Politerno > Україна і світ > Турчинов анонсує ще один прохід суден через Керченську протоку із залученням міжнародних партнерів

Турчинов анонсує ще один прохід суден через Керченську протоку із залученням міжнародних партнерів

  • 19 Грудня, 2018
  • 1301 Переглядів
  • 0

Україна планує здійснити новий прохід кораблів через Керченську протоку із залученням міжнародних партнерів.

Про це він заявив в інтерв’ю “ВВС Україна” секретар національної безпеки і оборони Олександр Турчинов.

“Так. Це для нас принципово. Якщо ми зупинимося і відступимо, то Росія фактично виконає своє завдання із захоплення Азовського моря, пред’явить світу нею визначені нові морські кордони в Чорному морі, де-факто легалізувавши окупацію Криму”, – сказав Турчинов, відповідаючи на питання про те, чи будуть українські військові кораблі ще раз намагатися пройти через Керченську протоку.

Секретар РНБО підкреслив, що з цим питанням не можна зволікати.

“Ми пропонуємо і нашим партнерам узяти участь у цьому проході з українських чорноморських портів в українські порти на Азовському узбережжі”, – додав Турчинов.

За його словами, Україна також має намір запросити взяти участь у цьому проході представників ОБСЄ й інших міжнародних організацій, в тому числі НАТО.

“Це було б дуже логічно. Щоб кораблі НАТО, запрошені нами в порти Азовського моря, довели, що Росія повинна рахуватися з міжнародним правом. Поки що така наша ініціатива не отримала відповіді. Але я сподіваюся, що під час наступного проходу українських військових кораблів через Керченську протоку вони хоча б відправлять до нас своїх спостерігачів”, – сказав Турчинов.

Він також прокоментував імовірність захоплення Росією представників НАТО і ОБСЄ.

“Коли до цього питання буде прикута увага провідних країн світу, Росія підібгає хвіст і не ризикне агресивно діяти. Але якщо залишити напризволяще ситуацію, яка розгортається навколо Керченської протоки, якщо наші моряки не будуть негайно звільнені з полону, тоді цивілізований світ фактично визнає, що Росія має право на будь-яку агресію, на будь-які зміни кордонів, і не буде нести відповідальності за ці дії!” – заявив Турчинов.

“Давайте говорити чесно – Росію засудили, але не покарали. Після такої агресії повинні бути значно посилені санкції, вжиті відповідні заходи проти російського флоту по всьому світу, інакше такі дії будуть ще більш кривавими і небезпечними не тільки для України, а й для інших країн”, – додав секретар РНБО.

25 листопада Росія з застосуванням зброї захопила в нейтральних водах українські військові катери “Бердянськ”, “Нікополь” і буксир “Яни Капу”, на борту яких було 24 українці. Їх звинуватили в порушенні державного кордону та заарештували на 2 місяці.

Україна розцінила це як акт військової агресії і у відповідь ввела воєнний стан у 10 прикордонних областях.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE