Politerno > Україна і світ > Про переможців та аутсайдерів виборів в ОТГ (Інфографіка)

Про переможців та аутсайдерів виборів в ОТГ (Інфографіка)

  • 7 Травня, 2018
  • 1632 Переглядів
  • 0

Минулої неділі, 29 квітня, у 40 окремих територіальних громадах в 17-х областях України пройшли вибори. Всього було обрано 908 депутатів сільських, селищних і міських ОТГ. Із них 128 депутатів – самовисуванці, всі інші – представники партій.

Підб’ємо підсумки вже шостих виборів у місцевих громадах.

Переможці

Перемогу на останніх виборах в ОТГ можна присудити ВО «Батьківщина» і БПП «Солідарність». Кожен із них виграв ті вибори, які більше за все хотів виграти. Так, партія Петра Порошенка основний акцент робила на вибори голів ОТГ, тоді як «Батьківщина» прагнула як омога більше депутатів завести в органи самоврядування місцевих громад. Своєї цілі вони досягли: кандидати від БПП на посади голів ОТГ стали переможцями у 26 громадах. Натомість, «Батьківщина» отримала лідерство за кількістю депутатів: 276 її представників пройшли в ради ОТГ.

Загалом топ-5 переможців виборів у 40-а сільських, селищних і міських ОТГ виглядає наступним чином:

ВО «Батьківщина» – 276 депутатів (30,4% від усіх обраних депутатів);
БПП – 219 депутатів (24,1%);
Аграрна партія – 89 депутатів (9,8%);
«Наш край» – 50 депутатів (5,5%);
Радикальна партія – 45 депутатів (5%).

УКРОП набрав 2,6%, всі інші партії – менше 2%. Крім того, депутатами стали 128 самовисуванців. А це 14,1% від загального числа обраних депутатів.

Вибори в сільських (селищних) та міських ОТГ проходили за різними правилами. У сільських і селищних громадах вони відбувалися за мажоритарною системою, а кандидатами могли бути як самовисуванці, так і висуванці партій. У міських ОТГ депутатів обирали за пропорційною системою, а балотуватися вони могли лише від політичних сил.

Чотири із 40 ОТГ, в який відбулися вибори, – міські. Це – Перещепинська міська ОТГ (Дніпропетровська область), Кілійська міська ОТГ (Одеська область), Герцаївська міська ОТГ (Чернівецька область), Заставнівська міська ОТГ (Чернівецька область).

Загалом в міських окремих територіальних громадах обрано 112 депутатів. В трьох по 26, а у Кілійській ОТГ – 34.

БПП і «Батьківщина» завели своїх представників в ради усіх чотирьох ОТГ, кандидатам від Радикальної партії вдалося потрапити у три з чотирьох ради, кандидатам від «Опозиційного блоку»  – у дві, представники інших партій пройшли лише в одну або ж жодну раду.

І так. Рейтинг топ-5 лідерів виборчих перегонів у міських ОТГ:

  1. БПП – 31 депутат (27,7%);
  2. ВО «Батьківщина» – 25 депутатів (22,3%);
  3. Радикальна партія – 12 депутатів (10,7%);
  4. «Опозиційний блок» – 10 депутатів (8,9%);
  5. Аграрна партія – 8 депутатів (7,1%).

Як бачимо, у містах в БПП та партії Юлії Тимошенко прихильників майже порівну, адже з огляду на адмінресурс у партії влади – різниця у 5% ні про що не говорить. Також високий рівень підтримки у містах має Радикальна партія Олега Ляшка, яка на виборах до міських ОТГ посіла третє місце. Натомість, Аграрну партію активніше підтримують у селах і селищах.

Аутсайдери

Аутсайдерів виборів, що відбулися у 40 громадах, можна поділити на дві умовні категорії: «парламентські аутсайдери» та «аутсайдери, яким прогнозують потрапляння у ВРУ».

До категорії «парламентські аутсайдери» потрапили «Народний фронт», «Опозиційний блок» і «Самопоміч». Це три партії, фракції яких засідають у діючій Раді, і які, судячи з результатів виборів в ОТГ, мають примарні шанси на повторне проходження в парламент.

Їхні результати наступні:

  1. «Самопоміч» – 17 депутатів (1,9%);
  2. «Опозиційний блок» – 14 депутатів (1,5%);
  3. «Народний фронт» – 9 депутатів (1%).

Згідно з результатами різних соціологічних досліджень, такі партії як «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка, «За життя» Вадима Рабіновича та «Свобода» Олега Тягнибока на майбутніх парламентських виборах можуть подолати прохідний бар’єр. Але судячи із результатів, які вони показали на останніх виборах в місцевих громадах, навряд чи ці партії потраплять у ВРУ.

Результати їхні дійсно більш ніж скромні:

  1. «За життя» – 5 депутатів (0,6%);
  2. «Громадянська позиція» – 4 депутати (0,4%);
  3. «Свобода» – 3 депутати (0,3%).

Хто перемагав на виборах в ОТГ

За кількістю ОТГ, в яких партія здобула найвищу підтримку виборців, «Батьківщина» – беззаперечний лідер. Після партії Тимошенко найчастіше перемагав БПП.

Із 40 окремих територіальних громад:

  • «Батьківщина» перемогла у 18-х ОТГ;
  • БПП – у 8-х;
  • Аграрна партія – в 4-х;
  • В одній ОТГ перемогли «Наш край», «За життя» і Народний рух України.

На виборах у двох громадах переможець не визначився: БПП і «Батьківщина» завели у ради однакову кількість депутатів.

Ще в 5-х ОТГ жодна з партій не стала переможцем, так як найбільшу підтримку отримали самовисуванці.

Представництво в радах ОТГ

Важливо знати в скількох радах ОТГ, де проходили вибори, партії матимуть своїх представників. Це дозволяє зрозуміти – націлювалася політична сила на перемогу в максимальній кількості ОТГ, чи навпаки зосереджувалася на виборах лише в окремих із них. Крім того, така статистика репрезентує рівень підтримки партії в різних областях. А виборець зможе зрозуміти для себе: конкретно взята політична сила є всеукраїнською партією, чи партією окремого регіону або області.

Кандидати від «Батьківщини» не потрапили лише у дві ради ОТГ в Харківській області. Представників БПП не буде у двох радах ОТГ у Запорізькій області, та по одній в Донецькій і Хмельницькій областях.

Загалом із 40 рад ОТГ:

  • Депутати від «Батьківщини» засідатимуть у 38-х;
  • У БПП будуть свої представники в 36-х;
  • Кандидати від Аграрної партії потрапили у 23 ради;
  • Радикальна партія здобула представництво у 20-х;

Кандидати від партії «Наш край» потрапили у 13 рад ОТГ, від УКРОПу – в 12. «Самопоміч» представлятимуть депутати в 10-х радах ОТГ, а «Опозиційний блок» – в шістьох.

Всі інші партії матимуть своїх представників лише в декількох чи взагалі в одній раді, чим підтвердили, що являються регіональними політичними проектами.

Що ще варто знати про вибори в ОТГ

– Не «нульові» результати «Свобода» показала лише в Івано-Франківській області.

– Більш-менш прийнятний результат (6 із 9 депутатів) «Народний фронт» продемонстрував у Чернівецькій області – на малій батьківщині Арсенія Яценюка.

– Народний рух України неочікувано здобув впевнену перемогу на виборах у Заставнівській міській ОТГ (Чернівецька область). Одразу сім його представників там стали депутатами. Це єдина перемога НРУ на цих виборах.

– «Опозиційний блок» не виборов жодного депутатського мандату в, здавалось би, базових для себе областях – Луганській, Донецькій, Харківській і Одеській. Натомість, у Чернівецькій (5 депутатів) і Дніпропетровській (7 депутатів) областях колишні «регіонали» показали доволі непоганий результат.

– Молода партія «Національний корпус» Андрія Білецького здобула три мандати у Полтавській області і один – у Херсонській, що не надто типово для націоналістичної політсили.

– Виборець «За життя» живе у Луганській області. Це єдина область, в якій кандидатам від партії Рабіновича вдалося стати депутатами.

– УКРОП провалив вибори (0 депутатів) у Волинській області, яка є рідною для одного з лідерів партії – Ігоря Палиці. Зате непогані результати політсила показала у Рівненській (8 депутатів), Дніпропетровській (4 депутати) і Хмельницькій (4 депутати) областях.

– Вибори в ОТГ показали, що Донецька, Запорізька і Луганська є базовими областями для «Нашого краю». В цих трьох регіонах партія здобула 43 із 50 мандатів.

– Найкращі результати Радикальна партія Олега Ляшка продемонструвала у Дніпропетровській (10 депутатів), Рівненській (6 депутатів), Чернівецькій (8 депутатів) та Івано-Франківській (5 депутатів) областях.

Мар’ян Ощановський

Інфографіка – Володимир Майський

для ІНФОРМАТОР

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE