Politerno > Україна і світ > Екс-міністр ПЕК заявив, що “Роттердам +” позитивно вплинув на енергобезпеку України

Екс-міністр ПЕК заявив, що “Роттердам +” позитивно вплинув на енергобезпеку України

  • 12 Березня, 2019
  • 1357 Переглядів
  • Comments Off

Введення методики формування оптово-ринкової ціни, що включала прив’язку ціни вугілля до міжнародних індексів (формула “Роттердам+”), стабілізувала енергостистему та забезпечує позитивну динаміку до цього часу.

Про це написав у колонці на веб-сайті видання “Економічна правда” колишній міністр енергетики, голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков.

“Три непрості роки від дати прийняття цього рішення промайнули і вже можна спробувати більш-менш об’єктивно оцінити вплив цього рішення на стан енергетичної безпеки країни. Після припинення постачання вугілля з ОРДЛО та введення на ринку електричної енергії “особливого періоду”, ситуація з постачанням вугілля з середини 2017 року стабілізувалась і має позитивну динаміку досі. Чи вплинув на цей результат запроваджений механізм імпортного паритету на вугілля? Думаю – так. За останній рік обсяг запасів вугілля на складах, окрім рідкісних випадків, перестав бути цікавим, суспільство починає поступово звикати, що все буде гаразд. Безумовно, що вказаними подіями та рішеннями вплив на енергетичну безпеку країни не обмежується, але як досвід вони безцінні”, – стверджує Плачков.

Нагадуємо:

НАБУ з 2016 року проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами НКРЕКП, які в 2016 році прийняли постанову № 289 “Про затвердження Порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни електричної енергії” (формула Роттердам+).

Слідство підозрює, що екс-голова Дмитро Вовк і члени НКРЕКП, використовуючи службове становище і діючи в інтересах генеруючих енергокомпаній, навмисне, з метою створення умов отримання ТЕС надприбутків, в січні-березні 2016 року за розробку порядку формування оптової ринкової ціни (Роттердам+) забезпечили включення в нього явно необґрунтованої формули, яка збільшувала вартість вугілля.

Таким чином, вони створили необхідні умови для зростання ціни продажу електричної енергії в оптовий ринок.

Введення формули “Роттердам+” призвело до підвищення тарифів теплових електростанцій і зростання їх виручки.

70% потужностей ТЕС в Україні контролює холдинг ДТЕК Ріната Ахметова. Введення формули “Роттердам+” зумовило різке зростання вартості єврооблігацій ДТЕК.

ЗМІ повідомляли, що колишній очільник Нацкомісії з регулювання енергетики Дмитро Вовк і його наступниця Оксана Кривенко саботували видачу НАБУ даних формули “Роттердам+”.

14 лютого НАБУ провело обшуки у приміщеннях НКРЕКП у межах розслідування у кримінальному провадженні за фактом можливого зловживання посадовцями регулятора своїм службовим становищем під час ухвалення рішення про введення в дію так званої формули “Роттердам+”.

Читайте також: “Роттердам+” збільшив прибуток “ДТЕК” Ахметова у 2,6 рази

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE