новому” програми “Схеми“.

Журналісти-розслідувачі дізналися, що українська компанія “Вертолсервіс”, яка перемогла на тендері із постачання лопатей несного гвинта для заводу “Авіакон” в лютому 2018 року, через посередників закуповувала лопаті виробництва російського “Улан-Уденського лопатного заводу”.

Водночас цей завод – дочірня компанія другого рівня “Улан-Уденського авіаційного заводу”, що входить до холдингу “Вертольоти Росії”, який є частиною державної корпорації “Ростех”.

Ці підприємства активно працюють над російським оборонним замовленням.

“І “Улан-Уденський авіаційний завод”, і “Вертольоти Росії” перебувають під санкціями РНБО України. Проте “Улан-Уденський лопатний завод”, який належить до тієї ж групи, наразі під санкціями не перебуває”, – зазначають у розслідуванні.

За інформацією “Схем”, одним із засновників “Вертолсервіса” є син колишнього заступника міністра оборони і чинного заступника гендиректора “Укроборонпрому” Олександра Стеценка – Сергій Стеценко.

Журналісти розповіли, що Сергій Стеценко підтвердив, що його компанія постачає “Авіакону” лопаті російського виробництва.

“Ви ж розумієте, що вони виробляються тільки в Росії. Ну, можна ще виробляти, наприклад, на Західній Україні, рубати смереки, стругати з них лопаті і потім ставити на наші гвинтокрили, і рятувати наших поранених бійців, вивозити з бойової зони до шпиталів, і так далі. Я думаю, що більше мені вам відповісти нічого”, – заявив Сергій Стеценко.

Другий засновник “Вертолсервіса” Сергій Кіршин також підтвердив, що його компанія постачала лопаті з Улан-Уденського заводу.

Водночас заступник гендиректора “Укроборонпрому” Олександр Стеценко заявив, що не ознайомлений із деталями бізнесу його сина.

“Нам потрібно підтримувати бойову здатність чи не потрібно підтримувати бойову здатність? … Для мене не важливо, звідки. Для мене важливо, щоб в армії було все, що є”, – наголосив він.

Голова комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський у коментарі журналістам заявив, що армію необхідно озброювати “будь-якою ціною”.

“Я попереджаю про те, що якщо ми якимось чином отримуємо комплектуючі з Росії, а хтось це зірве, то я особисто вважаю, що це злочин проти обороноздатності нашої держави”, – наголосив Пашинський.

“Якщо нашим хлопцям, щоб їх озброїти, треба щось привезти з Російської Федерації, щоб вони ще краще воювали з Російською Федерацією, то це тільки викликає нашу повагу”, – додав він.

За його словами, до 2014 року Україна взагалі на 100% була залежні від російських комплектуючих, проте за останні чотири роки багато що змінилося.

Водночас екс-директор “Авіакону” Максим Глущенко розповів, що раніше на заводі намагалися знайти альтернативу деталям російського виробництва.

“Ми їздили до Південно-Африканської Республіки, там досить технологічна компанія, у якої була подібна технологія виробництва тих лопатей. І, в принципі, вони були готові створити спільне виробництво на території України. На жаль, ті ініціативи, які були зроблені мною як директором заводу, “Укроборонпромом” не були підтримані”, – сказав Глущенко.

За даними порталу публічних закупівель, з літа 2016-го року “Авіакон” витратив на лопаті кермового та несного гвинта понад 100 мільйонів гривень.

У 2014 році українська влада оголосила курс на імпортозаміщення – пошук і створення альтернативи російському товару.

У 2017 році в “Укроборонпромі” відзвітували, що концерн повністю відмовився від комплектуючих із Росії – у 2016-му році.

“Якщо у 2015 році 48% деталей для нього виготовлялося в Україні, 41% – у Росії і 11% – в інших країнах, то вже у 2016 році ми повністю відмовилися від російських комплектуючих. В Україні зосередилося 78% виробництва, а в інших країнах – 22%”, – наголошували в “Укроборонпромі”.

Читайте також: Коломойський, Боголюбов і Ложкін таємно зустрічались у Женеві – “Схеми”

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE