Politerno > Україна і світ > Дерибан літієвих родовищ. Нові подробиці від Олексія Рябчина

Дерибан літієвих родовищ. Нові подробиці від Олексія Рябчина

  • 14 Травня, 2018
  • 1637 Переглядів
  • 0

Нещодавно ми дізналися про черговий факт підозрілого дерибану українських природних ресурсів – розподілу спеціальних дозволів на розробку родовищ літієвої руди в Україні без аукціонів. Виявилося, що компанії, які отримали дозволи, мають зв’язки з українськими топ-політиками. Хороша новина полягає в тому, що цим вже займається Генпрокуратура та НАБУ. Погана – ці компанії інтенсифікують свою діяльність, намагаючись встигнути при цій влади скористатись своїми преференціями. Але про все по порядку.

У зв’язку з розвитком електротранспорту попит на літій постійно зростає, оскільки він необхідний для виготовлення не тільки акумуляторів для мобільних телефонів чи ноутбуків, але й для електромобілів. Україна має значні запаси цього металу, що може стати основою для створення робочих місць та нової індустрії виробництва електрокарів та акумуляторів і принести значний прибуток для держави. Я займаюсь розвитком альтернативної енергетики в Україні, в тому числі питаннями розвитку електромобільного транспорту, є співавтором низки законодавчих ініціатив. Саме тому пріоритетом для мене є залучення у ці сфери інвестицій на прозорих засадах та запобігання корупційним діям, які створюють бар’єри для сталого розвитку в Україні.

10 квітня 2018 року у на порталі bigus.info з’явилося журналістське розслідування “Літієва лихоманка: як депутатське оточення захоплює державні надра”, в ході якого було встановлено, що дозволи на розробку родовищ літієвої руди на території Кіровоградської та Донецької областей були видані наближеним до влади особам без проведення належного аукціону.

Виявляється, Державна служба геології та надр у 2017 році надала дозвіл на видобування літію в Полохівському родовищі (Кіровоградщина) компанії “Укрлітійвидобування”. Журналісти bihus.info стверджують про зв’язок компанії “Укрлітійвидобування” з Дмитром Фірташем та народним депутатом Вадимом Новинським.

Інша компанія – “Петро-Консалтінг”, отримала на початку 2018 року дозвіл на видобування літію в Шевченкіському родовищі (Донеччина), де за даними самої компанії міститься 14 млн тон літієвої руди (ринкова вартість за даними журналістів якої складає 2,5 млрд доларів). Ця компанія перебуває в управлінні наближених осіб до міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика та народного депутата Ігоря Кононенка з Блоку Петра Порошенка.

Більш того, мені стало відомо, що ТОВ “Петро-Консалтінг” з метою провадження планової діяльності вже розпочало процедуру оцінки впливу на довкілля. Жителі с. Велика Новосілка, що на Донеччині, прислали мені таке оголошення, яке з’явилося в місцевій газеті “Сільський край” 28 березня цього року.

Згодом відбулося засідання громадської ради при Великоновосілківській райдержадміністрації, на якому був присутній представник ТОВ “Петро-Консалтінг”. За словами місцевих жителів, для відповіді на всі їх питання щодо впливу на довкілля він пообіцяв запросити експерта компанії, а на пропозицію залучення незалежного від компанії консультанта, відреагував негативно. Попри те, що громадська рада не підтримала діяльність з розробки літієвих родивиц й направила своє занепокоєння в Мінекології, ситуація там залишається напруженою. Люди не знають як вчиняти далі і до кого звертатися за допомогою, тому що за незрозумілою компанією стоять дуже зрозумілі та конкретні топ-чиновники.

 

Обидві компанії скористались передбаченою законом схемою так званої “апробації”, справедливість якої викликає сумніви. По суті, компанії отримали раніше зібрану інформацію про родовище та здійснили її переоцінку за власні кошти і отримали за це спеціальні дозволи. Така процедура ідеально підходить для розподілу дозволів без аукціонів для “своїх”. І хоча Держгеонадра намагаєстья довести законність цієї процедури не зрозуміло чому була застосована саме ця процедура, а не аукціон. По суті, у таких випадках державний бюджет України отримує значно менше коштів, ніж від розподілу дозволів через аукціон, оскільки у такому разі переможцем був би той, хто запропонував би більшу ціну за дозвіл.

Зауважу, що отримання спецдозволів в обхід аукціонів стало поширеною практикою в Україні, наприклад у газовидобуванні. Так, минулого року Держгеонадра надала маловідомій компанії “Аркона Газ-Енергія” ліцензію на розробку найбільшого в країні родовища без конкурсу і за значною заниженою ціною.

10 квітня я направив депутатські звернення до Генерального прокурора та Національного антикорупційного бюро з вимогою провести перевірки на предмет наявності порушень законодавства у процедурі видачі дозволів на видобування літію в Шевченкіському та Полохівському родовищах ТОВ “Петро-Консалтінг” та ТОВ “Укрлітійвидобування” відповідно. Мені відомо, що мої колеги-нардепи і Прем’єр-Мінсітр Володимир Гройсман також звертався до правоохоронних органів з цього приводу.

За інформацією Генеральної прокуратури 20 квітня було зареєстровано кримінальне провадження за N 42018000000000927 щодо службових осіб Держгеонадр та ТОВ  “Петро-Консалтінг” щодо замаху на привласнення корисних копалин у особливо великих розмірах. Дії службових осіб ТОВ “Укрлітійвидобування” також мають бути досліджені у рамках цього провадження. НАБУ повідомили про початок розгляду мого звернення, остаточне рішення має бути згодом.

Маю надію, що правоохоронні органи проведуть ретельне дослідження виявлених фактів порушень законодавства та притягнуть до відповідальності винуватих осіб. Будемо разом с представниками громадскості та журналістами спостерігати за подальшим розвитком подій, оскільки подібні оборудки та схеми – недопустимі.

Олексій Рябчин, народний депутат України, фракція “Батьківщина”.

Голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективностi Комітету паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE