Politerno > Україна і світ > Вже близько 15 захоплених українських моряків назвали себе військовополоненими

Вже близько 15 захоплених українських моряків назвали себе військовополоненими

  • 21 Грудня, 2018
  • 1139 Переглядів
  • 0

Із 24 захоплених українських моряків, яких утримують у Москві, близько 15 вже назвали себе військовополоненими і вимагають поводитися з ними згідно з положеннями Женевської конвенції.

Про це повідомив адвокат моряків Сергій Бадамшин, пише “Громадське”.

Захисник додав, що так званий “суд” в окупованому Криму другий день поспіль розглядає апеляції українських військовослужбовців щодо незаконних арештів.

“Суд” відхиляє всі скарги. Але потрібно розуміти, що “суд” не проявить тут ні гуманності, ні незалежності”, – розповів Бадамшин.

Адвокат висловив упевненість, що наступне продовження арешту відбудеться в “автоматичному режимі”, ймовірно, наприкінці січня, і моряків залишать у СІЗО ще на три місяці.

Бадамшин уточнив, що троє поранених українців – Василь Сорока, Андрій Ейдер і Андрій Артеменко – все ще перебувають у тюремній лікарні “Матроської тиші”, але їх планують перевести до “Лефортово”.

“Там умови жорсткіші, немає можливості спілкуватися. І, звичайно, основне завдання – ізолювати моряків і не дати їм спілкуватися із захистом”, – констатував адвокат.

Адвокат також повідомив, що українці упевнені у своїй невинуватості.

“Якщо Росія захоче поводитися з ними як з військовополоненими — вони повинні звільнити моряків і повернути на батьківщину. Це основна вимога. Законних підстав утримувати їх немає”, — додав адвокат.

У Facebook Бадамшин написав, що у четвер, 20 грудня, проводилися “слідчі дії” за участю пораненого військовополоненого Василя Сороки.

25 листопада Росія з застосуванням зброї захопила в нейтральних водах українські військові катери “Бердянськ”, “Нікополь” і буксир “Яни Капу”, на борту яких було 24 українці. Їх звинуватили в порушенні державного кордону та заарештували на 2 місяці.

Україна розцінила це як акт військової агресії і у відповідь ввела воєнний стан у 10 прикордонних областях.

Як стало відомо, вже троє наших моряків заявили російським силовикам, що вони є військовополоненими і свідчень давати не будуть.

Учор, 20 грудня, адвокат команди захисту військовополонених українських моряків Анрі Цискарішвілі зустрівся з радіотелеграфістом буксира “Яни Капу” Володимиром Варемезом в СІЗО Лефортово. Він заявив, що його підзахисному було відмовлено в наданні перекладача, а доводи сторони захисту про те, що Володимир є військовополоненим – проігноровані.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE