Politerno > Тернопільщина > Тернопіль часів “надалізму”: за круглим столом об’єднались активісти з усіх незаконних забудов міста (Фото – Відео)

Тернопіль часів “надалізму”: за круглим столом об’єднались активісти з усіх незаконних забудов міста (Фото – Відео)

  • 25 Травня, 2018
  • 3602 Переглядів
  • 0

Активні жителі Тернополя, експерти, політики та журналісти зібралися 24 травня у Тернопільському прес-клубі, щоб обговорити найболючішу для громади міста тему – незаконне забудовування за сприяння, під прикриттям, а іноді й з ініціативи влади міста зелених зон і не тільки торговими центрами та багатоповерхівками.

Вкотре привернути увагу громадськості до проблеми зібрались представники ініціативних груп проти забудов на Майдані Перемоги, на території ПК «Березіль», на бульварі Петлюри, на вулиці Симоненка, парку Національного відродження, батьків дітей обласної експериментальної  школи мистецтв ім. І.Герети.

Про недоцільність та шкоду від зведення «МакДональдса» на Майдані Перемоги говорив екс-депутат Тернопільської міськради, бізнесмен Михайло Ратушняк. За його словами, проти неприйнятної забудови виступили не тільки власники торгових рядів, що межують з ділянкою майбутнього закладу, але й відомі українські архітектори.

“Я все своє життя прожив у Тернополі і тому у мене болить серце, що у нашому місті йде суцільна забудова. Місто зараз не є комфортним для проживання населення. Крім того я є платником податків – ми з вами формуємо бюджет нашого міста. Мій колектив за минулий рік сплатив близько 4 мільйонів гривень податків. Я закликаю кожного з нас бути свідомими, адже якщо ми обрали собі цю владу, то вона повинна діяти в наших інтересах. Міський голова чомусь замовляє зміни до генплану в Київських архітекторів, не даючи змогу нашим спеціалістам мати роботу. Привокзальний майдан на сьогоднішній день спаплюжений, а Майдан Перемоги, який проектували архітектори зі Львова, нині забудовують. Через світлофор за мільйон гривень, коли це ще долар був по 8, біля майдану зараз неможливо проїхати. А що буде, коли там з’явиться ще й “МакДональдс”?”, – обурився Михайло Ратушняк.

Олена Макогон, одна з активісток, які захищають від забудови територію ПК “Березіль”, розповіла, що саме відбувається на їхній “гарячій точці”. Жінка зазначила, що не дивлячись на рішення суду щодо арешту ділянки та заборони на будь які будівельні роботи, компанія-забудовник постійно проводить підготовчі роботи на об’єкті, хоча така діяльність також підпадає під заборону суду.

“Вчора викликали поліцію, щоб вони приїхали і зафіксували факт проведення будівельних робіт, це кримінальне порушення, бо ігнорується ухвала суду. Поліція приїжджає і не знаходить підстав, тому що будівельні роботи в уявленні нашої поліції, коли працює кран, робляться панелі, ведеться кладка. Якщо проводять підготовчі роботи … ріжуть метал, зварюють, на їхню думку порушень немає”, – скаржиться жінка.

Розповіли тернополяни і про ситуацію з будівництвом багатоповерхівки на Симоненка, і про беззаконня міської влади в питанні переселення школи мистецтв ім. І.Герети, і про протистояння у парку Національного відродження, де будується начебто вулична академія дуже схожа на готель, висловила свій біль й активістка з бульвару Петлюри, на якому в супереч містобудівним умовам та волі громади власник ділянки вже майже звів офісний центр й легалізував його встановленим поруч пам’ятником відомому полководцю. Юлія Мамчак зачіпила тему МАФів.

Виступ активістів по будівництву МакДональдсу, будинку на території ПК “Березіль” та багтоповерхівки на Симоненка:

Доповідь Олега Синовця по парку Нацонального відродження: 

Представник батьків розповіла, що відбувається із школою мистецтв ім. І.Герети:

Під час дискусії представники ініціативних груп, зокрема, скаржились на бездіяльність правоохоронних органів та відповідних держструктур.

Від участі в заході відмовились головний архітектор міста Василь Бесага, начальник відділу держархбудконтролю Михайло Горішній, керівник екологічного управління ОДА Орест Сінгалевич та начальник Держекоінспекції  Едуард Ференц. Про те учасникам круглого столу погодились дати відповіді, в міру своєї компетенції, заступник начальника Тернопільського міського відділу поліції Андрій Фірман і представник управління Держпраці.

Андрій Фірман вислуховує звинувачення у бездіяльності

Виступ юриста Саламандри Галини Миронівни, представника ініціативної групи по забудові ПК “Березіль”, щодо інвест-угод, як відпрацьованої схеми Сергія Надала, та інших питань, пов’язаних з незаконними виведенням ділянок під будівництва.

Експертний підсумок по кожному із згаданих проблемних об’єктів зробив архітектор Анатолій Водоп’ян. За його словами, більшість тернопільських архітекторів проти незаконної забудови Тернополя по більшості із “гарячих точок” і тому не бажають мати справи з міським головою Сергієм Надалом. Саме тому мер підбирає архітекторів у інших містах, зокрема у Львові та Івано-Франківську.

На останок виступили представники політичних партій: “Батьківщини” Микола Сліпченко та “Української Галицької партії” Олег Вітвіцький. Вони говорили про політичну відповідальність, а саме партії “Свобода”, від якої й обирався на міського голову Сергій Надал, потребу в об’єднанні і подальшій координації дій у боротьбі із незаконними забудовами і навіть порівняли епоху діяльності Сергія Надала на посаді мера із вандалізмом (з історії Риму), назвавши її – “надалізм”.

Голова Тернопільської міської організації ВО “Батьківщина” Микола Сліпченко

За результатами круглого столу активісти та експерти схвалили резолюцію, у якій рекомендують міському голові і депутатам міської ради:

  • Звільнити В. Бесагу і М. Горішнього із займаних посад;
  • Заборонити ущільнення існуючої забудови;
  • Створити незалежну комісію, яка контролюватиме посадовців;
  • Не підтримувати рішень, які передбачають знищення зелених насаджень або зелених зон;
  • Скасувати містобудівні умови та обмеження і декларації на початок будівельних робіт, видані всупереч містобудівній документації;
  • Скасувати містобудівну документацію, яку приймали без громадських слухань.
Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE