Politerno > Україна і світ > Теплову генерацію в Україні назвали найбільш неефективною і дорогою в світі

Теплову генерацію в Україні назвали найбільш неефективною і дорогою в світі

  • 3 Грудня, 2018
  • 1249 Переглядів
  • 0

Згідно зі звітом “Powering down coal” фінансового аналітичного центру Carbon Tracker, теплова генерація в Україні є найбільш неефективною і дорогою в світі.

Про це повідомив експерт в сфері енергетики Андрій Герус на своїй сторінці в Facebook.

Згідно зі звітом, середній тариф для українських ТЕС за мегават-годину становить 70 доларів, тоді як у найближчих конкурентів України в рейтингу найдорожчої теплової генерації (Європейського Союзу, Південної Кореї та Японії) тариф становить від 50 до 60 доларів за МВт-год.

Найменший тариф для ТЕС – в Індонезії – 40 доларів за МВт-год.

“Після української приватизації, де нібито залучали приватні інвестиції, після декількох років управління вугільними електростанціями ефективними менеджерами приватних компаній, після багатомільярдних інвестиційних надбавок на реконструкцію і модернізацію станцій, які включалися в тарифи, ми маємо найнеефективніші у світі вугільні електростанції з найвищими в світі тарифами. І, при цьому, найбагатшого олігарха, який цими станціями володіє”, – написав Герус.

“Ціна електроенергії з вугільних електростанцій у нас на 40% дорожча, ніж в Європі і на 75% дорожча, ніж в Росії”, – додав він.

Як відомо, у березні 2016 року Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою “вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну”.

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне “Центренерго”, стали продавати електроенергію дорожче.

Після введення в дію “роттердамської” формули єврооблігації ДТЕК подорожчали на 40%.

“ДТЕК Енерго” січень-червень 2018 року закінчило з чистим прибутком 5,404 млрд гривень, в тому числі у другому кварталі він становив 1,06 млрд гривень.

Національне антикорупційне бюро у лютому 2018 року порушило кримінальне провадження стосовно зловживань службовим становищем посадових осіб НКРЕКП при прийнятті регуляторних рішень на користь енергетичних підприємств холдингу “ДТЕК”.

У квітні стало відомо, що Національне антикорупційне бюро розпочало досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовцями НКРЕ через так звану формулу “Роттердам+”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE