Politerno > Україна і світ > До суду скерували перший епізод справи “Роттердам+”

До суду скерували перший епізод справи “Роттердам+”

  • 15 Березня, 2023
  • 580 Переглядів
  • 0

НАБУ і САП скерували до суду перший епізод справи “Роттердам+” за обвинуваченням шістьох осіб у завданні споживачам електроенергії збитків на понад 19 млрд грн протягом 2016-2017 років.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

Дії всіх обвинувачених кваліфіковано за ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України (“Зловживання службовим становищем”). Представникам приватних компаній інкримінують пособництво, додали в НАБУ.

Йдеться про (посади вказані на момент вчинення злочину):

  • голову Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП);

  • члена НКРЕКП;

  • начальника відділу НКРЕКП;

  • керівника управління НКРЕКП;

  • заступника комерційного директора однієї з приватних компаній групи – ключового оператора ринку теплогенерації України;

  • директора департаменту однієї з компаній зазначеної групи.

“За версією слідства, у так звану формулу “Роттердам+”, яка була затверджена у 2016 році НКРЕКП задля розрахунку оптової ринкової ціни на електроенергію, заклали витрати, яких насправді не існувало, а саме – на транспортування вугілля в Україну з порту у Роттердамі. 

У результаті використання такої методики обчислення протягом 2016-2017 рр. кінцеві споживачі переплатили понад 19 млрд грн, що підтверджується висновками експертиз. Збитки, завдані через застосування формули у 2018-2019 рр., розслідувані в окремому провадженні, матеріали в якому відкрито стороні захисту для ознайомлення”, – йдеться у повідомленні.

“Ухвалити таку формулу розрахунку вартості електроенергії НКРЕКП вмовили представники групи приватних теплогенеруючих компаній, які в результаті й отримали надприбутки. Спочатку регулятор не погоджувався, розуміючи абсурдність включення витрат на транспортування до тарифу, проте в березні 2016 року на зазначену пропозицію пристав.

Як наслідок, відбулось зростання тарифів на електроенергію для промисловості, об’єктів соціальної інфраструктури, підприємців, що призвело до подорожчання товарів та послуг для кінцевого споживача, в тому числі й першої необхідності”, – додали в НАБУ.

Довідково:

Чинна влада усіляко перешкоджала слідству щодо Роттердам+. Із серпня 2020 року прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури чотири рази незаконно закривали провадження. Тричі їхнє рішення скасовували. Все це відбувається на фоні наростаючого протистояння Офісу президента Зеленського з олігархом Ахметовим. 

У жовтні 2021 року яуддя Вищого антикорупційного суду Катерина Широка залишила в силі постанову прокурора Дениса Демківа про закриття справи “Роттердам+”.

У вересні минулого року новопризначений керівник САП Олександр Клименко скасував постанову про закриття так званої справи “Роттердам+” як незаконну та необґрунтовану.

Наприкінці жовтня у справі “Роттердам+” повідомлено про підозру колишнім та чинним посадовцям Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Зокрема, 26 жовтня повідомлено про підозру 15 особам, серед яких колишні та чинні посадовці НКРЕКП “та посадовці групи приватних теплогенеруючих компаній, які причетні до запровадження та застосування так званої формули “Роттердам+”.

Нагадаємо, Агентство внутрішньої безпеки Польщі (ABW) викрило шпигунську мережу, яка працювала на Кремль та готувалась здійснювати диверсійну діяльність в Україні



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE