Politerno > Україна і світ > Трамп виступив за повернення Росії до G7 – Туск проти, а італійський прем’єр “за”

Трамп виступив за повернення Росії до G7 – Туск проти, а італійський прем’єр “за”

  • 8 Червня, 2018
  • 1597 Переглядів
  • 0

Президент США Дональд Трамп заявив, що Росія теж повинна брати участь у зустрічах держав “Великої сімки”.

Про це американський президент оголосив, готуючись до вильоту на саміт G7, який 8 і 9 червня відбудеться в Канаді, повідомляє Reuters.

“Вони викинули Росію. Вони повинні дозволити Росії повернутись. Нам потрібна Росія за переговорним столом”, – цитує CNBC американського президента.

“Я люблю нашу країну. Я був найгіршим жахіттям Росії… Але, з урахуванням сказаного, Росія повинна бути на цій зустрічі… Це може не бути політично правильно, але у нас є світ, щоб ним управляти… Вони повинні дозволити Росії повернутись”, – наводить іншу цитату Трампа Washington Post.

Прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте погодився з американським президентом Дональдом Трампом, що Росію слід повернути до зустрічей у форматі G8.

Таку думку він висловив у своєму Twitter.

“Я погоджуюсь з президентом Дональдом Трампом. Росія повинна повернутися у “вісімку”. Це в інтересах кожного”, – написав глава італійського уряду.

У той же час президент Європейської Ради Дональд Туск виступив проти перегляду формату G7 та повернення дщо нього Росії.

Про це він заявив у п’ятницю, 8 червня, на прес-конференції у Канаді перед початком саміту G7.

“Щодо спекуляцій про G6+1, G7-1 чи G7+1. Залишмо G7, якою вона є. Це щасливе число, щонайменше у нашій культурі”, – сказав Дональд Туск.

Він додав, що Росія виглядає “менш зацікавленою у цьому форматі, ніж наші інші партнери тут, у Канаді”.

Туск розповів, що вранці зустрічався з італійським прем’єром Джузеппе Конте й за підсумками зустрічі висловив переконання, що лідери G7 дотримуватимуться спільної позиції щодо Росії.

“Я переконаний, що тут, на зустрічі G7 у нас буде повністю єдина європейська позиція щодо всіх питань, включно з Росією. Я не говорю про деталі, а про більш загальну спільну лінію”, – зазначив Туск.

Росія була виключена з групи держав із найрозвиненішими економіками після анексії українського Криму в 2014 році.

Трамп прагнув поліпшити відносини між Сполученими Штатами і Росією після вступу на посаду. Уряд США і інші країни ввели жорсткі санкції щодо Росії, пов’язані з анексією в Криму, і ці санкції залишаються в силі.

Раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель заявляла, що не бачить можливості для повернення Росії у клуб найвпливовіших держав.

Сьогодні до групи належать Велика Британія, Німеччина, Італія, Канада, США, Франція і Японія.

Як повідомлялось, наприкінці травня минулого року лідери G7 пригрозили Росії додатковими санкціями через агресію в Україні.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE