Politerno > Україна і світ > Бойко, Злочевський і Клюєв фігурують у розслідуванні у США – ЗМІ

Бойко, Злочевський і Клюєв фігурують у розслідуванні у США – ЗМІ

  • 13 Липня, 2018
  • 1477 Переглядів
  • 0

Фінансова розвідка США виявила 700 мільйонів доларів, які “сім’я Януковича” вивела за кордон  між 2008 і 2014 роками.

Про це  йдеться у статті BuzzFeed, оприлюдненій 12 липня.

Документи, які вдалося отримати журналістам, вказують, що українські правоохоронці вибірково користувалися знахідками американських колег.

Незадовго після революції 2014 року уряди США та Великобританії публічно оголосили про допомогу Україні у поверненні активів Януковича. ФБР надіслало до Києва команду розслідувачів досліджувати “чорну бухгалтерію” та інші докази фінансових злочинів уряду Януковича.

Зрештою агенти надіслали запити до американських банків, аби отримати більше інформації про підозрілі транзакції компаній, афілійованих із оточенням Януковича та представниками його уряду.

Департамент казначейства США почав збирати ці записи ще у 2014 році, коли ФБР вперше розпочало розслідувати відмивання грошей та корупцію адміністрацією Януковича. Саме ці транзакції в 2017 році були передані команді спеціального прокурора Роберта Мюллера і стали приводом для більше двох десятків звинувачень на адресу Пола Манафорта, колишнього керівника передвиборчої кампанії Дональда Трампа.

У 2014 році правоохоронці США поділилися з Україною інформацією про рахунки за кордоном, що належали близькому оточенню Януковича та його колишнім урядовцям. Серед транзакцій, які вдалося отримати  BuzzFeed News, є наступні факти:

Протягом останніх шести місяців режиму Януковича компанія МАКО, підконтрольна Олександру Януковичу, провела сумнівних транзакцій на 74 мільйони доларів США через дочірні компанії, розташовані в Україні, Нідерландах та Швейцарії. Щонайменше 50 банківських транзакцій проводилися кожні три дні із призначенням “передоплати за вугілля”. Американські чиновники заявили, що операції вважаються підозрілими, оскільки проходили вони через офшорні країни.

Міністерство фінансів США визначило щонайменше два десятки урядовців Януковича, які надсилали або отримували підозрілі трансферти. Серед них  український законодавець Юрій Бойко, колишній міністр палива та енергетики, підписант бюджету “вишок Бойка”. Хоча влада США назвала його “предметом розслідування державної корупції”, Бойко ніколи не був засуджений за злочин в Україні.

Правоохоронці США повідомили про підозрілу активність Prosperity Developments, підконтрольну 32-річному олігарху Сергію Курченку, який є близьким другом Олександра Януковича. Зареєстрована в Панамі, Prosperity Developments SA відправила або отримала 550 мільйонів доларів підозрілих банківських переказів протягом одного року.

Навіть після того, як Янукович втік у лютому 2014 року, “Сім’я” зберігала  контроль над активами в Україні.  Компанія Activ Solar, яка контролюється зятем Сергія Клюєва провела 71 підозрілу операцію за один місяць на загальну суму 11 мільйонів доларів. Компанія має міцні зв’язки з Януковичем через нинішнього депутата парламенту Сергія Клюєва.

Інший член “Сім’ї”, колишній міністр екології Микола Злочевський, став фігурантом розслідування через переказ 24 мільйони доларів з рахунків на Кіпрі у ПриватБанк в Латвії. В електронних листах, отриманих BuzzFeed News, працівники правоохоронних органів США повідомили Державну службу фінансового моніторингу про підозрілу транзакцію на початку листопада 2014 року.

Через два роки латвійські ЗМІ повідомили, що Україна не допомогла у розслідуванні щодо відмивання грошей, тому заморожені 50 мільйонів євро, що колись належали українським платникам податків, залишилися у державній скарбниці Латвії.

Автори статті вказують, що ніхто з режиму Януковича в Україні так і не був засуджений.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE