Politerno > Україна і світ > Посольства США висловило стурбованість через надання ГПУ доступу до телефонів журналістки

Посольства США висловило стурбованість через надання ГПУ доступу до телефонів журналістки

  • 5 Вересня, 2018
  • 1636 Переглядів
  • 0

Посольство Сполучених Штатів висловлює стурбованість рішенням суду щодо надання ГПУ інформації з телефону журналістки Наталії Седлецької.

Про це йдеться у повідомленні посольства США у Twitter.

“Ми стурбовані тим, що вчорашнє рішення суду щодо журналістки-розслідувача Наталії Седлецької, може мати несприятливий вплив на свободу преси та зусилля щодо боротьби з корупцією в Україні. Українська влада має підтримувати незалежну журналістику”, – зазначили у американському відомстві.

Раніше Радіо Свобода висловило обурення ухвалою суду, який дав Генеральній прокуратурі доступ до інформації з телефону журналістки та головного редактора програми розслідувань “Схеми” Наталії Седлецької протягом 17 місяців.

У ГПУ запевнили, що жодним чином не втручатимуться у професійну діяльність та особисте життя Седлецької, а журналістка виступає в якості можливого свідка.

Сьогодні стало відомо, що суд надав генпрокуратурі доступ до інформації з телефонів трьох осіб у справі щодо директора НАБУ Артема Ситника про ймовірне розголошення даних слідства.

Про повідомила речниця генпрокурора Юрія Луценка Лариса Сарган.

“Із журналістів тільки двоє. Слідством встановлено тільки цих двох журналістів стовідсотково (Наталія Седлецька і Христина Бердинських), що вони були присутні на цій зустрічі і ще одна особа, яка не є журналістом“, – розповіла Сарган.

Саа сідлецька заявила, що Генпрокурор Юрій Луценко покликав її на “закриту” зустріч.

Також ми повідомляли, що у ЄС висловили занепокоєння через рішення Печерського районного суду про надання Генпрокуратурі доступу до телефону журналістки програми “Схеми” Наталії Седлецької.

Генпрокуратура з 2017 року розслідує кримінальне провадження проти директора НАБУ Артема Ситника через ймовірне розголошення даних слідства на підставі опублікованого в інтернеті аудіо-запису, де людина з голосом, схожим на Ситника, розповідає журналістам деталі деяких резонансних справ.

Провадження щодо директора НАБУ було відкрите за зверненням депутатки від “Народного фронту” Олени Масоріної та цивільної дружини у минулому військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика Ірини Німець.

У САП також заявляють, що стурбовані систематичним розголошенням відомостей, які становлять таємницю досудового розслідування у кримінальних провадженнях НАБУ.

За даними слідства, розмова Артема Ситника з низкою українських журналістів не під запис відбулася в Києві у травні 2017 року. Керівник НАБУ відкидає звинувачення, що під час неформального спілкування порушив законодавство.

У вересні 2018 року стало відомо, що ГПУ почала перевіряти дзвінки журналістів, з якими Ситник обговорював матір дітей Кулика.

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE