Politerno > Україна і світ > Як зупинити знищення країни? – Дмитро Корнейчук

Як зупинити знищення країни? – Дмитро Корнейчук

  • 22 Травня, 2018
  • 2897 Переглядів
  • 0

З 2014-го року Україна свідомо знищується владою. І в першу чергу – в фінансово-економічному плані. Причому на війну списуються всі ті процеси, які насправді в «ручному» режимі регулюються саме Порошенко і Ко.

Удари по українцям від влади наносяться з усіх боків – завищені тарифи, девальвація в три рази курсу гривні, штучна інфляція, необгрунтовані багатомільярдні кредити у МВФ, повернення яких спустошить бюджет. По суті, створюються всі умови, щоб молоді і активні українці втекли з країни. Середній клас «умертвили». А решту народу увігнали в тотальну бідність і збираються за копійки купувати голоси на виборах.

Одним з ключових аспектів «Плану Порошенка зі знищення України» (ППЗУ) є «удушення» банківської системи і завищений курс долара. Все це робиться за допомогою підконтрольного президенту НБУ.

Подивимося на основні цифри. По-перше, 2014-го року в Україні з 180-ти залишилося 82 банка. Чим менше банків – тим менше можливостей у бізнесу і середнього класу для отримання кредитів. По-друге, активна політика по ліквідації банків призвела до того, що понад 300 млрд. грн. не підпадають під повернення Фондом гарантування вкладів. Тобто – це ті гроші, які влада просто забрала з кишень українців. По-третє, облікова ставка Нацбанку становить 17% (в Європі – близька до нуля). А це означає, що комерційні банки видають кредити українцям і юрособам під відсотки, орієнтовані на цю цифру. І мало хто може собі дозволити кредити під такі відсотки.

Отже, влада свідомо «душить» українців і бізнес, щоб остаточно «поховати».

Для порівняння облікова ставка за банківськими кредитами в тій же Польщі – 3, 9%, в Німеччині – 2, 5%. Про який вихід України з кризи можна говорити без вливань в економіку кредитних коштів?

По-четверте, курс долара в Україні штучно в рази завищений. Так, «індекс Бігмака» (вираховується авторитетним виданням «The Economist») показує, що реальний курс долара повинен бути близько 9 грн. А чому ж у нас майже 26 грн? Все просто. Щоб олігархи-експортери (в числі яких і Порошенко) мали надприбутки. І їх особливо не хвилює, що імпортні товари для українців коштують в рази дорожче – від газу і бензину до помідорів і одягу.

І ось у нас на носі чергові президентські вибори. Країна знаходиться на порозі фізичного знищення. Всі втомилися від порожніх слів і хочуть почути конкретику: як претенденти на президентську посаду будуть виводити Україну з кризи.

Але що ми чуємо? Порошенко хвалить себе за свою економічну політику «геноциду українців». І має намір проводити її далі. Гриценко розповідає байки про міфічну боротьбу з корупцією. І про те, як він покарає попередню владу. Щось подібне ми чули від нинішньої влади на Майдані. Янукович і його «молода команда» до цих пір сміються. Бойко і Ляшко намагаються взагалі не говорити на тему економіки. Вони ж ставленики олігархів, яких влаштовує нинішній стан і в банківській системі, і з курсом. Та й на завищених тарифах в першу чергу також наживаються олігархи.

Поки що тільки від Тимошенко на «НьюсВан» почув конкретні ідеї в банківській сфері з відновлення економіки, коли вона стане президентом. А саме – зниження курсу долара і облікової ставки Нацбанку. Це дозволить зупинити інфляцію і запустити кредитування українців і бізнесу. І це крім постійних меседжів глави «Батьківщини» про те, що український газ необхідно продавати виключно домогосподарствам для зниження тарифів, а експортувати Україна для максимального припливу валюти повинна продукцію переробки замість сировини, підтримуючи малий і середній аграрний бізнес замість «курячих»/«зернових» олігархів.

До речі, пам’ятається, саме Тимошенко в 2008-му виступала проти девальвації курсу гривні в два рази, яку провів Ющенко руками тодішнього глави НБУ Стельмаха.

На превеликий жаль, президентські вибори-2019 знову намагаються перевести в русло порожніх гасел. Історій про необхідність «нових облич» в політиці. Але, думаю, ми зробили для себе висновки після 2014-го. Обравши «нове обличчя» Порошенка, який просто обіцяв «Життя по-новому». Нажилися вже з «президентом Мальдів». Досить …

Дмитро Корнейчук

Читайте також: У Тимошенко немає серйозних конкурентів на чесних виборах – Беспалий

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE