Politerno > Україна і світ > ЗМІ: Україна таємно продовжила контракт на постачання ядерного палива з Росії

ЗМІ: Україна таємно продовжила контракт на постачання ядерного палива з Росії

  • 20 Грудня, 2018
  • 1258 Переглядів
  • 0

Після прийняття рішення про припинення дії рамкового Договору про дружбу України з РФ, в атмосфері таємності було укладено угоду з російською компанією “ТВЕЛ”, яка продовжує контракт на поставку ядерного палива на більшість енергоблоків українських АЕС до 2025 року.

Про це пише “Дзеркало тижня”.

“Підписання цього документа, а також деякі інші дії української влади в атомній енергетиці за останнє півріччя… можуть ще надовго закріпити (якщо не увічнити) домінування країни-агресора в стратегічній галузі, що дає Україні 55—60% електроенергії, і значно знизити енергетичну безпеку нашої держави”, — йдеться у статті.

Повідомляється, що голова НАЕК “Енергоатом” Юрій Недашковський свій лист від 17 серпня прем’єр-міністру Володимиру Гройсману завершив констатацією того, що “укладення такої додаткової угоди до діючого контракту з російською компанією може спричинити негативний резонанс”, і висловив думку про необхідність розгляду цього питання на закритому міжвідомчому засіданні під головуванням прем’єр-міністра.

Підписана “Енергоатомом” угода з росіянами закріплює за “ТВЕЛ” до 2025 року домінуюче становище на українському ринку (8 реакторів із 15).

Таким чином, в умовах агресії з боку РФ у російського “ТВЕЛ” — 60% поставок палива для атомних реакторів, в той час як в американської Westinghouse при наявності контрактних зобов’язань перед українською стороною забезпечити АЕС паливом у разі припинення постачань з РФ — 40%.

Автор статті зазначає, що згідно з підозрами деяких спостерігачів, спроби обмежити присутність Westinghouse на українському ринку спрямовані на створення умов, за яких американська компанія може взагалі піти з України.

Як повідомлялося, в рамках диверсифікації джерел постачання ядерного палива для атомних станцій України і зниження залежності від одного джерела – російської компанії “ТВЕЛ” – держкомпанія “Енергоатом” у квітні 2014 року уклала договір з американсько-японською компанією Westinghouse, яка виробляє паливо на своєму заводі в Швеції.

На сьогоднішній день шведське паливо експлуатується на Запорізькій та Южно-Українській АЕС.

У 2018 році “Енергоатом” планує заповнити активну зону реактора третього енергоблоку Южно-Української АЕС виключно паливом виробництва Westinghouse, повністю замінивши ним російське паливо компанії “ТВЕЛ”.

За підсумками першого півріччя 2017 року “Енергоатом” скоротив частку поставок ядерного палива з РФ до 49% з 58%, при цьому частка поставок від Westinghouse становила 51%.

Як повідомлялось, Кабінет міністрів за поданням МінТОТ вирішив внести пропозицію до РНБО про застосування нових антиросійських санкцій стосовно низки юридичних та фізичних осіб.

Також стало відомо, що Кабінет міністрів України продовжив дію двох постанов, що передбачають обмеження на імпорт продукції походженням з Росії до 31 грудня 2019 року.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE