Politerno > Україна і світ > Британський парламент відхилив договір про вихід з ЄС – Тереза ​​Мей на межі відставки

Британський парламент відхилив договір про вихід з ЄС – Тереза ​​Мей на межі відставки

  • 15 Січня, 2019
  • 1287 Переглядів
  • 0

Британська палата громад ввечері у вівторок переважною більшістю голосів відхилила узгоджений урядом Британії та Євросоюзом проект договору про вихід з ЄС. Лідер опозиції Джеремі Корбін одразу ініціював вотум недовіри уряду.

Це може привести до відставки уряду, дострокових виборів, відстрочення “брексита” і навіть повторного референдуму про членство Британії в Євросоюзі.

Проти проголосували 432 депутати, документ підтримали всього 202. Для затвердження необхідно було 318 голосів.

“Це катастрофічної поразки уряду”, – сказав лідер опозиційної Лейбористської партії Джеремі Корбін і оголосив, що офіційно вносить пропозицію про вотум недовіри уряду.

Тереза ​​Мей за хвилину до цього оголосила, що якщо опозиція ініціює вотум недовіри уряду, то її кабінет готовий організувати обговорення і голосування завтра ж.

Рішення британських депутатів не стало несподіванкою, було зрозуміло, що уряду не вистачить голосів, адже навіть низка однопартійців Терези Мей із Консервативної партії були проти угоди з Брюсселем, не кажучи вже про опозиційних лейбористів та невеликі партії з Шотландії та Північної Ірландії.

Всі вони незадоволені низкою умов в угоді, зокрема, щодо ірландського кордону. Противники угоди вважають, що обмежені у часі особливі умови на кордоні між британською Північною Ірландією та членом ЄС Ірландією набудуть постійного характеру та заважатимуть укладенню нових угод про вільну торгівлю.

Уряд Британії тепер впродовж трьох днів має представити свій план подальших дій, а далі є 5 варіантів розвитку подій: Brexit без угоди, нові переговори з ЄС, загальні вибори у Британії, повторний референдум і голосування за відставку уряду.

Тереза Мей у грудні вже відкладала голосування, а напередодні попереджала про “параліч у парламенті”, якщо угода буде відхилена, і сказала, що довіра до політики зазнає “катастрофічної шкоди”, якщо Британія не залишить ЄС і не виконає волю громадян, які проголосували на референдумі.

Вона також заявила, що не має наміру відкладати Brexit або проводити повторний референдум, навіть якщо депутати не затвердять угоду.

Є велика ймовірність, що 29 березня Британія вийде з ЄС без угоди, адже Брюссель вже неодноразово заявляв, що не переглядатиме її умови.

Палата лордів вчора також не підтримала угоду Терези Мей.

Раніше британські ЗМІ повідомляли, що ЄС все ж готується відкласти Brexit, принаймні до липня, якщо Британія не схвалить угоду. Глава МЗС Німеччини сьогодні підтвердив, що Брюссель може провести нові переговори.

Як повідомлялось, 20 жовтня понад півмільйона людей взяли участь у демонстрації в британській столиці з вимогою провести другий референдум щодо Brexit.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE