Politerno > Україна і світ > Вибори в ОТГ продемонстрували, що систему і мафію можна ламати – експерт

Вибори в ОТГ продемонстрували, що систему і мафію можна ламати – експерт

  • 7 Травня, 2018
  • 1536 Переглядів
  • 0

За підсумками, організованих 29-го квітня виборів, в 40 об’єднаних територіальних громадах проголосувало 260 000 виборців. Це близько 1,5% від передбачуваного числа майбутніх голосів в 2019-му році.

Тоді голосували жителі сіл і невеликих міст. Як правило, адміністративний ресурс і підкуп мають максимальну дієвість саме на таких виборах.

У великих містах тиск від влади значно менший, а ціна підкупу набагато вища і не приносить очікуваної ефективності.

Однак, незважаючи на все це, правлячий БПП показав другий, а в деяких громадах і третій результат. Тобто вибори продемонстрували, що систему і мафію можна на них ламати.

Дуже хороший результат отримали “аграрії”, не погані позиції у “Нашого краю” і “радикалів”.

Але вибори 29-го квітня, виграла “Батьківщина”, яка до того ж отримала рекордний результат – 35,4% від кількості депутатів, обраних від партій, а всього вона отримала 277 мандатів. БПП отримав 212 мандатів, Аграрна партія – 106, Наш край – 44, Радикальна партія – 39 мандатів.

Вибори в територіальних громадах мають більше значення, ніж будь-які соціологічні дослідження, оскільки останні часто є викривленими і мають низьку вибірку. Більш того, такі вибори – це не “праймеріз”. На місцевих виборах працюють команди і на них відпрацьовують системні технології.

Ці, як і попередні п’ять хвиль виборів в ОТГ, проведених в 2016-2017 роках показують, що переможцями на них стають одні і ті ж партії. Різниця лише в тому, що п’яте-шосте місце ділять між собою “укроповці” і “радикали”.

І це є показником основної тенденції, що з’явилася в результаті виборів в ОТГ: вони є відображенням дійсних позицій партій в цілому, по країні.

Лідерство “Батьківщини”, на мій погляд, швидше пов’язано з вірою в її керівника – Юлію Тимошенко. Люди, що живуть в селах і маленьких містах саме з нею пов’язують свої надії на поліпшення життя і встановленні миру в країні.

Василь ВАКАРОВ, магістр управління громадського розвитку

Читайте також: Про переможців та аутсайдерів виборів в ОТГ (Інфографіка)

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE