Politerno > Україна і світ > У Гриценка високий рейтинг, тому що він мовчав, як справжній полковник – експерт

У Гриценка високий рейтинг, тому що він мовчав, як справжній полковник – експерт

  • 26 Квітня, 2018
  • 2125 Переглядів
  • 0

В Гриценка високий рейтинг. Це факт. Рейтинг у нього високий тому що він мовчав, як справжній полковник. Дружина писала, красиво і розумно писала, а полковник мовчав. І все начебто працювало.

Таку думку висловив на своїй сторінці у Фейсбуці фінансовий експерт і публіцист Сергій Фурса, коментуючи нещодавнэ велике інтерв’ю Анатолія Гриценка виданню «РБК-Україна», в якому йшлося, в тому числі, про свіжі рейтингах українських політиків.

Але тут полковнику принесли нові рейтинги, він побачив, що він майже президент, побачив, що люди хочуть сильної руки. І заговорив. Ось краще б мовчав.

Сказав, що авторитаризм це добре. І не треба цього балагану з голосуваннями. Як полковник скаже, так і буде. Ось, мовляв, у Сінгапуру вийшло, вийде і у нас.

Біда в тому, що вийшло то в одного Сінгапуру, який абсолютно окремий випадок, швидше виняток з правил, а у інших “Полковників” не дуже виходило. Розстріли виходили, а от зростання економіки – не дуже. Кожен новий авторитарний лідер любить показувати рукою на Лі Кван Ю, але чомусь кожен раз виходить щось середнє між Піночетом і Лукашенко. До речі, Лі Кван Ю почав садити трьох друзів тоді, коли ворогів вже не залишилося. Всі сиділи. Демократія, йолки-палки.

Коли людина, яка називає себе ліберальним демократом, каже, що ринок землі треба вводити тільки після того, як земля подорожчає, то в голову приходить тільки Жириновський. Адже теж ліберальний демократ. Тому що без ринку землі вартість землі не виросте.

Проводити реформи тільки після того, як економіка почне зростати, взагалі не дуже виходить. Тому що економіка без реформ не росте. Якщо ви, звичайно, не сидите на величезній дірі з газом (нафтою). Тому що економіка зростає за рахунок приходу інвестицій.

А щоб прийшли інвестиції, потрібні реформи. Вранці реформи, ввечері гроші.

Якщо ви хочете продати заводи дорого, то можна затягувати приватизацію, поки ціна виросте. Тому що ціна зростає тільки в результаті приходу покупців. Перший купує дешево, другий – дорожче, а в кінці ціна вже більш ніж щедра. Тому що конкуренція. І тому що закони економіки. Які працюють незалежно від авторитету полковника.

І поки ви не проводите ліберальні реформи, то виграють якраз олігархи. Введи Україна нормальний ринок землі в 90-х, проведи приватизацію як Польща, а не «схемно», то у нас би і не було ніяких олігархів. Затягування ж з реформами грає тільки їм на руку. І скільки б цю затяжку не пояснювали турботою про «маленького українця», це кожен раз турбота тільки про «маленького олігарха».

І ще. Якщо ви хочете перемогти олігархів – вам потрібно створити правову державу. І залучити іноземні інвестиції. І ваші олігархи просто розчиняться. Тому що в світі дуже багато грошей. І будь-які українські олігархи – хлопчики, в порівнянні з великими гравцями. Запросіть у вашому дворі пограти Ліверпуль, і навіть самий технічний задерикуватий рудий хуліган в кращому випадку стане на ворота.

Якщо ж ви хочете перемогти олігархів авторитаризмом, то максимум, що ви зможете зробити, це перетворити багатьох олігархів в одного. Найважливішого. На жаль, авторитаризм не народжує правової держави. Тому що в правовій, успішній, державі, створюються інститути. І так, це боляче і нудно. Але по-іншому ніяк. А в авторитарній державі створюється авторитет. І все. Але в нашому світі успішні тільки ті держави, де є верховенство права. А верховенство авторитету народжує Північні Кореї і Венесуели. З боку це виглядає дуже весело, але жити в таких країнах не дуже хочеться.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE