Politerno > Україна і світ > Як команда Порошенка в особі Уколова фальшує “зростання” рейтингів свого шефа

Як команда Порошенка в особі Уколова фальшує “зростання” рейтингів свого шефа

  • 11 Жовтня, 2018
  • 1620 Переглядів
  • 0

Регіональна преса

У своєму блозі на сайті “Українська правда” від 14 вересня 2018 року під промовистим заголовком “Катастрофічне падіння рейтингів” співробітник АП пан Уколов, який чомусь позиціонує себе як “незалежний політолог”, з гордістю інформує громадськість про нібито небувале зростання рейтингу чинного Президента та, відповідно, падіння електоральної підтримки його конкурентів, зокрема, Юлії Тимошенко та Анатолія Гриценка.

Мабуть лише за випадковим збігом обставин, цей допис згодом масово підхопила регіональна преса, аби донести потрібний АП “висновок” до масового читача, супроводжуючи його для наглядності діаграмою:

І що ж ми в ній бачимо? Приємні для президентської команди цифри, взяті до речі з реальних досліджень громадської думки авторитетних соціологічних центрів, які показують скорочення відставання Петра Порошенка від фаворита президентської гонки Юлії Тимошенко та переміщення його на другу сходинку у електоральних рейтингах.

Начебто все переконливо, але є одне велике “але”…  Перед нами примітивна підтасовка даних, розрахована на те, що абсолютна більшість людей не до кінця розбирається в тонкощах соціологічних досліджень.

Отже, що ми маємо. А маємо те, що пан Уколов змішав в одну купу абсолютно неспівставні цифри…

Насамперед, в середовищі соціологів для того, щоб показати коректну динаміку не прийнято брати для порівняння результати різних соціологічних структур. В даному випадку йдеться про літнє дослідження Центру “Соціальний моніторинг” і вересневе, проведене спільно КМІСом, Соцісом і Центром ім. Разумкова.

Але найцікавіше стосується безпосередньо самих порівнювальних відсоткових пунктів…

Як правило, соціологи подають свої рейтинги у трьох розрізах: від усіх опитаних, від тих, хто прийде на вибори та тих, хто прийде на вибори і визначився зі своїми уподобаннями. Це абсолютно різні цифри і можуть для одного і того ж кандидата різнитись навіть на десятки процентів.

Нижче наведено дві таблиці з результатами досліджень, за якими Уколов малював свою діаграму.

Перша – це відсоток підтримки кандидатів у президенти серед тих респондентів, хто готовий брати участь у голосуванні на виборах, з дослідження проведеного КМІСом, Соцісом і Центром ім. Разумкова з 30 серпня по 9 вересня 2018 року.

Друга – президентські рейтинги з дослідження, проведеного Центром “Соціальний моніторинг” 17-27 липня 2018 р. В ній підтримка кандидатів у президенти подається у двох інших розрізах: серед усіх опитаних та серед тих, хто прийде на вибори і визначився за кого голосувати.

До чого ж додумався пан Уколов?..

Почнемо з лідера всіх президентських рейтингів Юлії Тимошенко.

Для неї у своїй діаграмі він намалював дві цифри. Перша – 20,3%, взята з другої таблиці. Дійсно справжня. Але це відсоток середтих, хто визначився з вибором. Друга – 12,9%. Теж реальна. З першої таблиці. Але це відсоток лише серед тих, хто прийде на вибори, проте з вибором ще не визначився. Тобто апріорі ця цифра буде меншою за попередню навіть в межах одного й того самого дослідження! От звідки взялось таке “катастрофічне” в Уколова падіння…

Далі ще цікавіше. Стосується “зростання” у Петра Порошенка. Перший пункт – 5,1%, реальні дані з другої таблиці. Але ж це – від усіх опитаних респондентів! Другий – 8,4% теж справжній, з першої таблиці. Та от невдача! Це відсоток тільки від тих, хто прийде на вибори! Тобто, у будь-якому випадку він вищий навіть у тому самому дослідженні!

Те ж саме стосується і решти кандидатів. У Анатолія Гриценка з 14,8% від тих, хто прийде і визначився з другої таблиці, “падає” до 7,5% від тих, хто лише готовий прийняти участь у голосуванні, але вибору ще не зробив. У Олега Ляшка і Юрія Бойка, також згаданих у діаграмі, ситуація аналогічна – значення, відповідно, 10,2% проти 5,2% та 12,3% проти 7,1%.

На тлі наведеного маніпулятивного опусу пана Уколова, вельми цинічно, а, швидше комічно, виглядає звинувачення у маніпуляціях на адресу команд конкурентів з його ж вищезазначеного блогу: “Можна ще багато писати про маніпуляції, але насправді це кошмар для виборчих штабів, коли так несподівано стає відомою реальна картина”.

Сергій СОРОКА UAINFO

Читайте також: КМІС: Тимошенко випереджає своїх найближчих конкурентів майже вдвічі

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE