Politerno > Україна і світ > Активісти під Радою вимагають ухвалення у другому читанні Виборчого кодексу

Активісти під Радою вимагають ухвалення у другому читанні Виборчого кодексу

  • 16 Жовтня, 2018
  • 1188 Переглядів
  • 0

Біля входів до комітетів Верховної Ради з самого ранку зібралися кілька сотень людей, які зупиняють народних депутатів і питають чи підтримують вони проект Виборчого кодексу (№3112-1), який передбачає запровадження пропорційної системи з відкритими регіональними списками на виборах до парламенту.

Про це повідомляє журналіст спецпроекту “Вибори вибори” з місця подій.

Серед мітингувальників – активісти громадських організацій, представники політичних партій і небайдужі українці. Вони тримають плакати  з написами: “Мажоритарка – плювок в обличчя” та “Даєш виборчу реформу“.

Мітингувальники заявляють, що сьогоднішня акція – це старт безстрокового громадського тиску на парламент. Їхня вимога – відмова від змішаної виборчої системи та ухвалення у другому читанні пропорційної з відкритими списками.

Як зазначає представник Громадського руху ЧЕСНО (ГО “Центр UA”) та співорганізатор акції Микола Виговський, виборча реформа це питання національної безпеки. За його словами, перехід на відкриті регіональні списки є запобіжником проти посилення впливу Москви на Україну.

“Виключно партійне висування закриває можливість проводити  “незалежних” самовисуванців, які потім перебігають або торгують голосами. Вимога виставляти по мінімум 5 кандидатів у всіх областях стане неабиякою перешкодою для регіональних партій без розвиненої мережі, бо виборці просто не віддаватимуть голоси за слабкі кандидатури. Пропорційний розподіл мандатів не дає згоріти голосам за проукраїнські сили в окремих проблемних регіонах. Саме тому парламентські вибори мають відбутися за новими правилами. Закон Януковича, якщо його залишити, лише посилить вплив Путіна”, – каже Виговський.

Нагадаємо, що за останніми соціологічними даними, більше 40% українців підтримують відкриті списки.

Виборча реформа – важлива частина Коаліційної Угоди, міжнародне зобов’язання України та передвиборча обіцянка Петра Порошенка, який, йдучи у президенти, наголошував, що має ” абсолютно тверде переконання, який закон є оптимальний – це пропорційна система із відкритими списками”.

Як повідомлялось, 7 листопада 2017 року народні депутати проголосували у першому читані за проект Виборчого кодексу, який передбачає голосування за відкритими списками.

У травні цього року під Верховною Радою відбулась акція “Ні виборам за законом Януковича”, основна вимога якої – ухвалення Виборчого кодексу з відкритими списками.

15 травня у Тернополі представники політичних партій Об’єднання “Самопоміч”, “Громадянська позиція”, “ДемАльянс”, “Сила людей”, “Українська галицька партія”, “Аргарна партія”, ВО «Свобода», “Рух нових сил”, разом із активістами ГО “CentreUA”, Коаліція ГО “Тернопільський центр реформ”, ГО “Автомайдан” закликали Парламент ухвалити в другому читанні та в цілому проект Виборчого кодексу (№3112-1), що передбачає проведення парламентських виборів за пропорційною системою з відкритими регіональними списками.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE