Politerno > Тернопільщина > Тимошенко та партія “Батьківщина” очолюють рейтинги на Тернопільщині

Тимошенко та партія “Батьківщина” очолюють рейтинги на Тернопільщині

  • 17 Грудня, 2018
  • 2024 Переглядів
  • 0

Лідер “Батьківщини” Юлія Тимошенко має найвищий рейтинг серед кандидатів в Президенти України у Тернопільській області.

Про це свідчать дані соціологічної групи «Рейтинг» в рамках проекту «Портрети регіонів».

За даними соціологічної групи лідерами президентського рейтингу серед тих, хто визначився і буде брати участь у виборах на Тернопільщині, є Юлія Тимошенко, яку готові підтримати 21,8%, А.Гриценко – 15,7% та П.Порошенко – 15,5%. За С.Вакарчука – 10,9%, В.Зеленського – 7,7%, О.Ляшка – 6,8%, О.Шевченка – 5,5%, А.Садового – 4,3%, Р.Кошулинського – 3,0%. Рейтинг інших кандидатів – менше 3%.

Близько 20% опитаних вірять, що на президентських виборах переможе Ю.Тимошенко (у 2017р. таких було 13%). У перемозі П.Порошенка впевнені 14% (у 2017 р. – 17%). Перемогу А.Гриценка бачать близько 4%. В позитивний результат інших кандидатів вірять не більше 3% опитаних. У своїх фаворитах впевнені в основному прихильники Ю.Тимошенко та П.Порошенка.

Антирейтинг очолює П.Порошенко. За нього не проголосували б у жодному випадку майже 33% опитаних.

У рейтингу партій лідирує Батьківщина, яку підтримують 23,7% тих, хто визначився та візьме участь у виборах. За Громадянську позицію готові віддати свої голоси 15,7%, БПП Солідарність – 11,9%, ВО Свобода – 10,5%, партію «Слуга народу» – 9,3%, УКРОП – 6,2%, Самопоміч – 6,1%, Радикальну партію – 5,4%. Рейтинг інших партій – менше 4%. Водночас, майже кожен п’ятий мешканець області не визначився з вибором партії.

43% опитаних очікують, що ситуація в Україні у результаті майбутніх вибрів президента покращиться. 28% респондентів вважають, що ситуація не зміниться, лише 9% стверджують, що погіршиться. Частіше інших позитивних змін очікують прихильники Ю.Тимошенко, П.Порошенка, О.Ляшка. Відносно менше позитивних змін очікують респонденти, які не мають намірів голосувати або не визначились з вибором.

На думку респондентів, ймовірність фальсифікацій на виборах президента на загальноукраїнському рівні (36%), вища, ніж на місцевому (9%). Ще близько 40-55% допускають незначні фальсифікації.

Лише 7% респондентів позитивно ставляться до ситуації, коли під час виборів деякі політики допомагають матеріально виборцям. 14% займають нейтральну позицію у цьому питанні. 70% проти такого виду агітації.

Мешканці області оцінюють діяльність місцевої влади значно краще, ніж центральної. Так, 16% опитаних задоволені діяльністю Президента П.Порошенка, 11% задоволені діяльністю Прем’єр-міністра В.Гройсмана і тільки 4% – Верховної Ради. Водночас, близько 90% висловили незадоволеність діяльністю центральної влади

Аналіз результатів дослідження показав, що ситуацію загалом по країні мешканці області оцінюють значно гірше, аніж на місцях. Лише 9% оцінили політичну ситуацію в країні як спокійну, тоді як в рідній області спокійною ситуацію бачать 45%, а у своєму місті/селі – 62%. Напруженою ситуацію в країні бачать майже 61% опитаних, критичною – 22%. На місцях оцінки стану справ дещо кращі: напруженою ситуацію бачать від 25 до 40% опитаних, критичною – лише близько 5%.

Військовий конфлікт на Сході України (78%) та хабарництво й корупція у владі (49%) – дві основні загальнодержавні проблеми за оцінками мешканців області. При цьому на особистісному рівні опитаних швидше хвилюють підвищення тарифів на комунальні послуги (61%), низький рівень зарплат та пенсій (57%), підвищення цін та інфляція (55%).

Соцопитування було проведено серед мешканців Тернопільської області з 16 листопада по 2 грудня 2018 року. Загалом у дослідженні, здійсненого за методом особистого інтерв’ю, взяло участь 1600 респондентів. Вибірка сформована з урахуванням вікової й гендерної структури області з урахуванням типу поселення. Похибка становить не більше 2,4%.

Читайте також: Тимошенко майже вдвічі випереджає конкурентів у президентському рейтингу

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE